Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest trochę mniej plomienny. Łatwy w spaleniu. Na mocy 1;10 było z małym zapasem, bo przy dużym użyciu wody kręcił do zadanej z godzinę.

Popiołu mniej niż z Jareta. Ale już nie będę robił foty :-)

Na noc wsypalem trochę Retopalu dla świętego spokoju i snu. Jutro jadę z Wesoła grubą od Suspensera.

Ruskiego szczerze polecam.

Opublikowano

Wilchelm

piszesz, że przy dużym zużyciu CWU kręcił godzinę- to znaczy, że  masz jeszcze spory zapas mocy

gdyby nie osiągnął zadanej bez zużycia wtedy jest za mało

na taką zaś sytuację masz opcję "priorytet CWU"

wtedy na czas grzania odcina pompę CO i grzeje wodę całą dostępną mocą. przez ten czas w domu nawet nie poczujesz że CO nie działa

na tym rusku myślę że byś zszedł do 1:12 spokojnie

Opublikowano

na tym rusku myślę że byś zszedł do 1:12 spokojnie

Masz rację. Ale wiesz, co można zrobić z próbką 25 kg. Spaliłem, sprawdziłem i jest to dobry opał. Gdybym miał palić tym docelowo i miał większą ilość, to pewnie bym dążył do palenia jeszcze na mniejszej mocy.

----------------------------

Teraz jadę z Wesołą gruboziarnistą  i już tak łatwo nie jest na 5/50 :angry:

Zmieniłem na krótkie cykle i jeszcze zmniejszyłem moc do 3/36. Choć i to pewnie będzie zbyt dużo, bo odstawia się na długo.

Opublikowano

Poleglem przy Wesołej niestety. Spiekala jak diabli nawet przy bardzo krótkich cyklach. Nawet wszystkiego nie spalilem...

Teraz palę ten ANMAG też na małej mocy. Za sprawą drobnej granulacji bardzo cicho pracuje podajnik.

Jutro napisze jakąś wstępna recenzje :-D

Opublikowano

Na Retopalu wyciągnąłem 18,72 MJ/kg więc całkiem nieźle, jak dla mnie dość łatwy w paleniu tylko popiołu sporo.

Obecnie spalam Pieklorza z Bobrka i faktycznie spieka choć gdy raz na godzinę się rozbije spiek koksowy to jest ok - podawanie/przerwa 2/40.

Dam znać ile MJ z niego wyciągnąłem gdy się skończy [pewnie jutro].

Opublikowano

czyli Wesoła kiszka ... nawet ta gruba....

Niestety z Wesołą jest loteria - raz jest super a raz spieka - nawet niedawno miałem taką sytuację, że kobieta wzięła na próbę kilka worków i były super, a potem z tej samej dostawy była już spiekalna.

Dla mnie to dziwne jest - może już w samym składzie kopalni mieszają to co wydobyli z jakimś spiekalnym węglem z innej kopalni, który inaczej by się w ogóle nie sprzedał.

W każdym razie Wesołą można polecić zaawansowanym palaczom posiadającym przewymiarowany palnik i dobry sterownik bo nawet gdy trafią spiekalną to sobie poradzą.

Opublikowano

Na Retopalu wyciągnąłem 18,72 MJ/kg więc całkiem nieźle, jak dla mnie dość łatwy w paleniu tylko popiołu sporo.

Obecnie spalam Pieklorza z Bobrka i faktycznie spieka choć gdy raz na godzinę się rozbije spiek koksowy to jest ok - podawanie/przerwa 2/40.

Dam znać ile MJ z niego wyciągnąłem gdy się skończy [pewnie jutro].

Witam

Kolego w jaki sposób mierzysz kaloryczność węgla? 

Opublikowano

ciepłomierzem

Opublikowano

Po przegranej i nierównej walce z „WESOŁĄ” :angry:  od wczoraj palę ekogroszkiem „ANMAG”.

Efekt spalania na zdjęciu.

