grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Witam Wszystkich! Mój obecny kocioł zasypowy miałowy 16 letni skończył swój żywot 4,5 m2. Dom mam z początku lat 90 okna wszystkie nowe plastiki, w ściany była wpuszczana pianka nie wiem czy to coś daje. Planuję w przyszłym roku ocieplić styropianem 11 cm. Dach nie ocieplony też będzie ocieplany jedynie na strychu na podłodze jest polożony styropian 5 cm. Instalacją CO miedziana nowe grzejniki panelowe podłogówka tylko w łazience 8 m2 Przy tym starym piecy spalałem 8-9 ton miału. Ale wydaje mi się, że ten stary pieć to za duży jest. Zastanwaiłem się nad kotłem Elektromet EKO KWPR DUAL 15 kW Teraz myślę o SAS SLIM 17 kW Proszę o podpowiedź i opinie odnośnie kotłów oraz jakiej wielkości kW kupić. Pozdrawiam
makog Opublikowano 20 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zobacz tutaj, http://cieplowlasciwie.pl/ tam podajac zetelnie wszystkie dane dotyczace budynku wyliczy ci program orientacyjnie jakiej mocy kocil potrzebujesz. I napisz dokladnie czym chcesz palic w tym kotle bo to tez istotne
grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Fakt nie napisałem nic o paliwie. Eko-groszek, miał sporadycznie drzewo.
makog Opublikowano 20 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Poczytaj sobie o kotlach ogniwo i RBR Ekouniwersal oba kotly posiadaja palnik w ktorym spalisz nie tylko ekogroszek, ale takze mial i groszek do granulacji do 31mm oraz maja bardzo ciekawy sterownik eCola i co wazne palnik i slimak sa wykonane z żeliwa. http://www.ogniwobiecz.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3 http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32
grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor #5 Opublikowano 20 Czerwca 2014 przesyłam wyniki http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9td
grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor #6 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Czy wybór kotła SAS SLIM będzie dobrym wyborem? Nie ukrywam, że jest to kocioł nr 1 na mojej liście. Wcześniej myślałem o WITKOWSKI,m ale jakoś odpuściłem.
makog Opublikowano 20 Czerwca 2014 #7 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Z opisu wynika ze ten kocilek sas ma ruszt awryjny wodny, poczytaj sobie czym to grozi jak sie spisuje taki rusz awaryjny. No i w specyfikacji tego kotla nic nie pisza aby mozna w nim spalac mial !! tylko i wylacznie ekogroszek.
grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor #8 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Nie rozumię dlaczego nie można miału spalać w tym piecu. Chyba chodzi o to, że może być za duża granulacja miału tak? Witkowski KMB-RP PLUS w tym opisie jest, że można wszystkim palić. Zaraz poczytam o tych rusztach wodnych możesz w skrócie mi podowiedzieć czym to grozi bo napewno bedę miał trochę do poczytania.
grzegoo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor #9 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Faktycznie ruszt wodny nie jest zaletą. Bardzo dużo sadzy się osadza tworzy się dużo smoły. Już sobie to wyobraziłem i stanowoczo szukam bez rusztu wodnego.
makog Opublikowano 20 Czerwca 2014 #10 Opublikowano 20 Czerwca 2014 dlatego polecilem ci dwa modele pieco, ktore posiadaj ruszt awaryjny zeliwny, palnik ktory spala roznorakie paliwa i do tego ciekawy sterownik, jego prace mozesz zobaczyc tutuj https://device.esterownik.pl/device/4602/ a nieco wiecej poczytac tutaj https://esterownik.pl/
wuwok Opublikowano 21 Czerwca 2014 #11 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam,czemu pisałeś że spalasz 8-9 ton miału a w obliczeniach wpisałeś 7 ton?? Kolejna sprawa to wielkości pieca.Chcesz kupić 15kw?17kw? A tam pokazuje ci ze potrzeba około 20 kw piec. To że u kogoś 10kw styka nie znaczy że w innym domu też wystarczy.Grzanie domu to nie rywalizacja.Bo w łagodna zimę ci 15 uciągnie,a co będzie jak przyjdą mega mrozy?Wtedy rodzina może nie zrozumieć że kierowałeś się ekonomiką . Aha ja mam piec o 100% przewymiarowany...i żyje :). Fakt kupił bym teraz mniejszy .Czyli z obliczeń z tej strony wychodzi mi zapotrzebowanie około 8kw i celowałbym w piec 8-10 kw...ale nie mniejszy od mocy podanej na stronie.
grzegoo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #12 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Odliczyłem tak mniej więcej na ogrzewanie bojlera. Tak, tam pokazuje piec 20kW jednak jak w przyszłym roku ocieplę dom będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło. Jednak przy zakupie kotła będę celował w 20 kW te 3 kW nie jest zbyt dużym zapasem tak myślę.... Jadę dziś zobaczyć do gościa który robi kotły u nas w okolicy znajomy ma od niego z podajnikiem i rusztem wkładanym żeliwnym zobacze co mi powie. Nie wiem jaki palnik wybrać chyba ekoenergia tylko czy są jakieś generacje tego czy nie?
