tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #101 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nigdy nie łączyłem paneli w układzie szeregowo - równolegle - albo same szeregowe , albo równolegle. Czyli jednak teoria Jesteś siebie bardzo pewien jak na wiedzę teoretyczną zobaczymy jak będzie w praktyce Co do różnicy w działaniu to musisz jeszcze zainstalować ciepłomierz - to będziesz na pewno widział jaki jest efekt Nie zamierzam instalować żadnych ciepłomierzy. Mnie nie zależy żeby efekt był na ciepłomierzu tylko do na zbiorniku do jakiej temperatury go nagrzeje i iw jakim czasie to jest dla mnie wyznacznikiem ! Tak jak pisałem podczas bezchmurnej pogody zagrzało zbiornik na max do 72 stopni Pewnie nie masz nawet czujnika temp w panelu. Tak jak pisałem czujki mam dwie elektroniczne w zasobniku Na pompie dwa zwykłe wskazówkowe termometry na zasilaniu i powrocie Przecież jest czujka w kolektorze a jak pisałem glikol nie przekroczył temp 90 st. Podaj kto jest autorem tej wspaniałej teorii z postu #95 Czy to istotne ? Jest to kolega z innego forum Napisał co myśli i trochę ma chyba racji bo na grawitacyjnie przepływy glikol ma małe szanse podczas pracy pompy
tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #102 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Dzięki za propozycję z tą klawiaturą - nawet wybrałem model :P Nie rozpędzaj się jako sponsor lub sponsorzy dostarczymy listę z której będziesz mógł wybrać model tani ale doby
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #103 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Czyli jednak teoria Jesteś siebie bardzo pewien jak na wiedzę teoretyczną zobaczymy jak będzie w praktyce A co ma teoria do praktyki - połącz to będziesz wiedział, bo nie dość że nie wierzysz co ci inni próbują przetłumaczyć to jeszcze ich obrażasz - typowa mentalność człowieka który nie chce poszerzyć swoich horyzontów myślowych - "ja tak zrobiłem, tak było na jednej stronie w necie i inni nie mają racji " żebyś jeszcze ze zrozumieniem przeczytał ten artykuł, który sam podawałeś. Jednym słowem skoda ci cokolwiek tłumaczyć - wide np grubość izolacji - tłumaczyłem weź 30mm a wziołeś 13mm, choć nawet przymierzałeś się do 10mm a teraz płacz że są straty. Poczekaj na straty w okresie zimniejszym - kwiecień, marzec, wrzesień to dopiero będą straty na linii przesyłowej.
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #104 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie rozpędzaj się jako sponsor lub sponsorzy dostarczymy listę z której będziesz mógł wybrać model tani ale doby Naucz się jednego : tanie nigdy nie będzie dobre, będzie najwyżej przeciętne - wide twoja instalacja solarna!
amber36 Opublikowano 15 Czerwca 2014 #105 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Podczas pracy pompy glikol ma wymuszony obieg i żadna grawitacja wtedy nie występuje , ale to żadne odkrycie.
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #106 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Nie wiem skąd ta grawitacja - tam jest minimum 1 zawór zwrotny i oczywiście jak piszesz przepływ wymuszony pompą.
tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #107 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Naucz się jednego : tanie nigdy nie będzie dobre, będzie najwyżej przeciętne - wide twoja instalacja solarna! O ile sobie przypominam a pamiętam dobrze sam kolego wskazałeś mi ten zestaw jako dobry ja nigdzie nie pisałem że ma być najtańszy wiec to ty poleciłeś mi ten przeciętny zestaw A po drugie jest takie stare powiedzenie " Darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda " tyczy się to klawiatury oczywiście Proszę abyś wskazał gdzie dokładnie cię czy kogoś obraziłem ? Czy poczułeś się obrażony bo zapytałem o twoje doświadczenie ? no bez przesady To wy obieracie role zadufanych nauczycieli wykładowców przekazując swoje racje w formie niezaprzeczalnych tez a jak ktoś zadaje niewygodne pytania to się obrażacie i idziecie w zaparte zamiast dokładnie opisać i podeprzeć czymś swoje racje i nie mam tu na myśli linkowanie do stron z netu tylko swoje doświadczenie ! Napisz skąd wziąłeś 20% przyrost wydajności przez zmianę połączenia na podstawie czego to obliczyłeś czy to nie jest przyrost wzięty z kapelusza ? Link do strony którą mi podałeś kilka postów wcześniej przedstawia rysunki Teoretycznie wszystko jest na nich poprawne. Tylko tyle, że nie da się na tej podstawie wyciągnąć jakichkolwiek wniosków. Po prostu groch z kapustą. Redaktor chciał tu pokazać różnicę sprawności i ona jest. Ale nie wynika z różnicy połączeń lecz z faktu, że na te 2 układy czynnik jest puszczony z różnym przepływem, co powoduje, że w połączeniu górnym jest (diametralnie) inna temperatura końcowa. Oczywiście praca na wysokiej temperaturze obniża tę sprawność a nie rodzaj połączenia (taki wniosek to haniebne nadużycie, a wykorzystać może to tylko ten, kto nie rozumie jak działa fizyka w tym zakresie). Gdyby na oba układy puszczono taki sam przepływ, to górny schemat nie miałby gorszej sprawności niż dolny (tak jak koledzy z Watt mówią) a ja twierdzę nawet, że miałby większą sprawność.
