tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #51 Opublikowano 11 Czerwca 2014 A czy tu raczej kat montażu 52 stopni nie jest bardziej odpowiedzialny za niższe uzyski o tej porze roku kiedy słońce jest wysoko ?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #52 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Same panele zostaw jak są, ale połącz dół dolnego z dołem górnego i górę z górą, rury powinny być tej samej długości, krótkie i dobrze zaizolowane. Kąt dachu jest jak najbardziej OK - większe zyski na wiosnę i jesień, mniejsze na lato, ale w lecie przy pełnym nasłonecznieniu powinno być dobrze. Ja raczej pomyślałbym o czwartym panelu zamontowanym obok trzeciego, tylko musi być taki sam jak te 3 co masz. Wtedy można pomyśleć o grzaniu solarem 300l na co dzień i dogrzewaniu następnych 300l na zapas.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #53 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Nie dam rady zamontować 4 panelu bo mam tam właz ! Powiedz czy to połączenie naprawdę zmieni wydajność ? jeśli tak to jakiego wzrostu mogę się spodziewać
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #54 Opublikowano 11 Czerwca 2014 To daj z drugiej strony włazu, przy samej zmianie połączeń to polepszy się o ok 20%, dodatkowo przez zaizolowanie do grubości izolacji 30mm ok 10-15%, szczególnie w zimniejsze dni. pomyśl jednak o dodatkowym panelu.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #55 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Z drugiej strony włazu się nie zmieści :wacko: Jak to jest że koleś piszę ze przy 3 panelach hewalexu grzeje mu wode do 85-90 a mnie nie W środę za tydzień będę miał elektryczną pompę do napełniania i odpowietrzania rury jeszcze mi tyle zostało to co mi szkodzi spróbować nie? Tylko teoretycznie nagrzana woda z dwóch dolnych będzie trafiała do górnego króćca górnego kolektora i nie będzie już dogrzewana wiec czy temperatura będzie na pewno wyższa ?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #56 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Jak to jest że koleś piszę ze przy 3 panelach hewalexu grzeje mu wode do 85-90 a mnie nie Są różne panele i różne instalacje, ty masz przeciętną instalację i panele ze średniej półki - trzeba było brać Wolfa po 2,7 tys za panel + wieszaki 1,2tys - to by wystarczyły nawet 2szt na 1 zasobnik. te panele są równorzędne z Hewalexem ale on też ma rozrzut cenowy i jakościowy. Najważniejsza jest temperatura początkowa w zasobniku CWU - jak grzejesz od niskiej temp np 25-30C to nie otrzymasz tyle jakbyś grzał od temp wyjściowej np 50C, jak jest mniejsze zużycie ciepłej wody to temp zasobnika się sumuje, ale w twoim przypadku jest duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę, więc start jest od niższej temp początkowej. Co do połączenia to przecież będzie układ zalecany przez wszystkich producentów - 3 panele równolegle. Myśl , poprawiaj i ew szukaj miejsca na 4-ty solar. Kolega na moją prośbę zrobił symulację tych paneli w zalecanej konfiguracji , w idealnym montażu i przy 52st dachu - przy grzaniu z 10C do 55C nigdy nie będzie CWU więcej niż 70C
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #57 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Kolega na moją prośbę zrobił symulację tych paneli w zalecanej konfiguracji , w idealnym montażu i przy 52st dachu - przy grzaniu z 10C do 55C nigdy nie będzie CWU więcej niż 70C Czyli co chciałeś przez to powiedzieć.? To przepinać czy nie?
