lucas1991g Opublikowano 25 Listopada 2014 #1 Opublikowano 25 Listopada 2014 Witam! Od sierpnia jestem użytkownikiem kotła z podajnikiem Galmet GT KWP-12. Chciałbym zapytać się Was o optymalizację parametrów pracy kotła. A więc trochę danych: - moc kotła : 12 KW , retora stała, sterownik PID EXPERT 3D - powierzchnia grzewcza ok. 110 m2, podłogówka w łazience, 7 grzejników, 1/4 budynku ocieplona - ustawienia pieca: tryb pracy automatyczny, korekcja powietrza -5, min. podawanie 1 s, długość cyklu 50 s, dmuchawa 29% przy 100% mocy, przesłona ok 1 - 1,5 cm, węgiel 26 kJ. W zesonie letnim wszystko było ok, przy rozpoczęciu sezonu zimowego poprawiłem dopalanie, jest juz prawie dobrze, no ale.. - moim zdaniem węgiel nie dopala się do końca (nie wiem jak powinno to wyglądać, ale u mnie nie ma "czarnego węgla" w podajniku, natomiast na talerzu retory tworzą się delikatne spieki, sięgające ok 5-7 cm ponad talerz, przysłaniające palenisko). - komin bardzo się nagrzewa Dedukuję według instrukcji, że mam zbyt dużą ilość powietrza, lecz przy zmniejszaniu ilości powietrza do -15% komin jest znacznie chłodniejszy, lecz spieki nadal "zarastają" palenisko. Jak jes u Was? Czy to normalna sytuacja?
Wilchelm Opublikowano 25 Listopada 2014 #2 Opublikowano 25 Listopada 2014 Wstaw zdjęcia tych swoich spieków. Będzie ławiej ocenić
Dyzio767 Opublikowano 25 Listopada 2014 #3 Opublikowano 25 Listopada 2014 Ostatnio jeden z forumowiczów z forum do pieca Galmet 17KW z Expertem podał mi takie ustawienia: -Przysłona wiatraka otwarta na maks -powietrze 9 (skala 1-100) -w trybie instalatora albo serwisanta- max obroty wentylatora zdaje się że 25 min 5 (wentylator z oznaczeniem "06") podawanie 20, przerwa 35 ..i pali się może nie idealnie, ale tak jak nigdy dotąd nie udało mi się osiągnąć na polecanych w instrukcji obsługi:) Tryb pracy zamiast automatu-dwustan
poltowski2000 Opublikowano 25 Listopada 2014 #4 Opublikowano 25 Listopada 2014 palnik to mała 15-ka , ma opinie kaprysnej fajki z razcji małych gabarytów i problemów z przesypywaniem. trzeba bardzo dokładnie nastawić sterownik. co do temperatury komina to zakładając sprawnośc pieca 70% to pozostałe 30 idzie w komin i dla tego jest gorący. w eksperci pierwszym sposobem regulacji spalania jest siła nadmuch. co myślisz o ustaiwniach kalorycznośći opału , wydajności podajnika , czy mocy minimalnej i maksymalnej pieca. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.