Wilchelm Opublikowano 19 Listopada 2014 #26 Opublikowano 19 Listopada 2014 Nie wiem. Jestem poza domem do piątku - taka praca :) Na pewno będzie więcej, bo już we wtorek grzejniki, które były przeważnie zimne (ustawione na termostatach na 3) grzały, więc zapotrzebowanie na ciepełko się zwiększyło. A jak sam wcześniej gdzieś napisałeś, samym powietrzem się nie nakarmią :D Szkoda, że nie mam porównania RETOPALA z innym grochem. Było by wiadomo o ile kaloryczność danego opłau wpływa na spalanie A Tobie o ile wzrosło? Liczyłeś/warzyłeś?
oman7 Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor #27 Opublikowano 19 Listopada 2014 Wilchelm Tak wygląda u mnie retopal jak zwiększe siłe nadmuchu. Zwiększyłem siłe nadmuchu przy okazji pewnego doświadczenia ale to doświadczenie opiszę w swoim temacie. Zurzycia jeszcze nie mam ale już w krótce.
robertokot25 Opublikowano 19 Listopada 2014 #28 Opublikowano 19 Listopada 2014 Nie wiem. Jestem poza domem do piątku - taka praca :) Na pewno będzie więcej, bo już we wtorek grzejniki, które były przeważnie zimne (ustawione na termostatach na 3) grzały, więc zapotrzebowanie na ciepełko się zwiększyło. A jak sam wcześniej gdzieś napisałeś, samym powietrzem się nie nakarmią :D Szkoda, że nie mam porównania RETOPALA z innym grochem. Było by wiadomo o ile kaloryczność danego opłau wpływa na spalanie A Tobie o ile wzrosło? Liczyłeś/warzyłeś? teraz jeszcze nie mierzę bo wypalam resztki Ekoretu.. jak zasypię już na dobre retopala to wtedy zbadam.. ten Ekoret pali się fatalnie - nigdy więcej :) a cena ponad 900zł za oryginalnie pakowany
Wilchelm Opublikowano 19 Listopada 2014 #29 Opublikowano 19 Listopada 2014 Panowie, RETOPAL nie jest zły. Pewnie, że nie jest to super groch typu PIEKLORZ, ale cena też jest przystępna. Myślę, że jak jeszcze poćwiczę to i spieki zminimalizuje. oman7 - u mnie to wygląda bardzo podobnie. Jak wrocę do domu to będe nadal bawił się z nadmuchem. Przed wyjazdem w delegację zmniejszyłem czas przerwy, ale już nie było czasu czekać na efekty i oglądanie popiołu. robertokot - Ty o ile pamiętam z innych wpisów nie masz chyba problemów ze spiekami. Masz sam popiół sypki?
Wilchelm Opublikowano 20 Listopada 2014 #30 Opublikowano 20 Listopada 2014 Robertokot – od niedzieli do teraz, równo przez 4 doby spaliłem 60kg. Dokładnie wyszło 15kg/doba.
Wilchelm Opublikowano 20 Listopada 2014 #31 Opublikowano 20 Listopada 2014 Wilchelm Tak wygląda u mnie retopal jak zwiększe siłe nadmuchu. Zwiększyłem siłe nadmuchu przy okazji pewnego doświadczenia ale to doświadczenie opiszę w swoim temacie. P1050337.JPG Zurzycia jeszcze nie mam ale już w krótce Oman7 - co z tym doświadczeniem, gdzie mogę o tym poczytać?
oman7 Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor #32 Opublikowano 21 Listopada 2014 Doświatczenie cały czas trwa.Możesz poczytać w tym temacie. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16668-kto-podzieli-się-doświadczeniami/page-9#entry197688
Wilchelm Opublikowano 25 Listopada 2014 #33 Opublikowano 25 Listopada 2014 Jakie macie teraz ustawienia pieca i siłę wiatru? Jak wychodzi spalanie? Oczywicie pytanie kieruję do palących RETOPALEM
oman7 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor #34 Opublikowano 25 Listopada 2014 Spalam 13 kg na dobę. Siłę wiatru nie podam bo jadę na PID-dzie.
Wilchelm Opublikowano 25 Listopada 2014 #35 Opublikowano 25 Listopada 2014 Rozumiem, że w Twoim przypadku piec praktuje praktycznie ciągle z niewielkimi postojami?
oman7 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor #36 Opublikowano 25 Listopada 2014 Tak pracuje cały czas.Może dwa razy na dobę zdaży się prawdziwy nadzór.
Wilchelm Opublikowano 3 Grudnia 2014 #37 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Pytanie w sumie kieruje do wszystkich, którzy palą ekogroszkiem RETOPAL. Pytałem wcześniej – odzew był słaby, więc spróbuję raz jeszcze ;) Jakie Wam wychodzi w tek chwili spalanie? Ostatnio troszkę przymroziło i pewnie nie tylko mi podskoczyło. Ja szacuje, ze u mnie ok. 20kg, ale w związku z tym, że to jest tak na oko, to przyjmuję, że w przedziale 20-25 kg/doba w ostatnim tygodniu.
robertokot25 Opublikowano 3 Grudnia 2014 #38 Opublikowano 3 Grudnia 2014 U mnie około 26kg przy średniej temp. w trakcie testów -2,9C (28-11......03-12)
Gość lysy1l Opublikowano 3 Grudnia 2014 #39 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Pytanie w sumie kieruje do wszystkich, którzy palą ekogroszkiem RETOPAL. Pytałem wcześniej – odzew był słaby, więc spróbuję raz jeszcze ;) Jakie Wam wychodzi w tek chwili spalanie? Ostatnio troszkę przymroziło i pewnie nie tylko mi podskoczyło. Ja szacuje, ze u mnie ok. 20kg, ale w związku z tym, że to jest tak na oko, to przyjmuję, że w przedziale 20-25 kg/doba w ostatnim tygodniu. Zastanów się nad sensem takiego porównywania. Jest tyle zmiennych kształtujących efekt końcowy, że Twoje pytania wydają się z lekka infantylne, a przynajmniej ja to tak odbieram. Jak to mówią g..na z pod obcasa nie wyjesz i z g..na bata nie ukręcisz, więc się tak nie spinaj na wynik.
