maniek130 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #26 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Z mieszaczem z siłownikiem czy bez siłownika bo mam coś takie jak wyłącz pompę C.O co 20min Wyłącz popme CWU co 5min
maniek130 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #27 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Mam takie coś w instrukcji temp docelowa C.O Po osiągnięciu tej temp.pompa zostanie wyłączona(brak siłownika) lub siłownika zaworu rozpocznie on zamykanie Wytłumaczysz mi to bo nie kumam :)
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2014 #28 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 To normalna funkcja - każdy sterownik ją ma - jak temp zadana na CO ( ustawiona przez serwis/ użytkownika) zostanie przekroczona to pompa jest wyłączana i nie ma odbioru ciepła jak nie ma odbioru ciepła to wyłącza się kocioł / przechodzi w stan spoczynku. Przy regulacji temp na CO lub podłogówkę przez zawór 3-D po przekroczeniu tej temp zostaje zamykany zawór 3-D aby nie przegrzać podłogi Ty masz podłogę na zaw RTL to cię ta funkcja nie obchodzi. Odpowiedź była już w poście #4 a ty dalej temat drążysz, jak chcesz to załóż ten zawór i zakończ tą dyskusję - bo ona na manowce prowadzi. Taką dyskusję trzeba było prowadzić przed wykonaniem instalacji a nie teraz do wykonanej instalacji chcesz dopasować to co masz. Zawór 3-D na półkę lub na aukcje.
maniek130 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor #29 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 instalacja miał być inaczej wykonana, ale szwagier zrobił po swojemu, OK nie drążę już tematu
maniek130 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor #30 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Czy regulator pokojowy a termostat pokojowy to jest jakaś różnica Może byś polecił jakiś termostat Jakiej firmy są warte uwagi patrzylem na ecoster200
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2014 #31 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Jak masz regulator kotła, który będzie z nim współpracował to jest ok, w innym przypadku szkoda kasy. Podawałem ci link do Alle... i tam są termostaty pokojowe , one są mniej więcej podobnej jakości ( praktycznie wszystkie są skośnookie ;) ) Ważne aby była regulacja tygodniowa i funkcja obniżenia temp - takie funkcje mają praktycznie wszystkie elektroniczne, nawet te za 100 zł. Regulator pokojowy i termostat pokojowy w potocznym słowa znaczeniu to to samo.
maniek130 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor #32 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 np taki czy one wszystkie mają załączanie wyłączanie pompy http://allegro.pl/sterownik-termostat-pokojowy-tech-st-290-v3-gwar-i4463205314.html Nie widzę takiego by było też CWU
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2014 #33 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ten co podałeś w linku to dobry termostat, ale są też tańsze. Natomiast jak chcesz mieć inf o temp wody lub regulację jej temp z pokoju to musisz mieć inny zestaw sterownika na kotle i panela pokojowego , ale tu już inna półka cenowa W sterowniku który masz na kotle ustawiasz temp CWU na kotle i na kotle ustawiasz też temp wody na CO. Termostat pokojowy pilnuje tyko temperatury w pokojach i wył pompę jak zostanie przekroczona zadana temperatura. Tu nic innego nie wymyślisz. Jak koniecznie chcesz zmieniać wszystkie elementy sterowania to polecam ci TECHA panel pokojowy ST 296 lub ST-298 z komunikacją RS oraz odpowiedni sterownik do twojego kotła kotła też z komunikacją RS - dokładny typ ustal przez infolinię TECH-a , oni dobiorą ci wszystkie elementy systemu.
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #34 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Nie mam złącza RS więc te odpadają, chodź powiem, że wpadł mi w oko taki jeden za 600zl
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #35 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Tyle tego jest, że się już pogubiłem, pójdę do sklepu i sobie zobacze jakie są, ale poniżej niż 150zł bezprzewodowego się nie znajdzie chyba ??
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #36 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Złącze RS wymaga ułożenia kabla logicznego pomiędzy sterownikiem kotła i panelem pokojowym i zarobieniem końcówek ( wtyczek) na skrętce. Bezprzewodowe w większości to ok 200zł lub wyżej. Ale na serwisie widzę że są od 160zł, może warto spróbować jak się nie chce ścian kuć.
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #37 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Szukam właśnie bez przewodowego, tak mnie nakręciło że chyba sterownik wymienię na ecomax800 i kupie termostat pokojowy ecoster 200 Już się dowiedziałem nie ma zapalarki w ecomax800 wieć nie zrezygnuje z tego sterownika Szukam dalej
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #38 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Wystarczy ci terownik który masz na kotle a termostat pokojowy będzie dodatkowo osobno sterował pompą CO. Pompą CWU steruje ster na kotle i co tu szukać. Zamiast teraz inwestować w pierduły trzeba było kupić porządny kocioł i wykonać lepszą instalację. Jak masz kasę to zrób lepsze ocieplenie budynku - tu oszczędzisz na paliwie a na gadżetach raczej nie! PS Jak jednak będziesz wymieniał sterownik na kotle to upewnij się czy nowy model będzie obsługiwał obecne peryferia na kotle - dmuchawę i podajnik , nie mówiąc już o zapalarce.