Spalam go na mocy 1:14!!!  (5/70) z nadmuchem 15%. Kocioł praktycznie pracuje non-stop. Jeśli już dojdzie do zadanej, to stoi tylko kilka minut i znów pracuje. Jeszcze nigdy nie udało mi się zejść do takiego poziomu.

- będzie mniej popiołu niż z JARETA lub RETOPALA.
- zero koksu
- przyzwoity popiół
- granulacja 3-25. Zdecydowanie więcej jest tej drobnicy i opał ten wyglądem przypomina miał.

Jest trochę mniej płomienny niż od tych dwóch w/w.
Martwi mnie trochę niska temperatura spalin – ok. 100 st., w porywach do 105, ale być może przy tak długiej pracy to nie jest wielki kłopot.

gdyby mi się tak udało na takiej mocy spalać RETOPAL ;) to bym chyba przy nim został…

PS. Timon, jesteś w stanie mi tak +/- przeliczyć na podstawie tych ustawień ile może orientacyjnie palić na dobę – zakładając powiedzmy, że chodzi non stop przez 22h i powiedzmy łącznie 2 odpoczywa. Pamiętam, że kiedyś mi coś podobnego przeliczałeś. Jeśli możesz to wielkie dzięki.

Jak oceniasz ustawienia, popiół itp.?

post-60313-0-63940900-1423168652_thumb.jpg

Opublikowano

Tak. To dokładnie ten opał. Na Jarecie pewnie by się udało z czasem ;)

Jak nie będzie długo odpoczywał i chodził długo to nie będzie kłopotu z kopcem...

Co sadzisz o tym ANMAG?

Opublikowano

Spalam go na mocy 1:14!!!  (5/70) z nadmuchem 15%. Kocioł praktycznie pracuje non-stop. Jeśli już dojdzie do zadanej, to stoi tylko kilka minut i znów pracuje. Jeszcze nigdy nie udało mi się zejść do takiego poziomu.

czyli można a już myślałem że jakoś źle prowadzę kociołek.

Jak masz ustawiony serwis nadmuchu, jak wygląda płomień i wnętrze kociołka - z ciekawości.

Opublikowano

Wilchelm

bazując jedynie na stosunku pod/przer. spróbuję policzyć

1:14 to np 5/70(przyjmuję 300g/minutę bo piszesz że drobny,chociaż jak bardzo to i 320-340można dać)

300/60=5g/sek

mamy zatem cykl 75sek, w godzinie będzie 3600/75=48

48cykli po 5sek to jest 240sek x5gram=1200g-1,2kg/h

przez 22 godziny pracy masz 26,4kg

wynik będzie różny zależnie od tego ile faktycznie podaje w ciągu sekundy tego węgla

biorąc pod uwagę jego kaloryczność 24-25MJ i sprawność powiedzmy 60% to wyjdzie z tego pomiedzy 4,4 a 4,6KW średniej mocy

dla Twojej powierzchni to moim zdaniem bardzo dobry wynik przy temperaturach w okolicy zera będzie

skoro jednak teraz się nie odstawia prawie to jak zmrozi to będziesz musiał na nim podnieść nieco moc albo zaryzykować pracę poniżej zadanej(tylko wyłączyć alarm)

Opublikowano

jak transport darmowy to cena 820zł nie jest zła.. no i ładnie się spala :)

Ostatnio był darmowy. Teraz coś piszą, że niby 30zł, ale jestem przekonany, że te 3 dychy można urwać.

Jak masz ustawiony serwis nadmuchu, jak wygląda płomień i wnętrze kociołka - z ciekawości.

Nie wiem co to 'serwis nadmuchu' w moim ST-37 czegoś takiego chyba nie ma. W podtrzymanie wchodzi na bardzo krótko.

