Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Kotła Gazowego

KubaSko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stoję przed wyborem kotła gazowego jednofunkcyjnego i nie mogę się zdecydować. Domek ma 210 m2, 510 m3, zapotrzebowanie na ciepło 15 kW dla 20 stopni wewnątrz przy minus 20 na zewnątrz. Wybór padł na Junkersa Cerapur Comfort. I tu do wyboru mam dwie moce:

1) 3,7-15,9 kW

2) 7,1-27,7 kW

Czy wybrać pierwszy kocioł czyli "na styk" ale za to z niższą modulacją, czy drugi znacznie większy ale niezdolny tak nisko modulować. Czy odczuje dużą różnicę w rachunkach za gaz wybierając kocioł z wyższą modulacją? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Ile razy w sezonie grzewczym masz -20.

Ja bym brał ten mniejszy. Niską moc docenisz w okresach przejściowych. Ja osobiście wolę, jak kocioł pracuje z niską mocą ale dłużej niż jak taktuje.

Opublikowano

A CWU to czym będziesz grzał? , zobacz na wytyczne doboru kotła gazowego, są trochę inne niż na paliwo stałe.

Tu najlepszy byłby kocioł ok 20kW, jak Junkers nie ma, to może jednak inny producent?

Opublikowano

WItam 

Dziękuję za zainteresowanie. Faktycznie z mocą 16 kW podgrzanie zasobnika 200L to jakieś 40 minut czekania. Niestety nie ma junkersa z mocą jaka mi potrzebna czyli ok.20 kW. Jest Cerapur Smart (różni się tylko pompą elektroniczną) ale ma moc 8,1-21,8. Może opowiem o ograniczeniach jakie mam w doborze kotła. Kocioł nie może być większy niż 21 kW z tego względu że komin będzie wypuszczony przez ścianę. Podoba mi się kocioł Wolf CGB-20 moc 20,5 kW dla 50/30 i 22,9 dla cwu. Nie wiem czy ta moc na cwu mnie nie ogranicza żebym później nie miał problemów z odbiorem budynku. Z tego co pamiętam Sambor ty chyba masz Wolfa. Co potrzeba do tego kociołka z automatyki żebym mógł zrobić instalację taką jak na schemacie ? Pozdrawiam

post-42382-0-14402400-1414215719_thumb.jpg

Opublikowano

Wolf dla kotłów do 24kW i do 14kW mocy grzewczej nie wymaga sprzęgła.

Poniżej schemat 1 funkcyjnego kondensata z 2 obiegami i CWU + solary  ze sterownikiem SM ale z tego ostatniego można zrezygnować,

Schemat identyczny ze schematem Junkersa. tylko brak sprzęgła i inna jednostka obsługująca automatykę 

Dodatkowo jest potrzebny moduł obsługowy BM z czujnikiem temp zewn, sterujący temp pomieszczenia

W Wolfie wszystkie urządzenia są połączone szyną e-bus to przewód 2 żyłowy. 

Czyli potrzeba :

Pompa CO, pompa cyrkulacyjna

Moduł mieszacza -MM

Mieszacz

Zasobnik wg gustu, ale raczej nie większy niż 200l, oryginalnie Wolf zaleca 120l.

Moduł obsługowy BM - jego nie ma na schemacie, ale to duża wygoda.

post-18578-0-36439400-1414220674_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.