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #39 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 a co kocioł jest jakiś zły ? instalacje robił mi szwagier i co przyprowadziłem kogoś to powiedział że to najprostsza instalacja i nic tu nie trzeba przerabiać i tak każdy, więc zostawiłem a wszytko wyszło dopiero po uporządkowaniu rok czasu i bym chętnie zmienił, ale w domu nie jestem sam i tu mam przechlapane
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #40 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Kocioł zawsze może być lepszy ;) Ale jak ,masz to co masz to nie kręć się w kółko jak pies za własnym ogonem tylko idź w inną stronę np grubsza lub lepsza izolacja domu. Instalacja jest OK - prosta i bezproblemowa ale ty sam szukasz jak by ją popaprać - zaw 3-D, sterowniki, mieszacze, regulacja CWU z pokoju - po co ci to? Kup tylko termostat pokojowy , bezprzewodowy do sterowania pompą CO i to wszystko co powinieneś zrobić w tej instalacji,
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #41 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ok. pewnie masz racje szukam jakby ja przerobić by była bardziej ekonomiczna Izolacja będzie w tym roku mury 50cm i daje 20cm styropianu
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #42 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 To już nic więcej nie wymyślisz. Natomiast jestem ciekaw jakie ekonomiczne zyski miałbyś z pokojowego regulatora CWU? :P
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #43 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ustawił bym by w tych godz co nikogo nie ma grzal wodę np 42st a gdy ktoś ma się iść myć grzał np do 50st
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #44 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 To musisz zmienić sterownik kotła :) i wracamy do początku dyskusji, co mnie nie bawi, Ustaw na wyższe temp w godzinach np 6-8 rano i 19-21 wieczorem i spokój. tak jak ty chcesz to mają niektóre kotły gazowe
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #45 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 metal fach mi wyliczył za inny sterownik 1000zl netto i do tego brak zapalarki więc wolę zostać przy tym i kupie sobie techa http://allegro.pl/sterownik-termostat-pokojowy-tech-st-290-v2-bezprz-i4427064485.html na temat tego można zakończyć rozmowę PS dzięki za wyrozumiałość i zainteresowanie się tematem Pozdrawiam
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #46 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Jednak mam pytanie czy da się sterować podłogówką osobno drugim np termostatem czy w takiej sytuacji musiałbym drugi mieszacz zamontować na podłogówke
Andrzej_M_ Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #47 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Maniek130 zamiast wydawać pieniądze na gadżety, kup sobie na znanym serwisie aukcyjnym pirometr. Teraz można je nabyć w cenach 40 - 50 zł. Będziesz miał z tego więcej pożytku a przy okazji zapewne zrozumiesz, jak to sterowanie regulacją temperatury w budynku o bardzo dużej masie działa. To jest moje zdanie.
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #48 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ok dzięki:) a chodzi CI o termostat pokojowy, ,mi powiedziano że to zmniejsza zużycie , czy to nieprawda ?? Andrzej jak mi powiesz że to bujda to zrezygnuje z tych gadgetów ;)
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #49 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Maniek - z tego co wiem praktycznie nie ma na rynku zdalnej regulacji zaworami RTL, ale możesz popróbować ;) Poszukaj moich wpisów , bodaj ze stycznia tego roku - czy opłaca się obniżanie okresowe temp budynku, tam powałem dane z których wynika że nie opłaca się . Obniżanie temp opłaca się dla bud szkieletowych lub innych o konstrukcji lekkiej które mają stosunkowo małą masę, podobnie jest z grzaniem wody - jak masz duży zasobnik - ponad 200l to nie opłaca się dzielić włosa na czworo i dokładnie co do godziny ustawiać temp zadaną wody. Ciekawe że jestem aż tak niewiarygodny <_< Gdyż o rezygnacji z dupereli ( gadżetów) to już pisałem w poście #4 a dopiero chcesz posłuchać Andrzeja. ;) PS Na tą zapalarkę to bym tak nie liczył- to nie jest lek na mniejsze spalanie.
maniek130 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor #50 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Czytałem i wierze Tobie też Szawgier mi kit wciskał że jest oszczędność Jeszcze raz dziękuje za wyrozumiałość pozdrawiam i można zamknąć ten temat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.