adam65 Opublikowano 7 Września 2014 #1 Opublikowano 7 Września 2014 Witam wszystkich i proszę o rade.Planuje założyć nową instalacje CO dom poniemiecki nie ocieplony dwupiętrowy z poddaszem kotłownia w piwnicy.Pomijam parter (inny właściciel) , pierwsze piętro 70m pięć punktów , drugie piętro cztery punkty 50m.Obecnie piece kaflowe ,instalacja z możliwością odcięcia drugiego piętra obecnie w remoncie okna nowe wysokość pomieszczeń standart.Moja pomysł to piec Dakon DOR 16 kw układ zamknięty czy to zda egzamin?.Obecnie posiadam dostęp do drewna ale za kilka lat emerytura i opał będzie kupywany dlatego taki wybór pieca, układ otwarty wymagałby instalacji zbiornika na strychu a tam zimno dach bez ocieplenia. Nie jestem fachowcem i wasze opinie i rady bardzo się przydadzą .
adam65 Opublikowano 8 Września 2014 Autor #2 Opublikowano 8 Września 2014 A system otwarty z taką instalacją .
sambor Opublikowano 8 Września 2014 #3 Opublikowano 8 Września 2014 Może , tylko trzeba jeszcze zawór bezpieczeństwa 1,5bar na kotle.
adam65 Opublikowano 8 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 8 Września 2014 Dzięki za odpowiedz, mam obawe czy jedna pompa to pociągnie ale zobacze.
sambor Opublikowano 8 Września 2014 #5 Opublikowano 8 Września 2014 A ile byś chciał tam pomp założyć? powinna być tylko 1 pompa - 25/40 starczy
Sarier Opublikowano 25 Września 2014 #6 Opublikowano 25 Września 2014 Ja bym się raczej zastanawiał nad gazówką z kondensacją. Wyszłoby czyściej, porównywalnie ekonomicznie, a nie byłoby takich problemów z organizacją i składowaniem materiału opałowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.