Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Instalacją Ogrzewania Podlogowego - 3 Pompy Obiegowe

maethor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Państwa,

Mój problem z instalacja zaczął się zapewne jak u większości od niekompetencji instalatorów.

Otóż zaproponowali mi oni zakup i montaż 3 pomp obiegowych Buderus BUE 25/40 dla każdego z rozdzielaczy.

Podczas pierwszego montażu podpięli oni tylko jedna z tych pomp na rurze zasilającej instalacje tuz pod piecem Buderus 072 24kW. Efekt był taki, że większość pętli nie grzała, grzały natomiast tylko te krótkie i w 70% tylko na parterze. Na poddaszu wszystkie przepływomierze nie wykazywały żadnego przepływu. Dodatkowo instalacja cały czas była zapowietrzona.

Po mojej reklamacji, stwierdzili ze zamontują po jednej pompie w rozdzielaczach na poddaszu. Po paru godzinach stwierdzili ze teraz jest już wszystko ok bo przepływ jest na każdej pętli i pojechali. Następnego dnia okazało się ze rozdzielacz na parterze ciągle jest zimny gdyż 2 pompy na poddaszu (pracujące na max) zaciągają cala ciepłą wodę na gore. Dodatkowo co jakiś czas jedna z pomp na poddaszu pracuje bez wody, gdyż druga pompa mająca krótsze pętle przechwytuje całą wodę.

Myślałem ze problemem jest niskie ciśnienie w obiegu i zwiększyłem je do 2,5bar jednak nic to nie dało. Inny instalator radził mi jeszcze zamontować sprzęgło hydrauliczne jednak nie mając dużej wiedzy na ten temat postanowiłem szukać rady u Państwa zanim zacznę modyfikować instalacje.

Bardzo bym prosił Państwa o pomoc. Ogrzewanie podłogowe : 70m2 parter i 130m2 poddasze.

W załączniku przesyłam zdjęcia rozdzielaczy (pojedynczy na parterze oraz podwójny na poddaszu przed podpięciem pomp) i tuz przed montażem pompy , a także schemat całej instalacji.

post-60637-0-10955400-1417354507_thumb.png

post-60637-0-60213400-1417355754_thumb.jpg

post-60637-0-85563800-1417355847_thumb.jpg

post-60637-0-21923200-1417355852_thumb.jpg

Opublikowano

Jak ty tam masz teraz trzy pompy, to sprzęgło niezbędne. Próbowano wcześniej zamontować mocniejszą pompę główną? Jeśli była 25/40, to nie miała szans na obsłużenie tej podłogi.

Ktokolwiek zainteresował się DTR kotła i sugerowanymi schematami producenta? Był jakiś projekt, pomysł chociaż?

Opublikowano

Niestety od samego poczatku radzono mi abym mial 3 osobne pompy na rozdzielaczach.

Instalator niby wszystko wiedzial o kotle i przejrzal tylko DTR..  Projekt mial w glowie gosc ktory wykonywal instalacje wodna i kanalizacyjna, ale gdy przyszedl czas na podpiecie kotla to przestal odpowiadac na moje telefony wiec zmuszony bylem poszukac kogos innego.

Czy jestes moze w stanie naszkicowac (zmodyfikowac moj obrazek) jakby mogl wygladac prawidlowy schemat przylacza z tym co mam i dodatkowo ze sprzeglem?

Bede niezmiernie wdzieczny.

Opublikowano

Pierwszy znaleziony w necie przykład podpowiedzi Buderusa dla kotłów gazowych. Czytaj strona 8-12. Twój schemat to ten z 2 lub więcej obwodów grzewczych. Masz kocioł kondensacyjny, więc jest opcja ogrzewania podłogi bez układów mieszającym bezpośrednio wodą z kotła. Schemat pokazuje ogólną zasadę montażu sprzęgła: pompa główna kotła zasila sprzęgło, a za sprzęgłem masz pompy obwodów odbioru. Sprzęgło tylko równoważy przepływy na obiegach, tak aby nie było sytuacji podkradania wody przez pompy.

200801231417450.Kurier 22_062006.pdf

Miejsce montażu sprzęgła jak niże.

post-18583-0-30279600-1417360791_thumb.png

Edit:

Na trzecim rozdzielaczu też pompa, przy czym nie wnikam, czy to ma sens. Skoro już dwie pompy zamontowano w rozdzielaczach piętra, to ten na parterze też musi być czymś zasilany.

Opublikowano

Jak długie sa te petle ogrzewania i ile ich jest?

Pierwszy znaleziony w necie przykład podpowiedzi Buderusa dla kotłów gazowych. Czytaj strona 8-12. Twój schemat to ten z 2 lub więcej obwodów grzewczych. Masz kocioł kondensacyjny, więc jest opcja ogrzewania podłogi bez układów mieszającym bezpośrednio wodą z kotła. Schemat pokazuje ogólną zasadę montażu sprzęgła: pompa główna kotła zasila sprzęgło, a za sprzęgłem masz pompy obwodów odbioru. Sprzęgło tylko równoważy przepływy na obiegach, tak aby nie było sytuacji podkradania wody przez pompy.

attachicon.gif200801231417450.Kurier 22_062006.pdf

Miejsce montażu sprzęgła jak niże.

attachicon.gifSprzęgło.png

Edit:

Na trzecim rozdzielaczu też pompa, przy czym nie wnikam, czy to ma sens. Skoro już dwie pompy zamontowano w rozdzielaczach piętra, to ten na parterze też musi być czymś zasilany.

Bardzo Ci dziekuje za pomoc. Sprobuje to zamontowac zgodnie z tym co napisales.

Jesli chodzi jeszcze o wielkosc tego sprzegla to proponowano mi takie Buderus WHY 120/80. Nie bardzo wiem czy aby nie jest ona zbyt duza ?

Czy sprzeglo hydrauliczne mozna zamontowac poziomo?

Co do petli to mam ich: 7 + 7 + 7,

Jesli chodzi o dlugosc to nie jestem w stanie dokladnie okreslic ale srednio 1 petla miesci sie na 15m2 (odstep ok 12 cm od siebie miedzy rurkami)

Opublikowano

W poscie #4 jest błąd na rys - pompy odbiorów ( rozdzielaczy ) muszą być za sprzęgłem hydraulicznym

Sprzęgło jest "napędzane" od strony kotła pompą kotłową wbudowaną w kocioł a odbiory mają własne pompy jak na rys poniżej

Sprzęgło musi być instalowane w pionie - w nim następuje grawitacyjne rozdzielenie ciepłej i zimnej wody .

Można wstawić dowolne sprzęgło o mocy ok 30kW lub trochę więcej z przyłączem 1" , samo sprzęgło musi być dobrze izolowane 

pozdr.

post-18578-0-69854100-1417362738_thumb.png

Opublikowano

Dziekuje za wyjasnienia,

Pan kiminero napisal ze ta ostatnia pompa rowniez musi zostac przeniesona do rozdzielacza wiec wszystko sie juz zgadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.