Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek Grupatrust I Czarny Jan - Palił Ktoś Nim?

robertokot25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są spieki żużlowe, lepiej mi się spala ten ekomiał. Teraz sprawdziłem, jeszcze jak było na Wesołej i wychodzi że 40 % więcej trusta idzie.

Opublikowano

- UUu to słaby ten TRUST.. jak JARET :), zobaczymy jeszcze jaka ilość popiołu.. ale pewnie sporo będzie

- ale tak to pali się ładnie jak na razie? popiół luźny bez dużych spieków ?

- jak będziesz miał chwile to zrób foty lub film z palnika i popiołu z szuflady

I co jeszcze? Przechodzisz sam siebie. To już jest żałosne.

Opublikowano

Witam mam już policzony popiół 9,7 kg czyli 9,7% :). Na worku napisane do 7%. Więc ktoś chyba miał bardzo bujną wyobraźnię nanosząc te napisy, od kaloryczności, poprzez wilgotność kończąc na ilości popiołu. Siarki nie sprawdzę niestety.

Opublikowano

Koledzy , oznaczanie zawartości  popiołu określają odpowiednie Normy

Wasze teksty o popiole czyta się  tak samo niestrawnie jak jak powieść Stefana Żeromskiego "Popioły" ;)

Poniżej oznaczenie ilości popiołu w paliwach stałych:

Oznaczenie popiołu  wg PN-80/G-04512

Oznaczanie zawartości popiołu polega na całkowitym spaleniu i wyżarzeniu w piecu muflowym, ogrzanym do temperatury 1088 ± 10 K (815 ± 10°C), próbki analitycznej paliwa
o masie 1 g ± 0,1 rozdrobnionego do ziaren poniżej 0,2 mm. Rozróżnia się trzy metody oznaczania popiołu w paliwach stałych:
• powolnego spopielania, stosowaną do wszystkich paliw stałych, a szczególnie do paliw nisko uwęglonych, jak biomasa, torf, węgiel brunatny i młody genetycznie węgiel
kamienny,
• szybkiego spopielania stosowaną do węgla kamiennego i karbonizatów,
• bardzo szybkiego spopielania, używaną do węgla kamiennego i karbonizatów.
W metodzie powolnego spopielania, odważone naczynko z próbką, wstawia się do zimnego elektrycznego pieca muflowego i ogrzewa się go tak, aby po 30 minutach osiągnąć
temperaturę 773 K (500°C), a po następnych 30-50 minutach 1088 ± 10 K (815 ± 10°C).
W tej temperaturze pozostawia się próbkę przez 90 minut. Następnie naczynko wyjmuje się z pieca, oziębia do temperatury otoczenia (eksykator) i waży na wadze analitycznej. Ilość
popiołu w próbce analitycznej Aa oblicza się w procentach:
A= (m3 - m1/ m2 - m1) x 100%
gdzie: m1 - masa pustego naczynka w g,
m2 - masa naczynka z próbką paliwa stałego w g,
m3 - masa naczynka z pozostałością po spopieleniu próbki paliwa stałego w g.
W metodzie szybkiego spopielania naczynko z próbką paliwa stałego umieszcza się na brzegu nagrzanego pieca i przez 10 minut przesuwa powoli i stopniowo do strefy właściwego
żarzenia, w której pozostawia się próbkę przez 35 minut.

W metodzie bardzo szybkiego spopielania - próbkę wprowadza się stopniowo do nagrzanego pieca muflowego (tak, jak w metodzie szybkiego spopielania), a następnie po zamknięciu drzwiczek pieca, wprowadza się do niego tlen. Spopielanie w tych warunkach trwa 10 minut.

Jeżeli więc nie stosowaliście w/w metody wasze oceny tego tematu są fikcją! :)

A sprzedawca może wam zarzucić kłamstwo i próbę oczernienia jego towaru.

Pozdr.

Opublikowano

:) wyszło tyle ile wyszło, nic nie poradzę. Sprawdzałem tak inne ekogroszki zazwyczaj wychodziło mniej popiołu niż napisane na worku.

Opublikowano

:) wyszło tyle ile wyszło, nic nie poradzę. Sprawdzałem tak inne ekogroszki zazwyczaj wychodziło mniej popiołu niż napisane na worku.

I wystarczyło to napisać , po co komentarze jak w poście wyżej

Witam mam już policzony popiół 9,7 kg czyli 9,7% :). Na worku napisane do 7%. Więc ktoś chyba miał bardzo bujną wyobraźnię nanosząc te napisy, od kaloryczności, poprzez wilgotność kończąc na ilości popiołu. Siarki nie sprawdzę niestety.

Innemu wyjdzie inaczej i co wtedy?

pozdr.

Opublikowano

Napisałem bo roberto pytał, a z tabelką to niezły pomysł.

Opublikowano

Sambor, czy podamy temperaturę w Celsjuszach, czy według skali Fahrenheita słońce będzie tak samo grzało w pałę, a mróz tak samo czerwienił uszy.

