dykus17 Opublikowano 1 Października 2014 #1 Opublikowano 1 Października 2014 Witam, w przyszłym roku ruszamy z budową domu, a że lubię dużo wcześniej wszystko planować dlatego piszę: dom parterowy o powierzchni - 150 m2 (w tym garaż i kotłownia) porotherm 25 + ocieplony będzie styropianem 20tką na stropie jeszcze nie wiem czy będzie wełna czy steropian - fundusze pokażą. Zamierzamy zrezygnować z kominka - w domu w którym obecnie mieszkam mamy ogrzewanie węglowe - po kilku latach nie mam przyjemności z wpatrywanie się w ogień i nie zamierzam robić kotłowni w salonie - jesteśmy zgodni z żoną co do tej kwestii. Gaz mamy bezpośrednio przy działce dlatego zamierzamy założyć piec dwufunkcyjny kondensacyjny, kotłownia ma powierzchnię tylko 6,5m2 - ma osobne wejście od zewnątrz, z racji rezygnacji z kominka - zamierzamy umieścić w kotłowni jako alternatywę piec centralnego ogrzewania (jakiś nie drogi). Dodam że nie zamierzam w piecu tym palić węglem! tylko drewnem które będziemy wycinać z własnego lasku. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ma takie rozwiązanie, czy się to ma sens, chciałbym tez mieć alternatywę na chłodne wieczory oraz jesienne tzw. przepalanie
Gość mak Opublikowano 2 Października 2014 #2 Opublikowano 2 Października 2014 Połączenie kotła na drewno z kondensacyjnym kotłem gazowym w jednej instalacji nie jest takie proste. Proste jest tylko w przydadku gdy kocioł na drewno będzie do pracy w instalacji typu zamkniętego a sama instalacja będzie grzejnikowa sterowana stałotemperaturowo. W innych przypadkach jest to trudne (wymiennik ciepła dodatkowe pompy i sterowanie), a czasem nawet niewykonalne ( gdy instalacja jest podłogowa sterowana pogodowo). Poza tym co uważasz za kocioł na drewno? Typowy kocioł na drewno to niestety dość drogie urządzenie i tak naprawdę najlepsze efekty daje gdy jest podłączony do bufora. Można zastosować kocioł zasypowy gdzie drewno jest paliwem zastępczym ale jego wydajność jest na drewnie marna.
dykus17 Opublikowano 3 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2014 Ja wiem czy to takie trudne ? dla mnie rozumując wystarczy zrobić obejście pieca gazowego i w momencie palenia w piecu centralnym odcięcie go zaworami - owszem dodatkowa pompka musi być - ze sterownikiem około 250zł wieć nie wielki koszt. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie :) odnośnie pieca to zamierzam kupić KWK-ZĘBIEC 12 KW, ewentualnie 16 KW czas pokaże. Dodam że nie jestem hydraulikiem i mogę źle rozumować :)
dorecho Opublikowano 3 Października 2014 #4 Opublikowano 3 Października 2014 Witam Chyba żle rozumujesz... Po kiego czorta Ci potrzebny kocioł na węgiel? jak masz gaz i chcesz kocioł kondensacyjny? Drewno jak masz to sprzedaj / niech ktoś inny bawi się w ten syf/ i zobacz ile kasiory będzie na zapłacenie gazu... Taki maly domek potrzebuje mało energii, palenie drewnem będzie tylko problemem. ale jak ktoś chce się babrać w błocie... Pozdro
Gość mak Opublikowano 4 Października 2014 #5 Opublikowano 4 Października 2014 Ja wiem czy to takie trudne ? dla mnie rozumując wystarczy zrobić obejście pieca gazowego i w momencie palenia w piecu centralnym odcięcie go zaworami - owszem dodatkowa pompka musi być - ze sterownikiem około 250zł wieć nie wielki koszt. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie :) odnośnie pieca to zamierzam kupić KWK-ZĘBIEC 12 KW, ewentualnie 16 KW czas pokaże. Dodam że nie jestem hydraulikiem i mogę źle rozumować :) Nie rozumiesz kompletnie sposobów sterowania kotłem gazowym, a ni tego co to jest instalacja typu otwartego a co to instalacja typu zamkniętego. Określ jaka ma być instalacja w domu (grzejnikowa, grzejnikowo- podłogowa czy podłogowa) jak ma być sterowany kocioł gazowy (pogodowo czy stałotemperaturowo) i wtedy mozna mówić o sposobach połączenia obu kotłów. Niestety Zębiec może pracować wyłącznie w instalacji typu otwartego a kondensacyjny kocioł gazowy wymaga instalacji typu zamkniętego czyli potrzeba wymiennika ciepła i dwóch pomp a nie jednej. Inna sprawa że Zębiec do palenia drewna tak naprawdę się nie nadaje.
