drakon3 Opublikowano 19 Września 2014 #1 Opublikowano 19 Września 2014 Witam. Zamieszczam schemat i od razu pytam czy takie coś zadziała? Na pytanie dlaczego tak mam prostą odpowiedź, po prostu wszystkie graty jak mam kupione oprócz pompy i właśnie na pompie chciałbym tą inwestycję zakończyć. Tam, gdzie łączą się linie miały by być zwykłe trójniki. Idea jest taka, że zawór RTL kontroluje temperaturę na powrocie z podłogi i w przypadku gdy jest ona niższa niż zadana otwiera się a pompa tłoczy wodę z obiegu podłogowego do instalacji CO jednocześnie pobierając z niej gorącą wodę zmieszaną częściowo z powrotem podłogi. Gdy temperatura wody powracającej z podłogi była by wyższa niż zadana to zawór miałby się zamykać i przez to pompa tłoczyła by wodę w zamkniętym obiegu przez podłogę do chwili gdy jej temperatura spadnie poniżej zadanej. Wydajność zaworu RTL uznajmy za wystarczającą, chodzi o sam fakt działania układu.
majschi Opublikowano 19 Września 2014 #2 Opublikowano 19 Września 2014 Witam Za mało danych aby cokolwiek powiedzieć czy taki układ zadziała Moja rada sprzedać zawór RTL, kupić zawór 3d i zrobić to tak jak być powinno. Nie ma sensu ryzykować dla 50 zł oszczędności
drakon3 Opublikowano 19 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 19 Września 2014 Więc tak: Ogrzewanie podłogowe o powierzchni ok 9-10m2, podzielone na trzy obwody, wszystko spięte do rozdzielacza. Dodatkowo w instalacji jest 5 grzejników aluminiowych, drabinka w łazience i bojler 120l. Wszystko zasilane z kotła GS. O jakim ryzyku mówisz?
majschi Opublikowano 19 Września 2014 #4 Opublikowano 19 Września 2014 Jeśli chodzi o 10m2 podłogówki to zawór RTL wystarczy. Dodatkowa pompa do podłogówki jest zbędna jeśli posiadasz pompe przy kotle Wystarczy podłączyć zasilanie do górnej belki rozdzielacza a na powrocie zamontować RTL O jakim ryzyku mówisz? Myślałem że jednym RTLem chcesz regulować temperaturą podłogi w połowy mieszkania
drakon3 Opublikowano 19 Września 2014 Autor #5 Opublikowano 19 Września 2014 Tak mam teraz zrobione, ale przy takim rozwiązaniu w podłogę potrafi iść 70stC a to chyba za dużo.
majschi Opublikowano 19 Września 2014 #6 Opublikowano 19 Września 2014 Jeśli jest to łazienka i temperatura płytek nie przekracza 34sC to może tak zostać.
drakon3 Opublikowano 20 Września 2014 Autor #7 Opublikowano 20 Września 2014 To są trzy obwody w różnych pomieszczeniach, razem jakieś 120m rury poszło.
sambor Opublikowano 20 Września 2014 #8 Opublikowano 20 Września 2014 To trzeba 3 zawory RTL 3/4" i może będzie działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.