Płomień słaby i krótki, ale nie ma się czego spodziewać przy takich nastawach. Kocioł wewnątrz brudny, bo od tygodnia nie czyszczony i dodatkowo w tymtygodniu paliłem 4 rózne rodzaje węgla: RETOPAL, JARET, WESOŁA, ANMAG i dziś wieczorem znowy wracam do RETOPALA, bo mam jeszcze kilka worów ;)

Wilchelm

bazując jedynie na stosunku pod/przer. spróbuję policzyć

1:14 to np 5/70(przyjmuję 300g/minutę bo piszesz że drobny,chociaż jak bardzo to i 320-340można dać)

300/60=5g/sek

mamy zatem cykl 75sek, w godzinie będzie 3600/75=48

48cykli po 5sek to jest 240sek x5gram=1200g-1,2kg/h

przez 22 godziny pracy masz 26,4kg

wynik będzie różny zależnie od tego ile faktycznie podaje w ciągu sekundy tego węgla

biorąc pod uwagę jego kaloryczność 24-25MJ i sprawność powiedzmy 60% to wyjdzie z tego pomiedzy 4,4 a 4,6KW średniej mocy

dla Twojej powierzchni to moim zdaniem bardzo dobry wynik przy temperaturach w okolicy zera będzie

skoro jednak teraz się nie odstawia prawie to jak zmrozi to będziesz musiał na nim podnieść nieco moc albo zaryzykować pracę poniżej zadanej(tylko wyłączyć alarm)

Timon, dziękuje bardzo za wyliczenia :)

Wg mnie zapas mocy jest dosłownie na skraju i schodzić już nie ma sensu. U mnie nad ranem było -4st. na dworze.

Te 50 kg opału wsypałem wczporaj i zapisałem gdzieś w kotłowni o której godzinie. Myślę, że wyjdzie porównywalnie z Twoimi obliczeniami.

Też myślę, że dobry wynik.

Dziś spróbuje na tej samej mocy zostawić i wsypać RETOPALA. Kaloryczność taka sama, tyle, że RETOPAL jest troszkę bardziej płomienny i może na ciągłej pracy temp. spalin będzie w okolicach tych 110 st.

Tak czy inaczej jestem w pełni przekonany, że palenia na małej mocy = ekonomiczne palenie ;) Dzięki

Opublikowano

Mam jeszcze tydzień do dwóch na ostateczną decyzję i zakup. ANMAG jak widzisz jest bardzo dobry i można śmiało brać.

Dziś sypie do pełana RETOPAL - pod samą klapę i spróbuje go też spalić na minimalnej mocy.

W wolej chwili przejadę się na okoliczne składy i zobacze co mają teraz. Może będzie coś ciekawego.

Do wyboru mam trzy dobre niekoksujące opały, także jest z czego wybrać ;)

Opublikowano

Robert na ile masz jeszcze opału i ile Ci potrzeba do końca sezonu?

Wiesz już co chcesz kupić?

Opublikowano

ja jeszcze mam około 1,5T lub trochę mniej.. więc jak będzie jak teraz to do końca marca powinno styknąć.. myślę nad czymś słabszym na wiosnę/lato typu Jaret lu rusek.. tylko szkoda że im słabszy opał to ma więcej popiołu na każdy spalony kg. opału :(

Opublikowano

Ja mimo wszystko wole mieć trochę więcej popiołu niż męczyć się z koksem i operować haczykiem.

Teraz palę Retopal. Moc 1:15 (5/75) nadmuch 18 %. Piec bez problemu osiąga zadana i jeszcze się odstawia.

Kocioł dziś czyszczony.

Na dworze jest 6 stopni mrozu

Już nie rozumiem czy sprawność aż tak wzrosła po czyszczeniu czy ten ANMAG był taki lipny. Wg danych kaloryczność mają taką samą.

Różnica jest tylko taka, ze Retopal jest oryginalny z kopalni, a ANMAG to produkt własny firmy IMEX

Chyba, ze ANMAG to w 80 % miał a reszta jakiś ekogroszek... Natomiast ta kaloryczność z palca wyssana

Co o tym myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.