edek31 Opublikowano 9 Października 2017 Autor #176 Opublikowano 9 Października 2017 Witam. Temp. na piecu - 55 stopni. Histereza 3 stopnie. Czemu pompa od CO chodzi cały czas nawet po osiągnięciu temp.zadanej ? (dobiło do 75 stopni)
Cobra82 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #177 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam wszystkich użytkowników! Mam problem z ustawieniem pieca Defro Komfort Eko 20 kW ze sterownikiem k1v2. Dom lata 70-te, nieocieplony, około 200 m2 (parter piętro) Ustawienia pieca: - czas podawania - 8s - przerwa podawania - 72s - nadmuch 26 - histereza - 3st - podawanie w podtrzymaniu - 5s - przerwa podawania - 30 min - nadmuch 7s/20min Problemem jest bardzo duża ilość niedopalonego węgla. Mieszkam tu dopiero od nie dawna i podobno w zeszłym roku nie było takiego problemu. Opał taki sam jak w zeszłym roku. Na zdjeciach widoczny jest popielnik po 24h od wyczyszczenia (1 wiadro). Niespalony węgiel gromadzi się bardziej po lewej stronie. Z góry dziękuję za pomoc.
lechumb Opublikowano 2 Stycznia 2018 #178 Opublikowano 2 Stycznia 2018 A zmniejsz czas podawania o 2sek i zostaw na kilka godz. i zobaczysz co bedzie. Jesli nie spala wegla i przerzuca to albo zmniejszamy ilosc podawanego wegla albo wydluzamy przerwe w podawaniu. A kiedy byl czyszczony ten piec ostatnio, bo strasznie zawalony syfem jest na sciankach. A i ja bym ustawil zadana min 65st.
Arczi82 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #179 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Hejka jak wyżej kolega podpowiada zmniejszać podawanie i obserwować przez kilka godzin czyszczenie pieca raz w miesiącu musowo. Co do ten. 65 stopni nie wypowiadam się ponieważ u mnie jest zawsze 55- 58 Max. Czy miałem 68 stopni a 58 nie zauważyłem różnicy ani z popiołem ani z zasyfianiem pieca jedyna różnica to minimalnie większe spalanie ekogroszku. Co do powrotu nie zależy mi czy będzie zimny.piec śmiga 5 rok i jest cacy a za rok będę go sprzedawał.. pzdr Arek.
Arczi82 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #180 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witam wszystkich użytkowników! Czytam forum od dłuższego czasu i korzystam z zawartej tu wiedzy, ale chyba nie do końca skutecznie. Potrzebuję pomocy z ustawieniem kotła Defro Komfort Eko 15kW. Może na początek kilka słów o domu i instalacji, a potem przejdę do opisu problemu. Dom: Dom z pustaka ceramicznego, 130m2, parterowy z dachem skośnym krytym dachówką, wyniesiony ponad powierzchnię gruntu o 30cm. Ściany ocieplone styropianem grafitowym 15 cm 0,031 Podłoga ocieplona styropianem podłogowym 14cm Strop ocieplony styropianem podłogowym 5cm, a tym wylewka betonowa Dach w całości ocieplony pianką PUR 25cm Okna trójszybowe, większość przeszkleń od południa. Salon 40m2 bez stropu, do dachu. W domu nie ma drzwi wewnętrznych, bo jestem na ukończeniu budowy. Tynki i inne mokre prace wykonane 2 lata temu, więc bez wpływu na grzanie. Instalacja grzewcza: Ogrzewany tylko parter Piec Defro Komfort Eko 15kW, sterownik K1v2 Pięć obiegów podłogówki (salon, korytarze, łazienki) Siedem grzejników aluminiowych (trzy w pokojach, jeden dodatkowo w salonie, ręcznikowy w łazience, małe grzejniki w korytarzu i w pomieszczeniu gospodarczym). Zawór trójdrogowy Afriso za piecem, mieszający wodę z powrotu. Przed zaworem "odczep" do zasilania podłogówki i cwu. Zasobnik cwu 400 litrów z dwoma wymiennikami (taki jak pod solary - planuję je założyć w przyszłości). Za zaworem pompka cyrkulacyjna do grzejników. Na zasilaniu