mobli Opublikowano 4 Października 2014 #6 Opublikowano 4 Października 2014 @dykus17 posłuchaj rady kolegi @mak. Ja tylko dodam od siebie, docieplaj wszędzie na tyle ile ci funduszę pozwolą. Potem zrób OZC i na podstawie tych wyliczeń dobieraj moc kotła gazowego, nie słuchaj sprzedawców oni tylko chcą sprzedać a nie doradzać (może są wyjatki ale ja takich nie spotkałem) Nie pakuj kotła stałopalnego do nowo wybudowanej chatki.
sambor Opublikowano 4 Października 2014 #7 Opublikowano 4 Października 2014 Po pierwsze i najważniejsze - nikt z nadzoru budowlanego ( odbiór) takiej kotłowni z dwoma kotłami - na gaz i paliwo stałe nie zaakceptuje. Kocioł na paliwo stałe musi być w innym pomieszczeniu - na forum były tematy o dopuszczeniu takiego rozwiązania - poszukaj. jeżeli powstanie kotłownia na drewno i bufor - bo tylko taki układ ma sens, to wtedy kocioł gazowy wędruje np do kuchni lub do innego pomieszczenia. Zobacz czy możesz tak zrobić. Pozdr.
dykus17 Opublikowano 5 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 5 Października 2014 Szczerze mówiąc zaskoczyliście mnie z odpowiedziami i bardzo cieszę się z tego powodu, w końcu konkrety! Instalacja ma być tylko grzejnikowa. Co do sterowania piecem gazowym to myśleliśmy go włączać wedle uznania czyli pogodowo, a w razie chłodniejszych dni przepalać drewnem. Projekt to Dom w gloksyniach 2. Słysząc wasze opinie poważnie zastanawiamy się czy taka zmiana ma sens, można by zrezygnować z garderoby (nr13) i w tym miejscu umieścić kocioł gazowy - jest dostęp do komina z kominka z którego chcieliśmy zrezygnować. Lubie oszczędzać a spalanie drewna z własnego lasu byłoby tą oszędnością. W takim razie czy polecacie rezygnację z kominka czy zostawić tak jak jest w projekcie. Troche zmieszaliście nas :)
amber36 Opublikowano 5 Października 2014 #9 Opublikowano 5 Października 2014 Witam , ja mam takie rozwiązanie że w układzie zamkniętym funkcjonuje piec gazowy i kocioł węglowy i jak tutaj piszą nie jest to skomplikowane a kocioł węglowy można zamontować po odbiorze budynku . Proponuję zastanowić się nad piecem jednofunkcyjnym i do tego jakiś zasobnik 150-200 a jak przewidujesz solary to odpowiednio większy .
sambor Opublikowano 5 Października 2014 #10 Opublikowano 5 Października 2014 Ja w poprzednim domu też tak kombinowałem - kocioł gazowy 34kW i kominek, Następnie dostawiłem kocioł Ds na drewno ( mam trochę lasu ) i ten układ niezbyt dobrze funkcjonował - był brak odbioru ciepła z kotła na drewno, a bufor fizycznie się nie mieścił Wywaliłem ten kocioł, dorobiłem do kominka grzanie ciepłym powietrzem na dwie strefy - osobno parter/ osobno piętro i tak w okresach przejściowych grzałem dom do temp zewn --8C wystarczało, następnie wchodził do akcji kocioł gazowy. Sugeruję, że powinieneś pomyśleć o takim rozwiązaniu gaz jako podstawowe, natomiast jak jest czas lub ochota to dogrzewanie kominkiem, oczywiście kocioł gazowy musi mieć automatykę z termostatem pokojowym aby przy odpowiedniej temp się sam wyłączał. Jak bardzo się napalasz na ten kocioł na drewno to kup go z głową tzn kocioł DS do spalania drewna z buforem ok 1000l, dorób odpowiednią automatykę, tak aby nie trzeba było ręcznie przełączać Oczywiście adaptacja nowego pomieszczenia wg wymogów na kotłownię, a kocioł gazowy to kondensat.
Sarier Opublikowano 22 Października 2014 #11 Opublikowano 22 Października 2014 Sugeruję, że powinieneś pomyśleć o takim rozwiązaniu gaz jako podstawowe, natomiast jak jest czas lub ochota to dogrzewanie kominkiem, oczywiście kocioł gazowy musi mieć automatykę z termostatem pokojowym aby przy odpowiedniej temp się sam wyłączał. To nie jest głupi pomysł. Kominek ma swój urok, ale w codziennym użytkowaniu jest zawsze nieco kłopotliwy - raz z higieną użytkowania, a dwa z magazynowaniem opału. Jako miły dodatek warto go mieć, ale jako podstawowa instalacja faktycznie chyba najlepszy będzie gaz - niedrogi i sprawdzony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.