husa66 Opublikowano 23 Listopada 2014 #1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Witam przymierzam sie do zrobienia instalacji samemu , mam zdolnosci manualne ale nie mam wiedzy odnosnie zaprojektowania i wpięciu odpowidniego osprzetu typu zawór zwrotny, gdzie kólowy, termometr itp. prosiłbym was o edycje mojego projektu w odpowiednie zawory i zgodności technicznej.
sambor Opublikowano 23 Listopada 2014 #2 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zasadniczo to brak pompy na obwodzie CO - pomiędzy zaw 4-d i rozdzielaczem dodatkowo potrzebny jest zawór zwrotny za pompą kotłową przed zaw 4-D. Oczywiście wszystkie pompy mają mieć przed każdą pompą filtry oraz każda z pomp kulowe zawory odcinające. Zawór różnicowy kulowy na obw grzania CWU jest zbędny a w przypadku montażu w poziomie wręcz szkodliwy dla prawidłowej pracy Na rozdzielaczach odpowietrzniki - automatyczne lub lepiej ręczne. Na kotle zawór bezpieczeństwa 1,5bar
husa66 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 23 Listopada 2014 Aha wielki dzieki za sprawdzenie i szybka odpowiedz , pompe mam na c.o. naznaczona jest literka P, czyli wszedzie przed pompami filtry za pompami zawory zwrotne, zawór różnicowy zbedny. A zawór bezpieczenstwa to ma byc na powrocie koło manometra przy piecu?
sambor Opublikowano 23 Listopada 2014 #4 Opublikowano 23 Listopada 2014 Ta pompa ozn P to pompa obiegu kotłowego, potrzeba drugą za zaw 4-D na rys na czerwono Zawór bezp najlepiej na górze kotła
husa66 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 23 Listopada 2014 No właśnie pomyliłem sie z tą pompą, wiedziałem że ma być za zaworem a jakoś machnełem na rysunku przed zaworem, po modernizaci i zalecen sambora mozna śmiało montowac takowa instalacje?
husa66 Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam chce sie was doradzić jeszcze odnośnie tej instalacji. Jaka w moim przypadku była by lepsza i tansza w wykonaniu instalacja. Może bym zrobił grawitacyjną . Tylko nie bardzo wiem jak to rozprowadzić bo ta z tego projektu chyba sie nie nadaje na grawitacyjną. Co myślicie?
meping Opublikowano 24 Listopada 2014 #7 Opublikowano 24 Listopada 2014 Grawitacyjna instalacja jest bardzo dobra, zwłaszcza w połączeniu z grzejnikami żeliwnymi, niestety muszę Cię rozczarować co do kosztów - nie jest tania. Ceny rur o odpowiednich przekrojach są powalające :(
majschi Opublikowano 24 Listopada 2014 #8 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ceny rur o odpowiednich przekrojach są powalające :( stal wcale nie jest taka droga http://www.wodbud.com.pl/p.p/ze-szwem.cbh.html Jeśli autor tematu potrafi spawać to będzie jedna z tańszych opcji
sambor Opublikowano 24 Listopada 2014 #9 Opublikowano 24 Listopada 2014 Przy spawaniu robocizna jest droga i nie wszędzie można w prosty sposób podejść do grzejnika. Dodatkowo trzeba miec trochę wiedzy na temat inst grawitacyjnych - a to już wiedza zanikająca. Ale odpadaj cena zaw 4-D, cena 2-3 pomp CO - choć rury raczej grube 2,5" na pion główny to wyjdzie
husa66 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor #10 Opublikowano 25 Listopada 2014 A czy mozna z mojego projektu wywalic rozdzieleacz i spiąc równolegle grzejniki w sasiednich pokojach na rurce miedzianej 18. miałbym np. 3 gałązki od zasilania. Cały czas mysle co bedzie lepsze alu pex czy robic w miedzy i połaczyć po 3 grzejniki na jednej gałązce. Mam taki układ mieszkania tylko jeden poziom mam juz metlik co bedzie lepsze rozdzielacz alu pex dalej czy rozdzielacz i miedzianka czy wogóle bez rozdzielacz.
robertino Opublikowano 26 Listopada 2014 #11 Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam. Podepnę się pod temat. Mam pytanie,czy ten grzejnik w piwnicy ma prawo grzać jeżeli nie to co zrobić? Nie mogę inaczej poprowadzić powtotu
majschi Opublikowano 27 Listopada 2014 #12 Opublikowano 27 Listopada 2014 Będzie grzał prawidłowo przy włączonej pompie co Grawitacyjnie nie pójdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.