Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oprogramowanie Alternatywne

Gość verb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem o jakim sterowniku mówisz, jednak jego logika jest zupełnie inna, a dokładniej - on ma logikę, mój nie ma :P

Po spadku temperatury o "jakąś wartość" poniżej zadanej, podnosi bezwględnie moc, i ciągnie aż do osiągnięcia >/= zadanej.

Moc START obowiązuje wyłacznie po postoju. Jeśli do niego nie dojdzie, ma się trzymać zadanej lub może przekroczyc do zdefiniowanej temperatury STOP ( u mnie to + 2st).

No dobra... to co dalej ? ;)

Opublikowano

Dalej wygląda na to, że tylko mnie interesuje Twoje dzieło ;) .

Wrzuć jakiś wykres i/lub log z grzania zbiornika CWU czy nagłego skoku zapotrzebowania na ciepło. Na w miarę stabilnej instalacji to byle jaki sterownik daje radę.

Opublikowano

Verb a czy rozważałeś wpakowanie swojego programu do najzwyklejszego sterownika swobodnie programowanego, często zwierają wszystko za friko, środowisko, kompilator. Jeżeli Twój program nie zawiera jakichś bardzo złożonych funkcji, operacji np. na liczbach zmiennoprzecinkowych to już bardzo proste sterowniki mogłyby spełnić zadanie. Pytam bo nie znam w ogóle kotłów z podajnikami a mam sterowniki i kiedyś w przyszłości chciałbym móc z nich skorzystać przy wymianie kotła.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tob,

Z tego, co ja śledzę temat, to raczej do zrobienia. Jedynym problemem może być sterowanie dmuchawy. Czy sterowniki, o których piszesz, mają wyjścia do fazowego sterowania?

Opublikowano

Wrzuć jakiś wykres i/lub log z grzania zbiornika CWU czy nagłego skoku zapotrzebowania na ciepło. Na w miarę stabilnej instalacji to byle jaki sterownik daje radę.

16:00- zmywarka pobrała wodę, 20:55 - córa dokonała ablucji ;)

Masz rację, stabilną instalację pociągnie byle co, a moja jest mega stabilna.

Waco ma zupełnie odwrotnie... może zechce się podzielić uwagami.

Opublikowano

Verb a czy rozważałeś wpakowanie swojego programu do najzwyklejszego sterownika swobodnie programowanego, często zwierają wszystko za friko, środowisko, kompilator.

Mówisz o czymś na Atmega itp ? Jak będę sterował moca dmuchawy ?

Zresztą.. nie umiem programować, tak że tego... szukam kogoś, kto mógłby to zrobić na zdrowych zasadach.

Opublikowano

MIQ, dwa wyjścia którymi prawdopodobnie można wykonać to zadanie.

Verb, jeżeli wiesz co to bramki TTL, dasz sobie radę na 100%,  procesor 8 bitowy lecz nie Atmega, język FBD, intuicyjnie można składać klocki z układów logicznych.

Sorry za przydługie teksty z instrukcji.

Wyjście triakowe

Sterownik ma 1 wyjście triakowe o obciążalności 0,6A, przeznaczone do płynnego sterowania niewielkimi silnikami. Wyjście to jest wykorzystywane do sterowania wydajnością małych pomp zasilanych 230V AC (systemy solarne, systemy z kominkiem z płaszczem wodnym). Można je również wykorzystać do sterowania ON/OFF dowolnymi urządzeniami wykonawczymi.

Wyjście 0-10V

W opcji 0-10V wyjście to jest sterowane 16-bitowym wyjściem PWM procesora. Dokładność

przetwarzania wynosi 0,5%. Wyjście może być obciążane rezystancją nie mniejszą niż 10k.

Wyjście 0-10V jest odseparowane galwanicznie od procesora, napięcie przebicia 500V AC.

Opcja ta poszerza zastosowanie sterownika o układy, w których zachodzi potrzeba współpracy z siłownikami, palnikami modulowanymi lub falownikami sterowanymi sygnałem analogowym 0-10V. Parametry wyjścia w opcji PWM: okres T=6ms (f=167Hz), 15-bitowowy zakres modulacji, amplituda 5V, maksymalny prąd 5mA. Wyjście PWM nie jest odseparowane galwanicznie od procesora. Opcja ta poszerza zastosowanie sterownika o układy przystosowane do sterowania sygnałem PWM, np. sterowanie wydajnością pomp elektronicznych.

Opublikowano

Sporo kosztuje ten sterownik. Czy umożliwi zablokowanie dostępu do programu w nim zaszytego?

Opublikowano

Tob,

Z tego, co ja śledzę temat, to raczej do zrobienia. Jedynym problemem może być sterowanie dmuchawy. ,,,,

Jeżeli sterownik ma w miarę szybkie wyjście tranzystorowe, to z powodzeniem, można zastosować przekaźniki półprzewodnikowe i wdrożyć regulację obrotami dmuchawy typu PWM (przekaźniki półprzewodnikowe przełączają w zerze sinusoidy). 

Opublikowano

Duck. Nie mam zielonego pojęcia o programowaniu, i na razie nie mam czasu zabrać się za naukę.. może na emeryturze ? ;)

MIQ. Po co blokada ? Nie zjadłem wszystkich rozumów, soft na pewno da się zrobić lepiej.

Gdyby to było na zasadzie OPEN - jak pisał reded - to mielibyśmy każdy to co chce, a i sposób spalania pewnie dopracowalibyśmy do perfekcji.

Ja mogę służyć jedynie pomysłami.

Tu jeszcze wykres po intensywnej wymianie powietrza w domu:

Opublikowano

Verb, pisałeś na początku wątku, że nie chciałbyś musieć kupić sterownika z własnym softem. Sądziłem, że chodzi o ochronę własności intelektualnej.

