Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Heitz Eko Junior 10Kw

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

juz nie mam pojecia co jest. Czy moze ja swoj palnik tez musze jakos uszczelnic? bo juz nie mam pojecia co jest.. pali duzo i nie moze zlapac temperatury zadanej.... 

Opublikowano

Teraz jak widac pali sie tylko na polowie palnika... nie wiem dlaczego i co jest?

post-58480-0-20129100-1414832819_thumb.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie chce mi sie juz przekopywac calego watku. Jezeli palnik masz nieobrotowy to uszczelnienie rotorty obowiazkowe.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/target0.html

W linku masz po koleji fotorelacje jak to sie robi. Jakosc palenia po uszczelnieniu to inny swiat. Ustaw termostaty na 3 albo 3,5 to jakies 22°C i nie zmieniaj. Beda regulowac automatycznie. Masz jakies podmieszanie w stylu zawor 4D?

Tak patrze na ten kociol. Ma mala troche pojemnosc wodna. Uszczelnij palnik, wylacz pompke, zagrzej go do 70°C i pusc na chalupe wtedy dopiero. U mnie jest podobnie mala powierzchnia do ogrzania. Jade na wysokiej temp. a dzieki mieszaczowi 4D mam zuzycie w tej chwili 6 do 7kg na dobe. Mam troche wiekszy kociol a ustawienia w tej chwili 6 podawanie 45 postoj. Zadana temp. 72°C. Nadumuch mam staly, sterowany tylko przeslona na wentylatorze. Podtrzymanie 30 min. Podawanie w podtrzymaniu 12 sek. Nadmuch 30 sek.

Mieszacz daje aktualnienie na obieg CO w momencie poboru  45°C( pogodowe sterowanie mieszaczem). Jak dogrzeje to sterownik 4D redukuje temp. do 28°. Pompka dziala non stop.

Kociol wiecej czasu jest odstawiony niz pracuje. Czyszczony raz na tydzien, Sadzy niewiele. Jest brunatna, sucha i nie czarna. Zauwazylem, ze kociol zaraz po wyczyszczeniu blyskawicznie uzyskuje zadana

Utrzymuj stala temperature na metrazu. Jak sobie chcesz miec w sypialni chlodniej to skrec troche termostat. Tak jest najekonomiczniej.

Edit:

Widze, ze 4D masz.

Gość Visitor1230
Opublikowano

"jak pytanie o pogodę na marsie na weekend"

podobno będzie wiało :D

jak jestesmy już przy spalaniu to wg mnie warto mieć termostat pokojowy który będzie włączał/wyłączał pompę CO przy zadanej temperaturze.

Oraz warto puszczać na grzejniki wodę o temp. 65 stopni lub więcej....

zauważyłem u siebie że gdy puszczam wodę o takiej temp. na na cały dom to szybciej dom się nagrzewa (rzecz oczywista)...

szybciej dom się nagrzeje to termostat wył. pompę CO a piec będzie chodził w stanie podtrzymania..

Deredas jestes w totalnym bledzie. Termostat pokojowy nie ma wylaczac zadnej pompki. Termostat to narzedzie, ktore nalezy odpowiednio zastosowac. Np.zeby obnizyc temperature CO na sterowniku mieszacza. I zadne temperatury na grzejniki rzedu 65°C. Po co ktos wymyslil pogodowke zeby przy 5°C na zewnatrz obieg CO pracowal np na 45°C. Stale powolne odbieranie mocy na CO. Najlepiej z pogodowka podczepiona do mieszacza. Taki uklad zapewnia wygrzane sciany, komfot cieplny i stala temperature w domu.

Edit:

A przy kotle podajnikowym najlepiej sprawdzi sie stala, wysoka temp zadana. Przynajmniej u mnie sie sprawdzilo. Mniejsze zuzycie, niewiele sadzy a kociol bez grama rdzy na wymiennikach.

Opublikowano

plemię

jeśli nadal masz podanie 5sek, przerwa 18sek i niski nadmuch 25% to nic dziwnego że niedopały w popielniku

do tak dużej mocy masz zbyt niski nadmuch i przewęglasz palnik.

albo wydłużaj przerwę albo podnoś nadmuch

Opublikowano

Wydłużenie czasu postoju spowoduje zmniejszenie mocy a w wypadku gdy nie dobija do zadanej to chyba lepiej podnosić wiatr.

Opublikowano

ok, podniose wiatr i zobacze co bedzie sie dzialo:) nie mam termostatu pokojowego.. ale nie uszczelnialem palnika.. nie musze tego zrobic? bo widac przeciez na zdjeciu ze pali sie dziwnie polowa palnika nie wiem czemu

Opublikowano

Witam

1 uszczelnij retortę, jest to zadanie dla instalatorskie i zazwyczaj nie uszczelnia sie fabrycznie

2 na którym biegu masz pompę obiegową ?

3 będziesz musiał zmienić czas podawania i pauzę do tych podatników stosujemy zupełnie inne podzespoły i nie mozna sie sugerować nastawami z forum tyczacymi sie do innego palnika.

Niestety njestem w stanie podać dopiero w poniedziałek prawidłowe

Jesli nie zaczniesz od doszczelnienia nic z tego nie bedzie

Pozdrawaim

Opublikowano

Wydłużenie czasu postoju spowoduje zmniejszenie mocy a w wypadku gdy nie dobija do zadanej to chyba lepiej podnosić wiatr.

Racja nie doczytałem o nie osiąganiu zadanej. w takim przypadku nadmuch w górę

Opublikowano

dzwonilem do serwisu i nic mi nie pomogli..  jutro bede cos probowal uszczelniac, znajde zapewne w necie jak to zrobic;)

bo nie jest mozliwoscia ze piec pali 25kg przy mieszkaniu 67m2...

