bacek Opublikowano 7 Października 2014 #1 Opublikowano 7 Października 2014 Witam wszystkich kolegów palaczy szukam wszędzie informacji na temat miału węglowego mam parę pytań a mało jest info o tym opale użytkuję piec(12 KW) piro turbo (elbląski kocioł z dmuchawą) nie dawno kupiłem sterownik recalart OptimaEco do tego zawór 4D (vexve) mieszkanie w starej kamienicy 70,40m2 ocieplone :) oto moje pytania: -jak palić miałem węglowym do tej pory paliłem węglem (miał jest tańszy) -jak uzyskać 10% wilgotności opału -czy palenie miałem jest dłuższe niż węglem chodzi o jeden zasyp Proszę o odpowiedzi pozdrawiam Jacek
mlodzieniec Opublikowano 7 Października 2014 #2 Opublikowano 7 Października 2014 Moczysz miał na noc, czyli nasypujesz kastrę czy taczke miału, polewasz wodą ale z umiarem, potem lepisz kulki, odpalasz na górze i się pali. Brudna robota i średnio opłacalna. Kocioł masz za duzy do tego mieszkania, 8 kW by wystarczył z zapasem. Czy miał pali się dłużej? To zależy od miału i umiejętności osoby obsługującej kocioł. Nie wiem czy budowa tego kotła pozwala w nim spalać miał, to górne spalanie czy dolne? Może inaczej: czy nad pierwszą przegrodą jest dziura i dym leci górą czy nie ma dziury i od dołu się pali zaciagając płomienie na następne przegrody dołem? Jeśli ta druga opcja to miałem nie popalisz.
Rafal71642 Opublikowano 7 Października 2014 #3 Opublikowano 7 Października 2014 Moczysz miał na noc, czyli nasypujesz kastrę czy taczke miału, polewasz wodą ale z umiarem, potem lepisz kulki, odpalasz na górze i się pali. Brudna robota i średnio opłacalna. Kocioł masz za duzy do tego mieszkania, 8 kW by wystarczył z zapasem. Kolego mlodzieniec w jakim celu lepić kulki? I odnośnie mocy to także wydaje mi się, że ma dobrze dobraną jeśli chce palić komfortowo miałem to musi mieć większą moc. Kolego bacek Namocz miał dzień wcześniej i normalnie sypiesz na pusty kocioł łopatą nie robiąc żadnych kulek, podpalasz od góry i gotowe. Trzeba będzie zwiększyć moc nadmuchu, ponieważ powietrze gorzej przeciska się przez miał aniżeli przez węgiel i kiepsko się pali ;).
mlodzieniec Opublikowano 7 Października 2014 #4 Opublikowano 7 Października 2014 Znam takich, co lepią kulki :) Bo przypomina to wtedy węgiel i lepiej powietrze dociera. Tylko szybciej się wypala. Moc do miału może byc wyższa, ale bez przesady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.