Zamykałeś termostaty do wietrzenia?

Opublikowano

Chodziło mi o to, że jako pomysłodawca tego sposobu prowadzenia palnika, sterownik dostaję (plus dwoje wytwałych testerów) do dyspozycji za free.

Nie zamykałem termostatów, nie ruszam ich praktycznie 365dni/rok :)

Spalanie: 73h - 168min pracy podajnika / 0.266kg/min / Retopal

Stała cyrkulacja CWU, w domu ~24st, w łazience ~26st, w garażu ~19st.

Opublikowano

MIQ, chyba nie przkraczam dobrych obyczajów, jeżeli podam tą informację, najprostszy to MR65 Multico Firsko, na tej stronie będzie aktualny cennik, z góry zaznaczam, że ze 700zł z hakiem brutto, czyli tanio nie jest, ale wygląda, iż Verb to hobbysta, a tacy grosza na swoje pasje nie żałują.

Verb, nie uwierzę, iż stworzyłeś swój program nie myśląc w  trakcie kategoriami ,jeżeli, lub, i,  to - czyli, AND, OR, COMP itd, itp,  nie namawiam, ale wydaje mi się, że spokojnie w tym podstawowym prostym DOS-owym programiku każdy technik da radę, a ile przy okazji można by od Ciebie skorzystać :). 

Pozdrawiam

Opublikowano

16:00- zmywarka pobrała wodę, 20:55 - córa dokonała ablucji ;)

Masz rację, stabilną instalację pociągnie byle co, a moja jest mega stabilna.

Waco ma zupełnie odwrotnie... może zechce się podzielić uwagami.

Moja jest mniej stabilna. Trochę mi się buja +-4 st C. Ale w dużej mierze spowodowane jest to opalem-czeski węgiel. Dłużej się zbiera - potrzebuje więcej czasu a potem znowu bezwładność. Na przełomie kwietnia -maja spalałem ekoret i miał 23 i wtedy zdecydowanie lepiej to wyglądało
Opublikowano

MR65 Multico. OK. Czy ktoś potrafi powiedzieć czy to uciągnie dmuchawę, obsłuży czujnik spalin, strefy ?

Duck. Sam działający soft to nie wszystko - trzeba to pozbierać do kupy tak, by dał się sterować klawiszami na sterowniku, wyświetlał co należy itd.

Ja, na ten czas, nie mam do tego głowy :/

Waco. Masz jakiś ob obrazek z wykresami ? Dawaj, nawet jak nieładnie wygląda :P

Opublikowano

VERB może jutro... brak lapka.

Opublikowano

Verb, zatem życzę więcej czasu i już nie zawracam głowy :). Co do dmuchawy, nie podłączałem jeszcze do niej tego wyjścia triakowego, bo jej nie używam, ale się zmobilizuje i przy okazji ją podłączę, podam jaki mam typ  i jak się sprawdziło.

Czujnik spalin w moim przypadku to Pt1000. działa bez zarzutu. Strefy to być może nie tak pięknie wygląda jak w eCalu ale jakiś substytut jest w funkcji PRG - program.

Pozdrawiam

Opublikowano

Duck. Mam już swoje lata, do łba już łatwo nie wchodzi...

Sterfy (może nazwa niezbyt szczęśliwa) mnie interesują sezonowe, coś co mogłoby sterować zakresem mocy, w zależności od temperatury zewnętrznej.

Pewnie w Pythonie sobie porobię co trzeba, i na tym się skończy.

Chyba szkoda było zaczynać temat.

Opublikowano

Verb, ale masz coś najistotniejszego, czyli  pomysł i w te Twoje lata to ja coś słabo wierzę :rolleyes: , wbrew pozorom ta obsługa wyświetlacza, klawiszy, pomp, dmuchawy itp. jest prozaiczna, bo przewidziana w programie. Możesz do tych stref zastosować np. blok FUN - funkcyjny, No ale miał być koniec "agitki".

Opublikowano

Witam

kol Verb kłamie-bystry jest jak na swoje lata wg mnie nie spocznie aż będzie miał to co chce :)

Opublikowano

[/img]

post-27989-1414528540,8585_thumb.png

post-27989-1414528554,3309_thumb.png

Opublikowano

Zrzuty ze smarka ;). Jutro powinno lepiej już wyglądać :]. Temp.w domu (160m2)23-24st.C. w garażu tylko 14st (25m2) Węgiel z Komoran lekko wilgotny.

Opublikowano

Duck. W lata możesz wierzyć, możesz ne wierzyć, to nie ma znaczenia.

Powiedz, jak ten ster będzie "wiedział", na jaką moc ma przejść ? To nie działa na zasadzie "jak tak, to tak", zaszyty wzór to liczy, na podstawie odczytu temperatury spalin.

Waco. Pędzisz na full zakresie ? Ujmij mu z 10% z góry, to nie gaz.:] Bezwładność jest chyba nie do "złapania"....:/

Opublikowano

Verb, jeżeli możesz te wyliczenia wykonać najpierw poza sterownikiem (żeby się nie komplikował program) to bezpośrednia wartość niezbędna do sterowania jakimś elementem kotła, chyba dmuchawą i podajnikiem (wybacz piszę na okrągło ponieważ kocioł z podajnikiem widziałem wyłącznie w markecie) może być umieszczona w bloku FUN, który w zależności od temp. spalin będzie na wyjściu podawał  wartość wynikająca z zależności Twojego wzoru. Ponieważ ja również jest w tym przedmiocie wyłącznie amatorem "programistą" zastrzegam sobie prawo do błędów i wypaczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.