rafalhusky Opublikowano 21 Lipca 2014 #1 Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam, Potrzebuję zrobic suszarnię do płytek betonowych. Mam pomieszczenie o wymiarach: dł=330cm szer=180cm h=215cm Zależy mi na prostocie jak i małych nakładach finansowych. Moja koncepcja: Pomieszczenie będzie nagrzewane trociniakiem - mały koszt. Osuszanie powietrza będzie dzięki klimatyzacji. Czy ktoś robił może coś w podobny sposób i jakie były efekty?
automatyk Opublikowano 21 Lipca 2014 #2 Opublikowano 21 Lipca 2014 to nie lepiej wstawić klimę jednostke zewnętrzna i wewnetrzną do środka i ma masz wtedy i grzanie i chłodzenie co powoduje osuszanie
sambor Opublikowano 21 Lipca 2014 #3 Opublikowano 21 Lipca 2014 Grzanie trocinami to niezły pomysł, do osuszania powietrza lepszy jest osuszacz powietrza - w podobnej cenie jak klima ale lepszy do tego celu. Jeszcze pytanie czy te płytki będą już związane czy ze świeżego betonu? Jak ze świeżego to ostrożnie z suszeniem i odwodnieniem gdyż nie będą miały wytrzymałości - beton musi mieć czas aby związać się w reakcji chemicznej W procesie wiązania powstają związki, które ulegając krystalizacji tworzą zwartą, twardą masę. Sam proces wiązania to reakcje chemiczne, z których dwie najważniejsze to: 6 CaO·SiO2 + 9 H2O → 6 CaO·SiO2·9 H2O 3 CaO·Al2O3 + 12 H2O → 3 CaO·Al2O3·12 H2O Czyli wody nie należy szybko odbierać od świeżego betonu. Pozdr.
rafalhusky Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor #4 Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam, plytki są z mieszanin betonu i gipsu, który nie jest "rzadki" tylko juz twardy i trzeba go tylko dosuszyc Dodatkowo do tego chciałbym umieścic tam 2 wentylatory kanałowe aby był dobry ruch powietrza.
automatyk Opublikowano 21 Lipca 2014 #5 Opublikowano 21 Lipca 2014 no to ten pomysł co podsunąłem bedzie idealny bo nawet wentylatorów nie bedzie trza montować
AdamGuitar Opublikowano 22 Lipca 2014 #6 Opublikowano 22 Lipca 2014 Do osuszania powietrza w pomieszczeniu lepszy byłby osuszacz. tu przykłady osuszaczy: http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=561115&gclid=COafpeve2L8CFSkCwwodnH4A6A http://www.venex.pl/osuszacze-powietrza/166-osuszacz-powietrza-oasis-d270-sd.html Wielkość zależy od ilości odprowadzonej wody z osuszacza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.