Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Szybką Ocenę

gheronimo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję szybkiej oceny pokazanej na zdjęciu instalacji, jeden hydraulik zrobił a drugi, który tylko pospawał gazami dwie rurki twierdzi, że jest to źle zrobione a mianowicie na zdjęciu pierwszym według niego jak braknie prądu albo zepsuje się pompa to ciśnienie rozwali piec i miejsce 1 powinno być połączone z 2 rurą calową  a dodatkowo zawór zabezpieczający. Na drugim zdjęciu twierdzi, że rurki pex do zasilania ciepłej wody mają za mały przekrój i mogą nie nagrzać mi ciepłej wody. Co o tym sądzicie, zimno się robi a ja jeszcze nie mam centralnego. Instalacja tylko na ten sezon, w przyszłym sezonie zmieniam piec i instalację.

post-57745-0-71021200-1415599095_thumb.jpg

post-57745-0-63879000-1415599100_thumb.jpg

Opublikowano

Odnośnie połączenia 1 z 2 to gość ma rację ponieważ masz pod 1 zawór różnicowy który działa (otwiera się ) i odprowadza ciepło z pieca jak pompka nie wystartowała lub nie ma napięcia.

Opublikowano

Prawidłowo to pod "1" powinna być podłączona rura 1" do naczynia przelewowego, ale prowizorycznie to musisz podłączyć 1 z 2

Co do grzania CWU  to sam musisz określić czy woda się nagrzewa czy nie, wg mnie powinna być tam rura min 3/4" PEX 16 to trochę za mało.

Opublikowano

Witam!.Na pierwszym zdjęciu brak połączenia z naczyniem wzbiorczym. Z punktu "1" do naczynia wzbiorczego rurą calową metalową- (drugi hydraulik ma rację). Po za tym brak zaworu bezpieczeństwa (1,5 bara).Wszystko to czyni kocioł bombą tykającą.No chyba,że palił będziesz tylko gazetami-daje to niższą temperaturę i kontrolę nad paleniem. Wydaje mi się,że oś pompy jest pochylona (nie jest w poziomie).Jeśli tak jest to czeka cię wcześniejsza wymiana pompy.Filtr przed pompą też jest zamontowany odwrotnie.Zanieczyszczenia powinny zbierać się na korku filtra.

Jeśli chodzi o fotkę "2"-to wg mnie powinna to być średnica 3/4 cala i najlepiej rura metalowa.Pex może nie wytrzymać temp. wychodzącej z kotła, Po pewnym czasie nawet powrót w takiej instalacji prawie nie różni się od zasilania (myślę o bojlerze).

Jeśli nie ma naczynia wzbiorczego-to nawet gazetami bałbym się palić.Woda pod wpływem wzrostu temp. się rozszerza.Gdzie podzieje się nadmiar tej wody???????. No chyba,że NW jest wpięte na powrocie- ale to też moim zdaniem żle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.