tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #76 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Chyba zaczynam łapać o co chodzi z tym połączeniem czyli teraz instalacja pracuje nie wiele mocniej niż by były 2 panele a szczególnie w mniej słoneczne dni kiedy to gorny panel nie jest w stanie dogrzac nagrzanego glikolu z dwoch dolnych czy dobrze mysle ? Prosze o to abyscie byli wyrozumiali bo jak już pisałem z wykształcenia jestem kucharzem a z zamiłowania "Adam Slodowy " Instalacje zarówno wodna ,CO , jak i solary robiłem montowałem sam łącznie z wykaraskaniem ich na dach. Ktoś zapyta czemu pewnie chytry góral ja odpowiem nie ! robie sam bo to lubię sprawia mi to przyjemność bardziej niż praca która zarabiam na życie Czasem nie bardzo rozumie jak piszecie w swoim żargonie i rzeczy dla was oczywiste nie koniecznie są takimi dla mnie i takich jak ja.
amber36 Opublikowano 12 Czerwca 2014 #77 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Górny panel podgrzeje glikol tylko w dużo mniejszym stopniu niż jak by był zamontowany normalnie z prostego powodu wyższa temperatura glikolu na wejściu i szybszy przepływ przez kolektor i masz rację odczujesz to w mniej słoneczne dni . Nie jesteś chytry tylko uparty czasem to dobrze czasem przeszkadza w zrozumieniu istoty problemu , ale obiadek Samborowi się należy :D
automatyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 #78 Opublikowano 12 Czerwca 2014 a co ty połączyłeś szeregowo te panele ???
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #79 Opublikowano 12 Czerwca 2014 ale obiadek Samborowi się należy :D Z herbatką góralską ! :lol:
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #80 Opublikowano 12 Czerwca 2014 a co ty połączyłeś szeregowo te panele ??? połączył najgorzej jak można było - dwa równolegle, połączone z trzecim szeregowo - czyli dwa grzeją a przez trzeci to tylko przepływa, gdyż w większości dni to będzie za mała różnica temperatur kolektora aby coś się nagrzało.
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #81 Opublikowano 12 Czerwca 2014 a co ty połączyłeś szeregowo te panele ??? Tak połączył bo Takie porady eksperta Hewalexa w sieci znalazł http://instalreporter.pl/ogolna/niestandardowe-uklady-polaczen-kolektorow-slonecznych/ wiec proszę się nie śmiać :huh:
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #82 Opublikowano 12 Czerwca 2014 My się nie śmiejemy, tylko próbujemy nawrócić cie na dobrą drogę - a ty jak Niewierny Tomasz nam nie wierzysz :) czy znalazłeś te zawory zwrotne w grupie pompowej?
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #83 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Chyba ich nie ma bo ciepło spiepsza z bojlera jak szalone ale znalazłem w necie zawór zwrotny do 180st 3/4 za 30 zł wiec jak spuszczę glikol to założę A co do tej drogi czy ona będzie dobra czy zła to się okaże jak przepnę :D
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #84 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zaworu który znalazłem nie ma będzie za miesiąc rewelacja a czy może być taki zwykły tylko cały mosiezny łącznie z grzybkiem?
automatyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 #85 Opublikowano 12 Czerwca 2014 zawór zwrotny jest w każdym zestawie pompowym wiec nie rozumiem co to za zestaw ,jeśli juz masz taki badziew bez zaworu to zamontuj na powrocie taki jak będziesz miał i da rade bez problemu
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #86 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Dlaczego na powrocie jak ciepło ucieka przez zasilanie ? a pompe mam taką
automatyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 #87 Opublikowano 12 Czerwca 2014 bo jak zamkniesz obieg na powrocie to ciecz nie będzie krążyć i nie będzie ciepełko uciekało na dach a zawór powinien być nad tym niebieskim zegarem może sprawdź czy jest jak rozkręcisz śrubunek bo może się zawiesił i tyle
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #88 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Dlaczego na powrocie jak ciepło ucieka przez zasilanie ? Napisałem ci wczoraj żebyś zamontował zawór zwrotny na powrocie, a ty nadal temat drążysz - po raz drugi to samo - tam jest niższa temp, a naprawdę to nie ważne w którym miejscu obwodu jest zawór zwrotny.