karoka65 Opublikowano 21 Czerwca 2014 #13 Opublikowano 21 Czerwca 2014 grzegoo a ile masz tej chałupy do grzania ? bo coś doczytać nie mogę.
amber36 Opublikowano 21 Czerwca 2014 #14 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Jak planujesz ocieplenie to daj min. 15 cm. i wtedy pomyśl o kotle 15-17 kW Pisał że 198 m2
karoka65 Opublikowano 21 Czerwca 2014 #15 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Aha ja mam piec o 100% przewymiarowany...i żyje :). Wuwok wiesz że nie życzę Ci źle ale on dopiero rok żyje a ja mu nie rokuję długich lat życia przy tych spalich, Novy Ci nowego kotła nie kupi a to co teraz wydaje Ci się poezją może niedługo przerodzić się w horror. Czego jak pisałem Ci nie życzę.
wuwok Opublikowano 21 Czerwca 2014 #16 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam. Kociołek ma wysoka temp. prowadzenia .[60 stopni...uważam że prowadzenie kociołka na 42-45stopni to nieporozumienie ] Generalnie sprawdzam co jakiś czas czy w kanałach pionowych jest sucho. Ja prowadzę kociołek delikatnie a stale[brak bezruchu spalin ] .Ty znów pozwalasz się kisić kociołkowi i 2 lub 3 razy w ciągu doby podniesiesz temp spalin do około 90 stopni. Pozwolę sobie zacytować z strony czysteogrzewanie.pl to co tam napisano. "Wiele zależy też od sposobu sterowania kotłem. Dobrą okazją do wykraplania się różnych świństew ze spalin są momenty postoju kotła — gdy przepływ spalin w kotle ustaje lub jest minimalny, czyli w momentach “podtrzymania”. Stąd wniosek, że palenie systemem dwustanowym: grzej ostro i zaduś — nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Lepiej, gdy przepływ spalin i wody w kotle odbywa się z mniejszą intensywnością ale stale." Jak widzisz różne są szkoły palenia.
grzegoo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #17 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Panowie chyba już zdecydowałem. Kotły które wykonuje człowiek u nas w okolicy, a który to jego kocioł ma mój znajomy wyglądają solidnie zrobione. Spawane elektrodą nie mig mag-iem twierdzi, że spaw z elektrody jest bardziej elastyczniejszy ( spawa kotły od 1978 r.) Kocioł który mi zaproponował to ok 3.3 m2 z palnikiem ekoenergia 30 kW Cena jaką mi powiedział to 7 tys zł Koledzy podpowiedzcie bo sam mam już mętlik w głowie.
wuwok Opublikowano 22 Czerwca 2014 #18 Opublikowano 22 Czerwca 2014 A wiec,wygląd jedno a sprawność drugie. Mam pytania a mianowicie jaki palnik ma ten piec? Jaki sterownik posiada? [pisze tu o piecu znajomego] Skoro uważasz że za rok ocieplisz dom i 16-17 kw ci wystarczy [po ociepleniu pewnie spokojnie] to polecam ci Oep 16kw [mam ten piec i jestem zadowolony] . Jeśli znów kanały pionowe nie odpowiadają to Skampa17 z sterownikiem SPP. Odnośnie Skampa zagadaj do Pieklorza...coś na pewno doradzi.
Animus Opublikowano 22 Czerwca 2014 #19 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Panowie chyba już zdecydowałem. Kotły które wykonuje człowiek u nas w okolicy, a który to jego kocioł ma mój znajomy wyglądają solidnie zrobione. Spawane elektrodą nie mig mag-iem twierdzi, że spaw z elektrody jest bardziej elastyczniejszy ( spawa kotły od 1978 r.) Kocioł który mi zaproponował to ok 3.3 m2 z palnikiem ekoenergia 30 kW Cena jaką mi powiedział to 7 tys zł Koledzy podpowiedzcie bo sam mam już mętlik w głowie. Najlepsza ze wszystkich metod spawania co do jakość połączeń to Tig. Facet "stary spawacz" to pewnie i elektrodą dobrze pospawa ,ale przy elektrodzie spawy mogą być bardziej zanieczyszczone żużlem elektrodę stopisz i musisz nową założyć i zapalić,jest pewna granica wieku spawacza , jak jest już bardzo stary to jakość niestety będzie spadać twoje ryzyko twój szmal . Tylko wymiennik 3,3m to około 33kW bestia a pisałeś coś o 20kW i ocieplaniu chałupy. Są lepsze palniki od ekoenergii .