podłogówki mam zawór mieszający termostatyczny, mieszający zasilanie z powrotem z podłogówki, ustawiony na 40 stopni. (przez instalatora) Wszystkie powroty łączą się przed piecem na dole. Na chwilę obecną nie grzeję cwu, więc pompa wymiennika cwu i cyrkulacyjna są odłączone. Działa tylko pompa cyrkulacyjna co i pompa od podłogówki. Nie jestem w stanie zejść z ilością opału poniżej 20kg-25kg na dobę. Węgiel ekogroszek 27kJ, czarny i błyszczący z wyglądu, ilość miału w worku znikoma. Najlepsze ustawienia jakie mi się udało uzyskać, to: podawanie 3 sekundy przerwa podawania 48 sekund wentylator 30% temperatura zadana na piecu 61 stopni zawór trójdrogowy na 3 podłogówka ustawiona na 31 stopni (o czym za chwilę) termostaty na grzejnikach ustawione na 3 temperatura w domu ma 20 stopni W takich ustawieniach, przy temperaturze zewnętrznej pomiędzy 0 a -10, piec pracuje w trybie grzania jakieś 10-12 minut, potem przechodzi w stan podtrzymania na 10 minut. Po osiągnięciu zadanych 61 stopni, piec się wyłącza, a temperatura rośnie jeszcze w podtrzymaniu do 65 stopni. Podłogówka dosyć szybko schładza mi piec, dlatego to podtrzymanie trwa 10 minut a nie dłużej. Nie ma też spieków ani niedopałów węgla. Problemy przy takim ustawieniu są następujące: Piec zachodzi sadzą, około 1 cm grubości na tydzień grzania Spalanie na poziomie ponad 20kg na dobę jest raczej nieprawidłowe w tak ocieplonym domu. (Z różnych kalkulatorów wynika mi że powinienem ogrzać dom 1,5 tony ekogroszku na sezon grzewczy). Nie jestem w stanie ustawić temparatury podłogówki na mniej niż 31 stopni. Temperatura w miejscu gdzie mam zamontowany czujnik (powrót z podłogówki) nie spada nigdy poniżej 29 stopni - najprawdopodobniej nagrzewają się rury w całej instalacji. Jak ustawię niższą temperaturę, to nie załącza się pompa od podłogówki i podłoga stygnie. Próbowałem przestawiać ten czujnik w inne miejsca, ale nic to nie daje. Przy ostatnich mrozach zwiększyłem temperaturę na piecu do 63 stopni i zmieniłem ustawienia na takie jak poniżej: podawanie 3 sekundy przerwa podawania 38 sekund nadmuch 35% reszta bez zmian Mam teraz pół popielnika spieków i niedopałów, do tego dużo więcej sadzy. Próbowałem korygować to ustawienie zwiększając czas przerwy podawania, ale skutkuje to tylko obniżeniem płomienia w palenisku. Próbowałem też ustawiać piec na niższą moc, tak aby pracował w trybie ciągłym, ale nie zmniejsza to ilości spalanego opału. Dodatkowo włącza się alarm temperatury, bo piec pracuje długo poniżej zadanej temperatury, albo jej nie osiąga (oscyluje 1-2 stopnie poniżej zadanej). Mam wrażenie, że wszelkie zmiany w ustawieniu pieca wywalają całą równowagę układu i pojawiają się spieki i niedopały. Nie bardzo mam już pomysł na to co zrobić, żeby spalać mniej węgla. Dla mnie to dopiero zacznij zabawę jak już zamieszkasz na stałe. Na pewno za duży piec jak i u mnie. Przy takim ociepleniu co masz to Max 12kw ewentualnie coś koło 8 kw. Ale i ma tym można modulowac mocą w dół. Kolejna rzecz to piec ma chodzić cały czas a nie się odstawiac. Ja mam pid i tak go dostroilem w menu service że cały czas jest w pracy 24/24, bez odstawiania. Pzdr
Gość Visitor1230 Opublikowano 4 Stycznia 2018 #181 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ta odpowiedz archiwum to tak jakby o rok za późno :)
Arczi82 Opublikowano 4 Stycznia 2018 #182 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Faktycznie pisałem wczoraj z tel. I źle spojrzałem na datę. Sorki za zamieszanie. Pzdr Arek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.