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #89 Opublikowano 12 Czerwca 2014 No ok ale pompa jest cała gorąca i nie stygnie puki nie zakręcę czerwonego kurka wtedy stygnie. Czy nie uważacie że zawór zwrotny tuż przed wężownicą na zasilaniu to lepsze rozwiązanie bo może się mylę
automatyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 #90 Opublikowano 12 Czerwca 2014 sprawdziłes czy jest zawór zwrotny na niebieskim termometrem ? jeśli nie ma to zamontuj tak jak było pisane i tyle
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #91 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Daj ten zawór gdzie chcesz , nadal nie słuchasz dobrych rad. To będziesz go częściej wymieniał, ale to twoja sprawa. Pompę masz oczywiście zamontowaną na powrocie na dach, a zawór zwrotny powinien być albo za albo przed samą pompą. Typowe zawory zwrotne wytrzymują do 95C, czy jak dasz na zasilaniu to długo nie pochodzi.
tomaszzakopane Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor #92 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Typowe zawory zwrotne wytrzymują do 95C, czy jak dasz na zasilaniu to długo nie pochodzi. Moje solarki jeszcze nie rozgrzały glikolu powyżej 87 st - strata przesyłowa to wyjdzie koło 80 wiec jeszcze spory zapas do 95 st. :D No chyba ze po przepięciu będą śmigać lepiej ;)
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2014 #93 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Moje solarki jeszcze nie rozgrzały glikolu powyżej 87 st - strata przesyłowa to wyjdzie koło 80 wiec jeszcze spory zapas do 95 st. :D Szkoda klawiatury na takie dyskusje
amber36 Opublikowano 12 Czerwca 2014 #94 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Łopatologia , zanik prądu latem w południe , słońce świeci , kolektor się nagrzewa chociaż nie oddaje zgromadzonej energii ( głupi kolektor ) załącza się napięcie, włącza się pompa obiegowa , jak nie zadziałały zabezpieczenia to możesz i ponad 200 C zobaczyć . :rolleyes:
tomaszzakopane Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor #95 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Witam ponownie Jak panowie odniesiecie się do tej teorii ? W wydajności nie ma specjalnej różnicy. Jak masz podpięte pierwszym sposobem, to nie ma co zmieniać. Glikol nie płynie do góry grawitacyjnie, tylko przepływ wymusza obiegówka. Solary można łączyć szeregowo i równolegle, a w większych systemach łączy się kilka szeregowo, a później takich kilka zestawów równolegle. Różnica jest w oporach przepływu, połączone szeregowo mają większe opory, ale u Ciebie nie ma to znaczenia Trzeba zastanowić się jak działa cały układ, a nie pojedynczy panel. Przez te 2 dolne glikol przepływa szybciej niż gdyby przepływał przez 3 równolegle, więc się w nich mniej nagrzewa niż w 3. I z taką mniejszą temperaturą wpływa do 3-ciego, w którym się dogrzewa do temperatury takiej samej lub bardzo zbliżonej do tej, jaką by miała przy 3 równoległych. Straty są większe w tym 3-cim niż w jednym z 3 podłączonych równolegle, ale w 2 dolnych są mniejsze niż w 2 z 3 podłączonych równolegle i w sumie różnica jeśli jest, to bardzo mała
amber36 Opublikowano 15 Czerwca 2014 #96 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Trzeba zastanowić się jak działa cały układ, a nie pojedynczy panel. No właśnie trzeba czytać uważnie to co piszemy , B) ale w 2 dolnych są mniejsze niż w 2 z 3 podłączonych równolegle i w sumie różnica jeśli jest, to bardzo mała Jeżeli rozmawiamy tylko o dwóch kolektorach to różnice są niewielkie ale na odwrót ale rozmawiamy o dwóch różnych sposobach podłączenia zestawu kolektorów i w tym konkretnym zestawie należy to rozpatrywać , a poza tym o jakich stratach tu mowa pisałem o wydajności . Można jeszcze długo dyskutować ale kolektory zakłada się po to aby wycisnąć z nich maksimum a nie minimum , ale Twoje pieniądze Twój wybór .