Opublikowano

Plemie bo masz zadzwonic do serwisu palnika (pancerpola) a nie do serwisu od kotla :P i tak jak pisza koledzy, uszczelnienie palnika to podstawa, a nastawy ci powiedza w serwisie palnika.

Gość Visitor1230
Opublikowano

dzwonilem do serwisu i nic mi nie pomogli..  jutro bede cos probowal uszczelniac, znajde zapewne w necie jak to zrobic;)

bo nie jest mozliwoscia ze piec pali 25kg przy mieszkaniu 67m2...

Przecierz w poscie nr 128 podalem ci linka z fotorelacja jak to zrobic. Czytasz wogole to co ci userzy podpowiadaja? I z tego co sobie przypominam nie wrzuciles schematu kotlowni. Tak ciezko narysowac w paincie i wrzucic na forum?

Opublikowano

wczesniejsze paramety ktore mi polecil serwis jeszcze gorzej piec chodzil niz teraz... instalacja jest ok, bo gdy pale drewnem nie mam takich problemow.

pompe obiegowa mam na pierwszym biegu. 

Ciezko jest robic wszystko co tu kazdy pisze bo kazdy pisze cos innego i nie wiadomo komu wierzyc... 

Gość Visitor1230
Opublikowano

To nie kwestia wiary. Timom, Robercikus i jeszcze kilka osobistosci ze tego forum to fachowcy przez duze F. Uszczelnij te korone a potem koledzy doradza z nastawami. Ja tez jechalem dlugo bez uszczelnionego kolnierza. Az wstyd sie przyznac i palilo sie tak "se". Teraz jak podkrece naduch to daje jak w kuzni. Mam podobna powierzchnie i pale 6kg na dobe! W starym domu. Dzieki temu, ze zastosowalem sie do kilku kluczowych porad z tego forum. A po dwoch tygodniach mam pol szufladki popiolu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dobra wszystko dopiero przed tygodniem ustawilem- tzn pomogl mi taki gosc.. czas podawania 6

przerwa 16 nadmuch 10%(chyba zbyt mocny ciag z komina i dlatego nadmuch to minimum) 

worek 25kg starcza na 48godzin gdy w domu jest 22-24 stopnie:) 

dopiero od tego czasu jestem zadowolony z pieca;) dzieki wszystkim za checi i pomoc:) 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Przerwa 16 to zbyt malo. Powinna byc w przedziale 40 do 55 sek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

i przy twoich ustawieniach przy mrozie -12/15 stopnipiec lapie temperature zadana?

Opublikowano

plemie

mój kociołek ma dla 100% mocy 3sek podawanie i 24sek przerwę a chodzi w okolicy 30-65% tego poza czasem grzania CWU

oznacza to że zazwyczaj przerwa jest w okolicy do nawet 60sek i nie wygasa i osiąga zadaną

to co ty masz to moc maksymalna a takiej nigdy nie będziesz potrzebował. u Ciebie na 67m2 nawet bez izolacji to maksymalne potrzeby 7KW a masz kociołek 10KW. z punktu zatem nigdy nie będzie pracował z najwyższą sprawnością. przez większość sezonu będzie się kisił jak mu dasz takie parametry. zejdź z mocą i zmuś go do pracy a nie każesz mu kisić opał jak w starym śmieciuchu, przy takim prowadzeniu kotła murowany remont komina i wymiana na nowy kocioł za kilka sezonów bo go ruda zeżre.

Opublikowano

ale ja mam temperature zadana 65 stopni.

czas podawania 6s

przerwa 26 juz bo nie wypalal...

nadmuch 10%

ale gdy mam juz tak nastawiony kociol nie chce sie znow nagrzac przy takim mrozie i nie zdobywa temperatury zadanej.. 

Gdy nie mam wlaczonej podlogowki jest ok, ale gdy jest wlaczona podlogowka nie chce zdobyc temperatury zadanej..

Gość Visitor1230
Opublikowano

Gdy nie masz dluzej wlaczonej podlogowki to masz w niej wychlodzona wode i sama podloge. Podlogowke nalezy grzac non stop. I jak ktos juz napisal nagrzewanie trwa 4 do 6 godz.  A wszystko pod warunkiem, ze podlogowka prawidlowo wykonana i cieplo gdzies w grunty nie ucieka. A  ten nadmuch 10% to nie za malo?

Opublikowano

no wlasnie mam chyba duzy max ciag w kominie.. i byl gosc co mi ustawil i tak zostalo.. pali mi piec jakies 12 kg na dobe gdy nie mialem podlogowki. gdy wlaczylem podlogowke w lazience tylko piec juz nie moze dobic do temperatury zadanej.. podlogowka chodzila przez 3 dni a nie 3 godziny zeby nie bylo..

Opublikowano

plemię

6/26 to duża moc a przy tym mizerny nadmuch

dla takich parametrach powinieneś dmuchać w okolicy 75% 

co do podłogówki - podstawowe pytanie to czy jest odizolowana od dołu? no i która kondygnacja tego mieszkania jest?

jeśli brak izolacji grzejesz wszystko najpierw a na końcu z tego co zostanie dopiero siebie

jak pisałeś o tym daj linka cofnę i poczytam a jak nie to dopisz będzie więcej wiadomo.

zmieniłbym też parametry i zaczął gdzieś w okolicy 1:8(podawanie 6sek przerwa 48sek) i nadmuch 35% 

napisz też ile dajesz z tych 65st w podłogówkę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.