justyna1227 Opublikowano 31 Października 2014 #1 Opublikowano 31 Października 2014 Witam, dwa tygodnie temu "hydraulik" założył mi w domu centralne ogrzewanie. Instalacja samoczynnie się zapowietrza. Odpowietrzam układ codziennie po kilka razy i tak już od 1.5 tygodnia. Automatyczne odpowietrzniki nic nie pomagają. Instalacja jest otwarta, ze zbiornikiem przelewowym. Kocioł na paliwo stałe "Opal" 6-8kw. Powierzchnia domku 40m2. 3 grzejniki. Pompa chodzi jak traktor- jak ją odpowietrze, to zapowietrzają się grzejniki za pompą i tak w kółko. Przypuszczam iż problemem może być zbiornik przelewowy umieszczony za nisko- gdyz jest umieszczony 30cm nad najwyższym punktem instalacji ( a z tego co wiem gdy naczynie podlaczone jest za pompą to musi byc umieszczone 0.7 x wysokosc podnoszenia wody- w moim przypadku to 0.7 x 3.8= 2.80m). Slyszalem rowniez iz rozwiazaniem w moim przypadku są dwie opcje: albo podniesienie zbiornika na wysokosc 2.8m od najwyzszego punktu, albo podlaczenie zbiornika przed pompą). Prosze o pomoc gdyz mam juz dosc odpowietrzania tej instalacjia zima za pasem. Załączam zdjęcia kotłowni.
kiminero Opublikowano 31 Października 2014 #2 Opublikowano 31 Października 2014 Źle wpięty zbiornik wyrównawczy oraz zaniżone do granic średnice przewodów. Ten pex nie obsłuży pompy nawet na biegu I, zwłaszcza od strony powrotu. Jest jakiś bojler w układzie?
justyna1227 Opublikowano 31 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2014 Nie, bojlera nie ma gdyz posiadam elektryczny
pawel2379 Opublikowano 1 Listopada 2014 #4 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam, przyłącze się do tematu. Mam podobny problem, nowa instalacja co + cwu i również cały czas problem z powietrzem. Osoba która zakładała instalacje twierdzi ze to normalne dla nowych instalacji oraz żeby co jakiś czas dopuszczać wody i odpowietrzac kaloryfery. Ale ile można... 2 tygodnie biegania i nie widać żadnych zmian, ciągle bulgotanie w grzejnikach i praca pompki jakby na pusto. Dopuszczenie wody skutkuje podczas pracy jej wyzucaniem ze zbiornika wyrownawczego (tego u gory) ta biała rurka na zdjęciu a powietrze dalej jest. Załączam zdjęcie instalacji przy piecu. Wszystko mieści się w domu parterowym (wszystko na jednym poziomie). W dalszej części rurki zasilające kaloryfery schodzą w dół i biegną kilka centymetrów nad podłogą. Bede wdzięczny za wszystkie pomysły rozwiązania problemu.
krisb Opublikowano 1 Listopada 2014 #5 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam, dwa tygodnie temu "hydraulik" założył mi w domu centralne ogrzewanie. Instalacja samoczynnie się zapowietrza. Odpowietrzam układ codziennie po kilka razy i tak już od 1.5 tygodnia. Automatyczne odpowietrzniki nic nie pomagają. Instalacja jest otwarta, ze zbiornikiem przelewowym. Kocioł na paliwo stałe "Opal" 6-8kw. Powierzchnia domku 40m2. 3 grzejniki. Pompa chodzi jak traktor- jak ją odpowietrze, to zapowietrzają się grzejniki za pompą i tak w kółko. Przypuszczam iż problemem może być zbiornik przelewowy umieszczony za nisko- gdyz jest umieszczony 30cm nad najwyższym punktem instalacji ( a z tego co wiem gdy naczynie podlaczone jest za pompą to musi byc umieszczone 0.7 x wysokosc podnoszenia wody- w moim przypadku to 0.7 x 3.8= 2.80m). Slyszalem rowniez iz rozwiazaniem w moim przypadku są dwie opcje: albo podniesienie zbiornika na wysokosc 2.8m od najwyzszego punktu, albo podlaczenie zbiornika przed pompą). Prosze o pomoc gdyz mam juz dosc odpowietrzania tej instalacjia zima za pasem. Załączam zdjęcia kotłowni. Witam. Piękną bombę Ci hydraulik zmontował. Ręce opadają! Poczytaj sobie o prawidłowym wpieciu NP i to powinno sprawę wyjaśnić! A te PEX-y przy kotle, to chyba jakiś żart! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.