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #108 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Tak jak najbardziej polecałem ci ten zestaw, gdyż jest w miarę tani a całkiem niezły- ale ten zestaw połączony z izolacją rur, której ci nie zalecałem i sposobem montażu który psuje cały obraz niezłej jakości tych solarów. Teraz wracając do tego połączenia: producent zaleca przepływ przy który sprawność kolektora jest największa - lub jak wolisz po polsku - panel najlepiej odbiera ciepło w ilości 1,1l/min / panel i ty jak piszesz ustawiasz: 3,5l/min/ 3szt , ale w dwóch sztukach masz przepływ rzędu 1,75l/min a w trzecim 3,5 l/min ! Jakbyś połączył 3 sztuki równolegle to w każdym byłby przepływ po 1,2l/min czyli prawie idealny. Ponadto jeżeli do paneli wprowadzasz zimny glikol to odbiera on ciepło z panela - to cała zasada działania solara. Odbiór ciepła jest tym większy im większa jest różnica pomiędzy temp glikolu i temp solara, a jak wstępnie podgrzejesz glikol we dwóch panelach to z trzeciego on już dużo mniej odbierze ciepła niż glikol zimny. Wg mądrych głów to jest od 20 - 25% mniej ciepła niż miałbyś przy poł równoległym. Przy czystym połączeniu szeregowym ustawia się przepływ jak przez 1 płytę a tu co ? jak to ustawić. Co do temp czynnika to nie jest ona tak istotna - liczy się moc odebrana od panela, gdyż to moc cieplna grzeje a nie sama temperatura.
amber36 Opublikowano 15 Czerwca 2014 #109 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Przeczytaj ten artykuł jak go przytoczyłeś najlepiej cały i wyszukaj jakie czynniki wpływają na obniżenie sprawności kolektorów . Po co rozpatrujesz inne rodzaje połączeń kolektorów jak u Ciebie występują w jednej instalacji dwa połączenia jednocześnie wymienione w wspomnianym badaniu, dla porównania moc grzewcza kolektorów w połączeniu równoległym jest o 30% wyższa niż kolektorów w połączeniu szeregowym. Proponujemy uporządkowanie instalacji abyś za kilka miesięcy nie pisał że kolektory są do dup...... itd.
tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #110 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Tak jak najbardziej polecałem ci ten zestaw, gdyż jest w miarę tani a całkiem niezły- ale ten zestaw połączony z izolacją rur, której ci nie zalecałem i sposobem montażu który psuje cały obraz niezłej jakości tych solarów. Teraz wracając do tego połączenia: producent zaleca przepływ przy który sprawność kolektora jest największa - lub jak wolisz po polsku - panel najlepiej odbiera ciepło w ilości 1,1l/min / panel i ty jak piszesz ustawiasz: 3,5l/min/ 3szt , ale w dwóch sztukach masz przepływ rzędu 1,75l/min a w trzecim 3,5 l/min ! Jakbyś połączył 3 sztuki równolegle to w każdym byłby przepływ po 1,2l/min czyli prawie idealny. Ponadto jeżeli do paneli wprowadzasz zimny glikol to odbiera on ciepło z panela - to cała zasada działania solara. Odbiór ciepła jest tym większy im większa jest różnica pomiędzy temp glikolu i temp solara, a jak wstępnie podgrzejesz glikol we dwóch panelach to z trzeciego on już dużo mniej odbierze ciepła niż glikol zimny. Wg mądrych głów to jest od 20 - 25% mniej ciepła niż miałbyś przy poł równoległym. Przy czystym połączeniu szeregowym ustawia się przepływ jak przez 1 płytę a tu co ? jak to ustawić. Co do temp czynnika to nie jest ona tak istotna - liczy się moc odebrana od panela, gdyż to moc cieplna grzeje a nie sama temperatura. I takich odpowiedzi oczekiwałem napisana zrozumiałym języku Co izolacji będzie dodatkowe 13mm jak już pisałem z resztą
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #111 Opublikowano 15 Czerwca 2014 I takich odpowiedzi oczekiwałem napisana zrozumiałym języku Co izolacji będzie dodatkowe 13mm jak już pisałem z resztą te odpowiedzi są w obu artykułach które ty i ja podawaliśmy - tylko trzeba czytać ze zrozumieniem i do końca. Izolację to zrób jak najszybciej
tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #112 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zrobię razem jedno z drugim !