Równie dobrze mógłbyś się przyczepić do "badających osiągi naszych  pieców i węgla", czy jakoś tak podobnie to brzmi. To jak badają w laboratorium nie zmienia faktu, że my tu poruszamy się w kwestiach w pewien sposób umownych w celu uzyskania orientacyjnej informacji. Bez laboratorium mogę Ci powiedzieć, że od tygodnia, od kiedy przeszedłem z Chwałowic na Ziemowita, jestem załamany. Popiołu prawie dwukrotnie więcej.

Jeżeli napiszę, że z Chwałowic uzyskiwałem w "moich warunkach" wagowo ok. 6% czystego popiołu, a z Ziemowita dwa razy tyle, to daje to komuś pewne orientacyjne wyobrażenie o zawartości popiołu w tych węglach i nie potrzeba do tego laboratorium. O to tu chodzi.

Opublikowano

Ja kwestionowałem podejście kolegi , gdyż pisał o niezgodności  składu na worku z tym co otrzymał.

Gdyby napisał tak jak ty, nie byłoby tego postu, a tak wyszło jak wyszło.

Jeszcze raz apeluję - Tabelka , wtedy wiadomo co i jak a nie przepychanki z tym co na worku jest podane.

Wiadomo że osiągnięcia palaczy ( spalaczy) w warunkach domowych są ważniejsze od teorii zpisanej z worka.

Pozdr.

Opublikowano

Ja kwestionowałem podejście kolegi , gdyż pisał o niezgodności  składu na worku z tym co otrzymał.

Gdyby napisał tak jak ty, nie byłoby tego postu, a tak wyszło jak wyszło.

Jeszcze raz apeluję - Tabelka , wtedy wiadomo co i jak a nie przepychanki z tym co na worku jest podane.

Wiadomo że osiągnięcia palaczy ( spalaczy) w warunkach domowych są ważniejsze od teorii zpisanej z worka.

Pozdr.

Sambor skoro mi schodzi 25% wiecej niż węgla 27MJ i 10 % więcej niż węgla, który ma na worku napisane 23 MJ, warunki pogodowe podobne, to niewiem jakie laboratorium by badało mój węgiel to 25-26 MJ ciężko by było osiągnąć. Orientujecie się może ile takie badanie podstawowych parametrów węgla kosztuje?

Opublikowano

Jakbyś miał ciepłomierz to byś wiedziała ( widział) że " moc paliwa"  jest zależna od warunków odbioru ciepła z kotła.

Np ja mając powtarzalne paliwo - pellet i palnik o stałych nastawach widzę że raz z tego samego paliwa i ciągłej mocy palnika,  mam 10kW mocy odebranej a innym razem 24kW , przy mocy nominalnej palnika 20kW.

Dla użytkownika istotnym elementem jest to ile mocy jest w stanie odebrać, a nie ile się jej wytworzy na palniku ( spali paliwa).

Opublikowano

Warunki odbioru ciepła z kotła były bardzo zbliżone, wręcz działają na korzyść testowanego. 2 lata już tak zerkam na te swoje wykresiki i takich anomalii jeszcze nie widziałem :)

Opublikowano

Gerix, nie musisz się tłumaczyć. Znasz swój kocioł i warunki, więc jesteś w stanie intuicyjnie wywnioskować, czy coś jest słabe, czy nie. 

Jakoś mój ojciec lata temu, bez ciepłomierzy, po kilku przepaleniach wiedział, który węgiel jest dobry, a który do dupy i nigdy się nie mylił.

Opublikowano

"Praktyka czyni mistrza" ale jak ktoś nie ma praktyki albo obok siebie mistrza to przez takie mierzenie, liczenie itp szybciej się nauczy.

Opublikowano

popiół z kolejnej partii węgla wyniósł w drugiej próbie 9%, spalanie baaardzo wysokie. Gorsze niż poprzednio. Zaraz wrzucam 100 kg z Leroy kalorycznosc około 23 MJ.

Opublikowano

http://www.energobielsk.pl/s,sprzedaz,3.htmlto niby od nich. Paliłem miałem z energo, a w firmie palę ich orzechokostkę. Nie można narzekać moc taka sobie, ale orzech u mnie wypala się na mąkę. Sporadycznie może trafić się kamień. Ich miałem paliłem w zeszłym roku w podajnikowym i nie było źle. Na pewno nie gorzej niż ten PREMIUM z Trusta. Mam w firmie jeszcze 5 worków i ostatnio mnie korci by to wsypać i porównać ;)

Opublikowano

- cenę CZUKA też obniżyli :

http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-CZUK-PREMIUM-8-25-plukany-24-MJkg%2C-S-0%2C5%2C-worki-po-25kg-1-tona/160

- może to jest zaletą że TRUST nie jest producentem, a tylko sprzedawcą tego CZUKA (SUEK) i tych dwóch z ENERGO :)

- trzeba poczekać na wiosnę to ceny może jeszcze zlecą

- Jeszcze jest jakiś z CONSTRY :

http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-10-25mm-plukany-25-MJkg%2C-S-0%2C3%2C-worek-BIG-BAG-1-tona/154

Opublikowano

Kto teraz potestuje ? hahaha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.