Gość Opublikowano 17 Października 2014 #1 Opublikowano 17 Października 2014 Witam na forum. jestem tu pierwszy raz. Mam zrobione ogrzewanie podłogowe jak na schemacie w załonczniku. Problem w tym że woda w ogóle ni chce iść na rozdzielacz. Instalacja przelana i odpowietrzona.
kiminero Opublikowano 17 Października 2014 #2 Opublikowano 17 Października 2014 Rotametry nie wskazują przepływu, czy brak efektu cieplnego?
pasik1002 Opublikowano 17 Października 2014 #3 Opublikowano 17 Października 2014 czy moze temu ze masz zamknięte zawory ???
Gość Opublikowano 17 Października 2014 #4 Opublikowano 17 Października 2014 Tak nie ma efektu cieplnego ,rotametry schodzą na sam dół po otwarciu zaworów na obiegach. zdjęcie zostało zrobione przy zamkniętych zaworach to fakt.
kiminero Opublikowano 17 Października 2014 #5 Opublikowano 17 Października 2014 A w kierunku garażu jest OK? Dokąd dociera woda gorąca? Zawór mieszający masz na max i brak efektu? Jeśli zawór był dłuższy czas zamknięty na zero, to mógł przykleić się grzybek.
Gość Opublikowano 17 Października 2014 #6 Opublikowano 17 Października 2014 na garaż kurek jest na razie zamknięty, woda wychodzi z bufora do pierwszej pompy i za nią stoi. jak upuszczam wody na dolnej belce (oczywiście dolewając świeżej do bufora ) to woda przepływa spokojnie, zaraz po zamknięciu zaworu wszystko staje.
kiminero Opublikowano 17 Października 2014 #7 Opublikowano 17 Października 2014 No OK, ale czy do TZM dociera woda gorąca?
Gość Opublikowano 17 Października 2014 #8 Opublikowano 17 Października 2014 nie, wszystko tak jakby stoi w jednym miejscu i pompa nie daje rady tego pchnąć. rozdzielacz jest blisko bufora i zamontowany w w około w połowie jego wysokość (wysokość 2m pojemność 800 l)
sambor Opublikowano 17 Października 2014 #9 Opublikowano 17 Października 2014 Podłogówka powinna być podłączona bezpośrednio do bufora a nie przez druga pompę. Czy na pompie za TZM jest prawidłowy kierunek przepływu? - sprawdź kierunek strzałki na korpusie pompy.
kiminero Opublikowano 17 Października 2014 #10 Opublikowano 17 Października 2014 Zdemontowałbym ten zawór i sprawdził, czy pracuje prawidłowo. Podczas kręcenia pokrętłem iglica z grzybkiem powinna zmieniać położenie. Miałem dwa takie przypadki z zaworami Afriso, oba wystąpiły po dłuższym okresie całkowitego zamknięcia zaworu (pokrętło na zero). Tutaj masz ESBE, ale kto wie, może to tego typu usterka. Oczywiście to tylko przypuszczenie, ale skoro rotametry pokazują przepływ, a rura od strony zasilania jest zimna, to nie widzę opcji. Cały czas zakładam, że TZM jest ustawiony powyżej zera.
Gość Opublikowano 17 Października 2014 #11 Opublikowano 17 Października 2014 kierunek jest prawidłowy na pompie, zawór jest nowy no ale nie pamiętam w jakiej pozycji był w pudełku. Ja go obracałem w obu kierunkach i żadnego efektu.
Gość Opublikowano 18 Października 2014 #12 Opublikowano 18 Października 2014 postaram się sprawdzić ten zawór, ale mam jeszcze jedno pytanko, po miedzy powrotem z dolnej belki a buforem nie ma zaworu zwrotnego. Czy to może mieć wpływ na klinowanie się wody w układzie na podgrzewanie podłogi ?
sambor Opublikowano 18 Października 2014 #13 Opublikowano 18 Października 2014 Sprawdź ten zaw 3-D, a zawór zwrotny przy więcej niż jednej pompie jest niezbędny.
Gość Opublikowano 18 Października 2014 #14 Opublikowano 18 Października 2014 OK. sprawdzę ten zawór no i zamówię zawór zwrotny. zawory zwrotne mają być na każdym obiegu ?
sambor Opublikowano 18 Października 2014 #15 Opublikowano 18 Października 2014 Zaworów zwrotnych powinno być tyle ile pomp - montaż za pompą lub na powrocie z pompy jaka chcesz zrobić w przypadku podłogówki
Gość Opublikowano 18 Października 2014 #16 Opublikowano 18 Października 2014 jeśli chodzi o podłogówkę to na powrocie do bufora, a na lodomacie na powrocie do pieca. dobrze kombinuje ?
sambor Opublikowano 18 Października 2014 #17 Opublikowano 18 Października 2014 Ladommat jest urządzeniem kompletnym, nie wymaga dodatkowych zaworów zwrotnych. podłogówka tak jak piszesz
Gość Opublikowano 18 Października 2014 #18 Opublikowano 18 Października 2014 Ok. Zamowie zawory i zamontuje. Przepne tak że zasilanie podłogòwki prosto do bufora mam jeszcze mjejsce. Dzięku za pomoc. Odezwe się po przeròbkach
Gość Opublikowano 18 Października 2014 #19 Opublikowano 18 Października 2014 Ok. Zamowie zawory i zamontuje. Przepne tak że zasilanie podłogòwki prosto do bufora mam jeszcze mjejsce. Dzięku za pomoc. Odezwe się po przeròbkach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.