grzegoo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #20 Opublikowano 22 Czerwca 2014 A wiec,wygląd jedno a sprawność drugie. Mam pytania a mianowicie jaki palnik ma ten piec? Jaki sterownik posiada? [pisze tu o piecu znajomego] Skoro uważasz że za rok ocieplisz dom i 16-17 kw ci wystarczy [po ociepleniu pewnie spokojnie] to polecam ci Oep 16kw [mam ten piec i jestem zadowolony] . Jeśli znów kanały pionowe nie odpowiadają to Skampa17 z sterownikiem SPP. Odnośnie Skampa zagadaj do Pieklorza...coś na pewno doradzi. Palnik ma ekoenergia sterownik z Wrześni taki duży czarny montowany do ściany. On ma nowe budownictwo ocieplony i ogrzewa dół góra jeszcze nie zrobiona ma 140 m2 i ogrzewa właśnie tym kotłem ktory chcę do siebie. Patrzałem na mniejsze kotły to wydają mi się za małe palnik jest o połowę mniejszy i gabaryty pieca też obawiam się, że może nie dać rady mniejszy kocioł 20 kW.
grzegoo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #21 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Najlepsza ze wszystkich metod spawania co do jakość połączeń to Tig. Facet "stary spawacz" to pewnie i elektrodą dobrze pospawa ,ale przy elektrodzie spawy mogą być bardziej zanieczyszczone żużlem elektrodę stopisz i musisz nową założyć i zapalić,jest pewna granica wieku spawacza , jak jest już bardzo stary to jakość niestety będzie spadać twoje ryzyko twój szmal . Tylko wymiennik 3,3m to około 33kW bestia a pisałeś coś o 20kW i ocieplaniu chałupy. Są lepsze palniki od ekoenergii . Muszę przyznać oglądałem kocioł u znajomego on wzioł od tego gościa bez ocieplenia pieca i jakość spawów jest naprawdę ładna szerokie bez widocznych kraterów gładkie sam nie mogłem się napatrzeć na te spawy bo to naprawdę trzeba mieć smykałkę aby taki spaw wykonać z elektrody. Jakie są jeszcze inne lepsze palniki? Kurcze naprawdę mam obawy przed zakupem mniejszego gotła. Obecnie ten miałowy co się go zasypuje i podpala od góry ma napisane 4.5m2 on mi się wydaje z koleii za duży bo szybko osiąga temperaturę ale później jak się długo nie załącza to w piecu smoła na ściankach.
wuwok Opublikowano 22 Czerwca 2014 #22 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Palnik ma ekoenergia sterownik z Wrześni taki duży czarny montowany do ściany. On ma nowe budownictwo ocieplony i ogrzewa dół góra jeszcze nie zrobiona ma 140 m2 i ogrzewa właśnie tym kotłem ktory chcę do siebie. Patrzałem na mniejsze kotły to wydają mi się za małe palnik jest o połowę mniejszy i gabaryty pieca też obawiam się, że może nie dać rady mniejszy kocioł 20 kW. 30KW na 140m2????????? Ja mam dom 240 m2 po podłogach [użytkowej 160 ,wysokości pomieszczeń to 265 cm .] U mnie 16kw nie ma co robić,poczytaj o stratach w przewymiarowanych kotłach. Radzono mi 25kw,gdy instalator dowiedział się ze kupiłem 16ke powiedział że w zimę zmarznę. Dziś bym 10ke kupił. Dom mam dość dobrze ocieplony oczywiście.
grzegoo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #23 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Czy te sterownik z Wrześni są ok. Czy szukać czegoś innego?
grzegoo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #24 Opublikowano 22 Czerwca 2014 30KW na 140m2????????? Ja mam dom 240 m2 po podłogach [użytkowej 160 ,wysokości pomieszczeń to 265 cm .] U mnie 16kw nie ma co robić,poczytaj o stratach w przewymiarowanych kotłach. Radzono mi 25kw,gdy instalator dowiedział się ze kupiłem 16ke powiedział że w zimę zmarznę. Dziś bym 10ke kupił. Dom mam dość dobrze ocieplony oczywiście. He naprawdę zbaraniałem już kurcze nie wiem. To co powiedzieć chłopowi aby zrobił kocioł 23kW???? Jak w takim 23kW widziałem palnik też z ekoenergi to był prawie o połowę mniejszy i się wystraszyłem, że nie zdoła mi ogrzać domu. Jestem zdecydowany wykonać kocioł u tego chłopa tylko teraz kwestia mocy, palnika i ew. sterownik on dodaje Wrześnie
wuwok Opublikowano 22 Czerwca 2014 #25 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Ile pali ekogroszku znajomemu piec w ciągu roku? Ja 1 rok mieszkam ,dom wygrzewany wietrzony w zimie intensywnie i poszło 3,7t miału kiepskiej jakości. Duży piec to nie jest równoznaczne z sprawnym piecem. Masz zdjęcie tego pieca?. Obrazowo powiem ci że zima była lekka [pomimo że w górach mieszkam ] i piec pracował z mocą uśrednioną około 4kw . Mądrzejsi niż ja liczyli że gdyby piec pracował z mocą 12kw przez cała dobę spalił by około 60kg węgla. Za duży piec o wiele zniszczy ci komin,na pewno widziałeś czarne wykwity na kominach. Oznacza to że ktoś ma prawdopodobnie za duży piec,i niestety nie umie palić w nim .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.