Wilchelm Opublikowano 30 Grudnia 2014 #40 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Na moim składzie kończy się RETOPAL niestety i nie wiem kiedy będzie kolejna dostawa… Czy macie jakieś firmy, które sprzedają oryginalny RETOPAL. Chodzi mi o firmy, które prowadzą sprzedaż wysyłkową i towar jest pewny? Może być jakiś sprawdzony z allegro.
robertokot25 Opublikowano 30 Grudnia 2014 #41 Opublikowano 30 Grudnia 2014 weź zbierz kilku znajomych, wynajmijcie auto - każdy łyknie po 4/5 T i uderzajcie bezpośrednio na kopalnie.. wyjdzie najtaniej i produkt pewny. od ciebie juz tak daleko na śląsk nie jest... przecież mieszkasz bodajże koło Wielunia/Złoczewa
Wilchelm Opublikowano 30 Grudnia 2014 #42 Opublikowano 30 Grudnia 2014 To nie takie proste. Większość znajomych/sąsiadów pali jeszcze w śmieciuchach. Z drugiej strony na siłę nikogo nie będę uszczęśliwiał. A co jeśli pozostali nie będą zadowolenia z RETOPALA. Wiesz jacy są ludzie. Potem będzie mi mówił, że ma dużo popiołu i 2 razy w tygodniu musi wynosić i rączki brudzić.
oman7 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor #43 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Ja jestem zadowolony z retopala co z tego że ma szyszki albo popcorny rozpada sie to w rekach a że trzeba wynosić popiół no cóż temat pozozstawiam... W zeszłem roku szukałem inych eko-groszków ale stwierdziłem że RETOPAL najlepszy dla mnie.
Wilchelm Opublikowano 30 Grudnia 2014 #44 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Ja też przetestowałem kilka rodzai eko i także nie udało mi się nic lepszego znaleźć. Dziś dokupiłem ostatnie 600 kg na moim składzie. Mam nadzieję, że zanim mi zabraknie to będzie dostawa.
Bartekp Opublikowano 1 Stycznia 2015 #45 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Ja paliłem Retropalem od początku sezonu, czyli ok. 2 miesiące. Jedno co mogę powiedzieć to, że nigdy więcej go nie kupię.
Bartekp Opublikowano 1 Stycznia 2015 #47 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Nie palił się :D Cena 770 zł/tona Szlaki i popiołu tyle, że nie nadążałem wyciągać z popielnika. Wiadro dziennie I szedł przez komin bez opamiętania, nie dając energii. Pytanie tylko czy to rzeczywiście był Retropal, bo przecież na grudkach nie było napisane.
Wilchelm Opublikowano 2 Stycznia 2015 #48 Opublikowano 2 Stycznia 2015 W zasadzie tylko w jednym miejscu mogę się zgodzić, ale po kolei:1. Nie palił się?? Bzdura – pali się rewelacyjnie!2. Faktycznie popiołu produkuje dużo, tutaj się zgadzam, ale nie wiadro codziennie. Szlaka też można zminimalizować, jeśli się skoryguje nadmuch.3. Daje mnóstwo energii. U mnie w największy mróz (do tej pory było -11 st.) spalił niespełna worek na dobę. Po osiągnięciu zadanej odstawiał się jeszcze za każdym razem po 30 minut i więcej.Reasumując, albo dmuchasz jak szalony, albo Twój Retopal jest chrzczony. Jak chcesz więcej odwiedzać kotłownię to kup sobie tak jak ja coś super kalorycznego. Nerwica gwarantowana.
robertokot25 Opublikowano 2 Stycznia 2015 #49 Opublikowano 2 Stycznia 2015 z punktem 3 się nie zgadzam, w prównaniu do ekoreta, Pieklorza Piekar i groszku z Wieczorka jest mniej kaloryczny (retopal ma tylko 24MJ ale cena jego tez jest niższa...) - mam porównanie bo wszystkimi paliłem
Wilchelm Opublikowano 2 Stycznia 2015 #50 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię. Ja takową wyraziłem w oparciu o swoje spostrzeżenia.Chciałem mieć porównanie do : Wesołej, Kazimierza – Juliusza, Pieklorza z Piekar. Niestety wszystkie wymienione prawdopodobnie były z innych kopalń, niż deklarowali właściciele małych składów.w rezultacie nie udało mi się ich wypalić w przyzwoity sposób. Wszelki próby kosztowały mnie dni i częściowo noce spędzone w kotłowni z pogrzebaczem w dłoni.Jeśli znajdę kiedyś skład, który mi zaoferuje produkt rzeczywisty – np. deklarowany z Piekar okaże się prawdziwy to będę miał porównanie.Mogę się jeszcze pokusić o zakup w oryginalnych workach jakiegoś groszku – w tym przypadku jest chyba większa pewność, że kupujemy to co napisane na opakowaniu.Ale nawet nie wiem czy np. Pieklorz z Piekar występuję w oryginalnych opakowaniach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.