Mancio Opublikowano 31 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Witam , mam pytanie czy mogę zamontować pompę CO na powrocie z 2 grzejników łazienkowych , instalacja stara grawitacyjna , jest główna pompa CO ale raczej nie używana poza tym nie poprawia sytuacji z grzaniem grzejników w łazienkach, przed remontem dolnej łazienki było w miarę ok , dolny grzejnik był duży żeliwny , teraz w obu łazienkach są drabinki, powrót jest rurkami miedzianymi więc pogorszył się przepływ, czy montaż pompy na powrocie - czerwona część- nie zaburzy obiegu grawitacyjnego na reszcie układu? Nie wchodzi w grę montaż na zasilaniu.
Gość mak Opublikowano 1 Września 2014 #2 Opublikowano 1 Września 2014 To jakiś wynalazek, skrzyżowanie ogrzewania górnego z dolnym (chyba tylko autor wie dlaczego powrót jest górą???). Aż trudno uwierzyć że w rzeczywistości wygląda to tak jak narysowałeś, a jak tak wygląda to i nic dziwnego że nie działa bo działać nie może. Na forum jest pełno dobrych schematów instalacji, i jak porównasz je z tym co narysowałeś to jasne będzie gdzie są błędy i dlaczego nie działa.
sambor Opublikowano 1 Września 2014 #3 Opublikowano 1 Września 2014 Można zamontować pompę od cyrkulacji ciepłej wody, powinna pomóc - zwykła pompa od CO będzie za mocna.
Mancio Opublikowano 1 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 1 Września 2014 To jakiś wynalazek, skrzyżowanie ogrzewania górnego z dolnym (chyba tylko autor wie dlaczego powrót jest górą???). Aż trudno uwierzyć że w rzeczywistości wygląda to tak jak narysowałeś, a jak tak wygląda to i nic dziwnego że nie działa bo działać nie może. Na forum jest pełno dobrych schematów instalacji, i jak porównasz je z tym co narysowałeś to jasne będzie gdzie są błędy i dlaczego nie działa. rysunek jest tylko poglądowy, grawitacja na starych kaloryferach i grubszych rurach działa bez zarzutu , chodzi o to że hydraulik podłączył kaloryfery w łazienkach na miedzianych cienkich rurkach i nie ma obiegu grawitacyjnego.
automatyk Opublikowano 1 Września 2014 #5 Opublikowano 1 Września 2014 jak połaczył na ienkich to trza tylko przydłąwić grzejniki które grzeją mocno i tyle żadnych pomp nie potrzeba
Mancio Opublikowano 28 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 28 Września 2014 Założyłem pompę od cyrkulacji na powrocie z zaworami i filtrem ,pompa jest 1/2 , mam też zawór 1 cal aby można było działać tak jak dawniej , po wyregulowaniu układu jest super, grawitacja hula na 10 kaloryferach a 2 łazienkowe działają na pompce, dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.