Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Galmet Gt Kwp 12 - Ustawienia


lucas1991g

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

 

Od sierpnia jestem użytkownikiem kotła z podajnikiem Galmet GT KWP-12. Chciałbym zapytać się Was o optymalizację parametrów pracy kotła. A więc trochę danych:

- moc kotła : 12 KW , retora stała, sterownik PID EXPERT 3D

- powierzchnia grzewcza ok. 110 m2, podłogówka w łazience, 7 grzejników, 1/4 budynku ocieplona

- ustawienia pieca: tryb pracy automatyczny, korekcja powietrza -5, min. podawanie 1 s, długość cyklu 50 s, dmuchawa 29% przy 100% mocy, przesłona ok 1 - 1,5 cm, węgiel 26 kJ.

W zesonie letnim wszystko było ok, przy rozpoczęciu sezonu zimowego poprawiłem dopalanie, jest juz prawie dobrze, no ale..

- moim zdaniem węgiel nie dopala się do końca (nie wiem jak powinno to wyglądać, ale u mnie nie ma "czarnego węgla" w podajniku, natomiast na talerzu retory tworzą się delikatne spieki, sięgające ok 5-7 cm ponad talerz, przysłaniające palenisko).

- komin bardzo się nagrzewa

Dedukuję według instrukcji, że mam zbyt dużą ilość powietrza, lecz przy zmniejszaniu ilości powietrza do -15% komin jest znacznie chłodniejszy, lecz spieki nadal "zarastają" palenisko.

Jak jes u Was? Czy to normalna sytuacja?

Opublikowano

Wstaw zdjęcia tych swoich spieków. Będzie ławiej ocenić

Opublikowano

Ostatnio jeden z forumowiczów z forum do pieca Galmet 17KW z Expertem podał mi takie ustawienia:

-Przysłona wiatraka otwarta na maks

-powietrze 9 (skala 1-100)

-w trybie instalatora albo serwisanta- max obroty wentylatora zdaje się że 25 min 5 (wentylator z oznaczeniem "06")

podawanie 20, przerwa 35

 

 

..i pali się może nie idealnie, ale tak jak nigdy dotąd nie udało mi się osiągnąć na polecanych w instrukcji obsługi:)

 

Tryb pracy zamiast automatu-dwustan

Opublikowano

palnik to mała 15-ka , ma opinie kaprysnej fajki z razcji małych gabarytów i problemów z przesypywaniem. trzeba bardzo dokładnie nastawić sterownik. co do temperatury komina to zakładając sprawnośc pieca 70% to pozostałe 30 idzie w komin i dla tego jest gorący. w eksperci pierwszym sposobem regulacji spalania jest siła nadmuch. co myślisz o ustaiwniach kalorycznośći opału , wydajności podajnika , czy mocy minimalnej i maksymalnej pieca. pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.