Jasiekk90 Opublikowano 26 Października 2014 #1 Opublikowano 26 Października 2014 Witam, jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość, w lecie zakupiliśmy dom w którym jest zamontowany piec na ekogroszek. Poprzedni właściciel ogólnikowo wytłumaczył mi jak rozpalać itp. Znalazłem sobie w internecie instrukcję obsługi do swojego sterownika, wróciłem nie dawno zza granicy i postanowiłem rozpalić pierwszy raz. Z tego co czytałem na forach to rozpalenie jak na pierwszy raz poszło mi dosyć sprawnie w domu jest ciepło i przytulnie ale po 5 dniach palenia zaobserwowałem dwa dziwne problemy, otóż pierwszy z nich to mnóstwo dymu w zasobniku na ekogroszek, takiego mlekowatego, siwego dymu. Poczytałem w internecie i wyszperałem że może to być problem dopływu powietrza do kotłowni no i przypomniałem sobie że przed wyjazdem za granicę takową kratkę zakleiłem taśmą, pognałem szybko do kotłowni, otworzyłem dopływ powietrza, w między czasie otwierając dolny dopływ powietrza w kotle (bo również wyczytałem że to może być problemem) ale nie przyniosło to rezultatów. Dymu nadal w zasobniku są kłęby i cały czas go przybywa. Dzisiaj natomiast gdy postanowiłem na dzień wygasić piec z racji tego że w dzień jeszcze nie jest tak zimno zauważyłem że żar jest (chyba) zbyt nisko. Z tego co się już zdążyłem zorientować w temacie palenia w takim kotle to wiem że żar powinien być z góry paleniska (retorty?) czy jak to się tam nazywa a ja dzisiaj wygaszając, przeszedłem na sterowanie ręczne kotła, włączyłem podajnik i zacząłem wygarniać żar do popielnika ale zauważyłem że z głębi podajnika zaczyna wychodzić bardzo dużo żaru a gdy żar został wygarnięty i tak w dalszym stopniu wychodził z podajnika bardzo gorący ekogroszek (potem rozżarzył się znowu więc musiałem go wygarnąć więcej). Wydaje mi się że nie jest to normalne. Wiem że może być to problem z uszczelnieniem retorty i z zapchanymi dopływami powietrza. Co do ustawień na sterowniku to nie wiem jak je odczytać tzn czas podawania, czas pauzy itp. Mam sterownik OGNIK PlusPid II więc jakby ktoś mógł mi powiedzieć jak odczytać owe parametry żebym mógł je wam tu przedstawić to byłbym wdzięczny. Dodaje kilka zdjęć jak wygląda mój kocioł itp, na jednym zdjęciu tj tu gdzie dmuchawa zaznaczyłem dwa miejsca, otóż w miejscu zaznaczonym na czerwono owa rura która doprowadza ekogroszek jet bardzo gorąca, jak gorąca, tego nie wiem ale można na niej położyć dłoń dosłownie na 2-3 sekundy i potem parzy, troszkę dalej bo w miejscu zaznaczonym na żółto czyli tu gdzie jest czujnik temperatury kosza jest już trochę chłodniejsza ta rura ale dłoń da się na niej trzymać jakieś 6-8 sekund potem również parzy. Czy to jest normalne że w tamtym miejscu (dokładnie chodzi mi o czerwonym obszar) owa rura jest tak rozgrzana? Na jeszcze jednym zdjęciu jest widoczny zawór trójdrożny, na zdjęciu jest on już przestawiony z tego względu że po wygaszeniu skontaktowałem się z poprzednim właścicielem i on zalecił mi ustawić owy zawór na minimum żeby była stała i jak największa temperatura na kotle, żeby się zbytnio podczas pracy nie ochładzał. Podczas mojego użytkowania był on ustawiony na 3/4 w stronę maksimum, czy to może mieć również znaczenie jeśli chodzi o dym w zasobniku i zbyt nisko żar? Z góry dziękuje wszystkim którzy zainteresują się owym tematem, mam 24 lata więc czasami mogę coś napisać zbyt chaotycznie za co przepraszam, Pozdrawiam :)
Pieklorz Opublikowano 26 Października 2014 #2 Opublikowano 26 Października 2014 Wyłącz sterownik i włącz, przez chwilę powinien byc widoczny numer oprogramowania np. sl.27, sl.19, sl.28 itp. W zalezności od "starości" softu są inne wejścia do menu kodowego. Nie wiem, czy nie byłoby sensowne zadzwonić do SAS-a czy Elektro-Miz w poniedziałek, moga miec gotowe softy z nastawami pod dana moc kotła i tylko trzeba będzie cos odpowiedniego wybrać. Normalnie do palnika ok.25kW robiłem w ogniku pid w menu kodowym pauze podawania 45sekund (P.45, fabrycznie chyba jest P.35) a w normalnym menu korekcję kopca ustawiałem na -5, nadmuch robiłem dla dmuchaw WPa06 na 85%górą, minimalną moc kotła ni.3% Co do palnika, tutaj masz instrukcję jego konserwacji: Film retorta obrotowa pancerpol Dokumentacja PPSM/DUO Od siebie dodam,że połączenie nieruchomego żeliwa (z tym podniesionym rantem) ze stalową, czarną puszka palnika zawsze uszczelniałem sliconem, inaczej sporo lewego powietrza i kiepskie spalanie na sterownikach z pid-em. Jak nie uszczelnisz, to lepiej pid-a wyłączyc i dobrać parametry ręcznie.