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #97 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Szkoda klawiatury na takie dyskusje Powtórzę to samo i jeszcze widzę że kolega tworzy nowe zasady fizyki - może będzie anty-Nobel. ;)
tomaszzakopane Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #98 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zaznaczę ze to nie jest moja teoria a szkoda to umrzeć a nie dyskutować :D Moim zdaniem warto dyskutować od tego jest forum i odnosić się w sposób merytoryczny do różnych teorii a pisać odpowiedzi w stylu szkoda klawiatury bo to na takie właśnie wypowiedzi właśnie jej szkoda i trzeba było sobie darować takie puste pisanie. Jak juz powiedziałem przepne instalacje tak czy tak ale czy nie warto przedstawić różne punkty widzenia Czy ty jesteś tak pewny siebie ze nie zakładasz możliwości ze się mylisz ze twoje założenia mogą nie sprawdzić się w teorii? Co do klawiatury to pisz bez stresu zrobimy zrzute na nową specjalnie abyś mógł pisać porady takim jak ja ktorzy lubia dążyć :rolleyes: no chyba że nikt się nie dołoży to wtedy sam ci kupie Ps. Mam jeszcze pytanie do kolegi Sambor czy Twoja wiedza dotycząca łączenia kolektorów jest wiedza czysto teoretyczna czy podparta praktyką. Czy montowałes kolektory i twoja wiedza jest wynikiem praktyki ,eksperymentow czy są to tylko przefiltrowane zlepki informacji znalezionych w sieci ? Bez urazy oczywiście Sam jestem ciekaw jaki będzie rezultat drugiego połączenia ale zastanawiam się co napiszecie jak nie będzie lepiej tylko gorzej.
automatyk Opublikowano 15 Czerwca 2014 #99 Opublikowano 15 Czerwca 2014 no wiedzę że uparty zawodnik z ciebie wiec podłącz te solary równolegle i do zasobnika jak pisał Sambor i trzymaj jak najniższą temeprature np 40-45st i przełączanie na drugi albo wężownice obu zasobników szeregowo i dobre sterowanie
sambor Opublikowano 15 Czerwca 2014 #100 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Mam jeszcze pytanie do kolegi Sambor czy Twoja wiedza dotycząca łączenia kolektorów jest wiedza czysto teoretyczna czy podparta praktyką. Czy montowałes kolektory i twoja wiedza jest wynikiem praktyki ,eksperymentow czy są to tylko przefiltrowane zlepki informacji znalezionych w sieci ? Bez urazy oczywiście Sam jestem ciekaw jaki będzie rezultat drugiego połączenia ale zastanawiam się co napiszecie jak nie będzie lepiej tylko gorzej. Jakby to ci powiedzieć solary to margines - 3 - 4 instalacje na rok ( największa 2 lata temu miała 3 x 4 panele Hewalexa w układzie Tichelmana) , na tym nie zarobisz, ponadto pewna wiedza teoretyczna pogłębiana od lat szkoły podstawowej. Nigdy nie łączyłem paneli w układzie szeregowo - równolegle - albo same szeregowe , albo równolegle. Co do różnicy w działaniu to musisz jeszcze zainstalować ciepłomierz - to będziesz na pewno widział jaki jest efekt Pewnie nie masz nawet czujnika temp w panelu. PS Podaj kto jest autorem tej wspaniałej teorii z postu #95 Dzięki za propozycję z tą klawiaturą - nawet wybrałem model :P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.