tomaszzakopane Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #113 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Zatem uroczyście informuję ze panele przepięte gotowe do pracy tylko jak na złość już drugi dzień słońca brak ! i zaraz trafi mnie szlag :D Dodam tylko że założenie tej dodatkowej otuliny to koszmar mam tylko nadzieje ze przyniesie to efekt
automatyk Opublikowano 21 Czerwca 2014 #114 Opublikowano 21 Czerwca 2014 jak mam cie pocieszyć to kolektory stoją a fotoogniwa działają i wodę tez podgrzewają hehe
sambor Opublikowano 21 Czerwca 2014 #115 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ale drugą stroną medalu jest to że solar płaski jak już zacznie działać to ma wyższą sprawność od panela fotowoltaicznego i to 3 - 4x . Najlepszy ? pomysł na to ma Immergas - połączył w 1 obudowie panel foto i solar płaski czyli kolektor hybrydowy - w zabójczej cenie - ok 4120zł/ szt. Tu na 4 i 5 stronie jest opis tego "cuda" - http://pl.immergas.com/media/12._fotowoltaika.pdf A cena którą podałem jest ceną brutto podaną na moje zapytanie przez producenta w dn 11 06 2014. Pozdr.
tomaszzakopane Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #116 Opublikowano 21 Czerwca 2014 kolego kto powiedział ze stoją 38 st jest a praktycznie pochmurno i deszcz
automatyk Opublikowano 21 Czerwca 2014 #117 Opublikowano 21 Czerwca 2014 mają a czy pompa się włącza ????
tomaszzakopane Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #118 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Mysle o temperaturze bojlera rano zbiornik miał na dole 19 st. teraz ma 33 st. na górze 38 st. mimo że woda na bieżąco używana.
automatyk Opublikowano 21 Czerwca 2014 #119 Opublikowano 21 Czerwca 2014 no to draki nie ma będzie dobrze a przepływy poustawiałeś?
tomaszzakopane Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor #120 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Tak na 3.3/lm Zastanawia mnie jedno Stałem sobie i patrzyłem jak pracuje pompa akurat w momencie kiedy słonko na kilka minut przebiło się przez chmury i zauważyłem dwukrotnie chwilowe przyrosty temperatury tzn. pompa pracowała cały czas bo dół zasobnika miał jakieś 20 st i przyświeciło słonko temperatura na kolektorach wzrosla do 50 kilku i tak było przez chwile a następnie wrosła nagle do 78 i spowrotem spadała do 50 kilku stopni co do może oznaczać ? Instalacja na pewno nie jest zapowietrzona pompa do napełniania chodziła ze dwie godziny miedzy czasie wyłączałem ją i włączałem kilkukrotnie bo zauważyłem że po takim zabiegu wydobywały się resztki powietrza. Dodam też ze nie wiem jak to możliwe ale przy ponownym napełnieniu wlazło jakieś 3 l glikolu więcej niż było poprzednio . Pamiętam że upuszczałem trochę gazu z naczynia zbiorczego bo pokazywało ciśnienie trochę za duże nie mogłem zejść do 2 bar ale żeby aż 3 litry?
sambor Opublikowano 21 Czerwca 2014 #121 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Napisz czy widzisz różnicę w pracy układu obecnego i poprzedniego?
automatyk Opublikowano 21 Czerwca 2014 #122 Opublikowano 21 Czerwca 2014 to ze wzrasta temp do ponad 70st to oznacza ze możesz troszeczkę podnieść przepływ np do 3,5-3,7l i tyle
tomaszzakopane Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor #123 Opublikowano 22 Czerwca 2014 to ze wzrasta temp do ponad 70st to oznacza ze możesz troszeczkę podnieść przepływ np do 3,5-3,7l i tyle no tak tylko te wzrosty są nagłe i chwilowe to tak jak by np. nagle w jednej chwili dolał do instalacji wiaderko ciepłego glikolu :blink: Napisz czy widzisz różnicę w pracy układu obecnego i poprzedniego? Napiszę ale musi być słoneczny dzień bo jak na złość pogoda do du...y Jak na na razie zauważyłem że glikol chyba bardziej się nagrzewa
sambor Opublikowano 22 Czerwca 2014 #124 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Takie objawy - skokowe zmiany temp, to może być zapowietrzenie instalacji albo pompy, lub chwilowe przerwy w tłoczeniu przez pompę spowodowane wyłączaniem lub zmianą prędkości obrotowej pompy przez sterownik. Może czujnik sterownika słabo kontaktuje? Co do różnicy w pracy to powinna być widoczna lepiej przy słabszym nasłonecznieniu , przy dużym to różnica będzie mniej zauważalna. PS Górne rury kolektora powinny być w poziomie lub z lekkim spadkiem w stronę zasilania. A przy podłączeniu górnej rury - tej cieplejszej powinien być ręczny odpowietrznik Czy tak masz ?
amber36 Opublikowano 22 Czerwca 2014 #125 Opublikowano 22 Czerwca 2014 A może masz za słabą pompę obiegową chodzi mi o wysokość podnoszenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.