Jasiekk90 Opublikowano 26 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2014 witam, otóż jeśli chodzi o numer oprogramowania to jest to sl. 27. Jeśli chodzi o to co mi podałeś to owego filmu nie mogę sobie zobaczyć gdyż potrzebne są tam jakieś dane tj nazwa użytkownika i hasło ale dowiedziałem się ciekawej rzeczy, że retorta ma się obracać a u mnie się nie obraca ps. ale na owym filmiku widzę żeby paleniska względem czarnej stalowej puszki nie uszczelniać siliconem, więc już nie wiem
Jasiekk90 Opublikowano 27 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 27 Października 2014 i ja się pomyliłem, dzisiaj zobaczyłem że mój sterownik to OGNIK PLUS PID a nie PID II
Jasiekk90 Opublikowano 27 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 27 Października 2014 wyjąłem palenisko i okazuje się że nie obracało się dlatego że wytarły się te zęby z dołu, normalnie jakby je ktoś poobcinał szlifierką ps. już poznałem tajniki owych zębów w palenisku, otóż dowiedziałem się od poprzedniego właściciela że owe palenisko było prawdopodobnie źle wylane przez co cały czas się blokowało i zrywało zawleczkę więc ktoś doradził im aby obcięli zęby i założyli palenisko. Czy ja mogę tak używać dalej tego rusztu? czy lepiej kupić nową retortę z zębami żeby się obracało? Co tracę a co zyskuję poprzez obrotową retortę?
Jasiekk90 Opublikowano 27 Października 2014 Autor #6 Opublikowano 27 Października 2014 a wiec tak, uszczelnilem kolnierz sylikonem wysokotemperaturowym, obczyscilem retorte bo miala kilka zapchanych otworow, zlozylem, rozpalilem i jak na razie jest ok, rura od podajnika przy piecu jest tyle co ciepla, w zasobniku dymu brak, bedzie tak cala noc, rano dam znac czy cos sie zmienilo
Robercikus Opublikowano 27 Października 2014 #7 Opublikowano 27 Października 2014 Obrotowa retorta ma tę zaletę/udogodnienie, że jest większy ruch na palniku i nie robią się spieki. Jeżeli jednak popiół będzie ok, to nie ma potrzeby się przejmować - niech działa póki co :-)
Jasiekk90 Opublikowano 28 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 28 Października 2014 Piec chodził całą poprzednią noc, a więc tak, żar nie schodził za nisko gdyż jak dzisiaj go wygarniałem żeby wygasić był wysoko, dymu w zasobniku brak tak więc super jak na razie
Robercikus Opublikowano 28 Października 2014 #9 Opublikowano 28 Października 2014 A czemu chcesz ten kocioł wygaszać? Takiego kotła się w sumie nie wygasza :-), tylko pali się w nim stale - jak sama nazwa wskazuje. Kocioł stałopalny.
1973 Opublikowano 28 Października 2014 #10 Opublikowano 28 Października 2014 Tam na rurze od zasobnika jest czujnik który powinien przy 65st wypchnąć żar do paleniska żeby nie zapalił się zasobnik. A rura w tym miejscu zawsze jest ciepła szczególnie w lato.Jak długo stoi w podtrzymaniu.No ale u ciebie żar się cofał i dlatego powinien zadziałać ten czujnik.I jeszcze bym przysłonę na wentylatorze zasłonił tak żeby było tylko prześwitu 4,3 cm. Mam taki piec tylko z innym sterownikiem GRO ECO 17KW ze stałą retortę i jestem bardzo zdowolony.Pozdrawiam
Jasiekk90 Opublikowano 28 Października 2014 Autor #11 Opublikowano 28 Października 2014 Robercikus bo po pierwsze chciałem sprawdzić jak nisko po moich pracach schodzi żar a po drugie to w dzień trochę za ciepło na dworze żeby nim palić i widzisz i tu jest następna rzecz o której nie wiedziałem, myślałem że można go wygasić na dzień a potem wieczorem znowu rozpalić no ale doszedłem do wniosku że na razie puki mamy cieplej w dzień a chłodniej w nocy to będę przypalał drewnem w kominku z płaszczem wodnym a jak już będzie temperatura i w dzień wymagać przypalania to rozpalę w kotle, 1973 co do czujnika to owszem jest tam ale nie zwróciłem na niego uwagi i wysunął się z z tego gniazda owy czujnik przy rurze i wisiał, teraz go przymocowałem tak jak ma być. Owa rura owszem teraz jest ciepła ale tyle co tyle przy samym kotle, tu na wysokości czujnika jest chłodna a wtedy to była bardzo gorąca no i wyczytałem że źle to wpływa na ślimaka stąd te moje wszystkie prace ale już jest jak najbardziej ok. Co do przesłony na wentylatorze to jest u mnie na maksa otwarta bo tak zostawił ją poprzedni właściciel ale ok, spróbuje innej konfiguracji ale co to zmieni?
1973 Opublikowano 28 Października 2014 #12 Opublikowano 28 Października 2014 Zmieni to że otwarta przesłona na ful zasysa powietrze do palnika i żar wtedy wędruje rurą do podajnika i np. wysunięty czujnik nie zadziała i może zapalić się zasobnik. Zaczyna spalać się groszek szybciej i schodzi w dół.Sterownik powinien kontrolować spalanie opału a w takim przypadku raczej nie kontroluje. Dmuchawa na pewno nie ma klapki więc ograniczył bym te powietrze. Nadmuch masz na ile % ustawiony. Proponuję od 40 do 50 % siły nadmuchu.i obserwować. Ja mam teraz czas podawania 10s przerwa 37s nadmuch 3 z 6 bieg. no i na czopuchu otwarte na full. Minimum zadane to u mnie 60st. Pozdro
Jasiekk90 Opublikowano 28 Października 2014 Autor #13 Opublikowano 28 Października 2014 nie wiem czy dobrze sczytałem ale włączyłem sterownik, przytrzymałem + i pojawiły się cyfry a więc tak, PP mam na 0, d. 100, ni. 3 i Pid 1. Poprzedniej nocy ustawiłem temperaturę na 55 stopni i tak jak napisałem, nie było problemów ze zbyt nisko schodzącym żarem, w ogóle nie zrobiły się spieki a popiół jest taki jak ma być, bez kamyczków itp, po prostu popiół. To d. to zapewne jest moc dmuchawy bo gdy przeszedłem regulację tego to się uruchomiła ale wiele razy zwracałem uwagę na moc dmuchawy przy podawaniu ekogroszku (bo dosyć często zaglądam do kotłowni) i nigdy nie słyszałem żeby ona chodziła aż tak mocno. Chyba że to jest wartość maksymalna z jaką może chodzić a nie z jaką ma chodzić to co innego. ps. i wiecie, ja przepraszam jeśli coś głupio napiszę lub głupio zapytam, po prostu jestem strasznie zielony w te klocki bo tak jak pisałem, kupiliśmy ten dom w lecie i nagle w wieku 24 lat stałem się panem domu i muszę to wszystko ogarnąć, ja wiem wiem, 24 lata to już sporo ale jak nigdy wcześniej nie miało się styczności z owymi rzeczami bo wcześniej to jedynie zwykły poczciwy piec na drzewo i węgiel obsługiwałem a jedyne co musiałem kontrolować to temperatura na piecu żeby drzwiczki przymknąć :P
1973 Opublikowano 29 Października 2014 #14 Opublikowano 29 Października 2014 Dmuchawa nie powinna pracować z pełną mocą bo ciepło z byt szybko ucieka w komin.Wiatr powinien być dopasowany do ilości wegla na retorcie.Mało tlenu - dużo sadzy itd. stopiony żużel - za dużo wiatru i robi się wysoka tmp. To trzeba zgrać. Zadzwoń do SASA i powiedzą ci jaki tam jest sterownik, może mają jakieś ustawienia serwisowe.Albo czekaj aż odezwie się ktoś kto ma taki sterownik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.