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #58 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dzis temperatura początkowa to góra zbiornika jakieś 55st. dół jakieś 25st. Teraz góra i dół 69 st. mimo użytkowania choć nie specjalnie wielkiego Zauważyłem że Panele grzeją szybko z dolnego zakresu temperatur tak do około 50 st a potem to już trwa strasznie długo Najbardziej dziwi mnie że temperatura na kolektorze w ogóle nie przekracza 90st mimo że mam ustawione regulowane obroty i czym temperatura w wymienniku wyższa tym przepływ mniejszy a wtedy powinna być sporo wyższa czyż nie?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #59 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Czyli co chciałeś przez to powiedzieć.? To przepinać czy nie? Tym trzem panelom trudno będzie nagrzać 70C lub więcej przy grzaniu od 25C - najpierw zmniejsz straty na przesyle z kolektora do zasobnika Co do przepinania to decyzja należy do ciebie, ja ci podałem jedne materiały, ty podałeś inne, musisz się z nimi zapoznać , przeanalizować i podjąć decyzję. Co do prędkości grzania to o tym już pisałem - im wyższa temp CWU tym dłużej zestaw do niej dochodzi Co do temp na instalacji to czy jesteś w stanie określić jaka temp wchodzi do wężownicy? z danych wynika jednoznacznie że trzeba przełączyć zasobniki, ale ty pewnie nie chcesz. jeżeli wystarczy ci dużo wody o temp ok 50C to trzeba zrobić inny układ połączeń zasobników, jeżeli chcesz mieć wodę grzaną od kwietnia do września włącznie to dodatkowo 4 solar.
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #60 Opublikowano 11 Czerwca 2014 bo kolektory maja taką wadę że im wyższa temperatura kolektora tym nisza sprawność podpowiem tylko ze przy 140st kolektora sprawność jego jest rzędu 10% i to ogromna wada kolektorów dlatego przegrywają na dzień dzisiejszy z innymi rozwiązaniami dlatgo układy takie trzeba kręcić na jak najniższej temperaturze zasobnika bo to że zagrzeje zasobnik nawet do 60st bez rozbioru ciepła to nic nie znaczy najważniejsze zeby uzyskać podgrzew masy wody a nie iść w temperaturę
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #61 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Co do temp na instalacji to czy jesteś w stanie określić jaka temp wchodzi do wężownicy? z danych wynika jednoznacznie że trzeba przełączyć zasobniki, ale ty pewnie nie chcesz. jeżeli wystarczy ci dużo wody o temp ok 50C to trzeba zrobić inny układ połączeń zasobników, Na razie zasobniki nie są ze sobą połączone w żaden sposób Mam dwudrogową grupę pompową Grunfos na której są dwa termometry na zasilaniu i powrocie Jeśli nie korzystam z wody to róznice na wlocie i wylocie to jakieś 7 kresek czyli jakieś 14 stopni choć o precyzji trudno tu mówić bo jak jeszcze była nie podpięta to niebieski kurek pokazywał 2 kreski więcej niż czerwony czyli jakieś 4 st. Jeśli korzystam to różnica jest większa nawet ponad 20 czy więcej nie przyglądałem się jak bojler jest całkiem wychłodzony Teraz czujnik na dole zbiornika pokazuje 69 a na górze 67 pewno coś jeszcze resztkami słońca dogrzało ale jest jeszcze manualny wskaźnik na 2/3 wysokości zbiornika który pokazuje 74st. Powiedzcie mi na czym osadzić te czujniki w wymienniku pytam bo średnice tych miesc na nie są sporo większe niż same czujniki włożyłem je ale mają spory luz
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #62 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Niestety takie te czujniki są - wsadź je w tuleję pomiarową do końca i zablokuj czymś np kawałkiem drewna aby się czujnik nie wysuwał to wystarczy. Dodatkowo możesz na wejściu czujnika upchać wełny mineralnej . Jak masz pewność że nie będziesz ich już wyciągał to wystarczy koniec rurki z czujnikiem zakleić silikonem i też będzie dobrze. To ten zasobnik co stoi luzem jest z jedną czy z dwoma wężownicami?
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #63 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Stoi luzem 2 wężownice z czego górna jeszcze nie podpięta do Co Wsadziłem je a koniec kabla tuż przy wejściu do tulei owinąłem izolacją i siedzi dość pasownie nie myślcie ze owijałem sam czujnik bo nie owijałem Kurde ! nie dałem na górną część dolnej wężownicy zaworu zwrotnego myślałem ze niewielkie zasyfnowanie wystarczy ale nie wystarczyło ciepło zasuwa w górę i wychładza zbiornik !
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #64 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zrób taki układ jak poniżej - Dwa bojlery połączone obiegiem wody w szereg - najpierw do danej temp np 55C podgrzewasz wodę w zasobniku prawym a następnie automatyka przełącza na zasobnik lewy, w którym wstępnie podgrzewa się woda a następnie przepływa do zasobnika prawego. taki układ pozwala na otrzymanie większej sprawności całego układu grzania solarami - niższa temp początkowa w zasobniku lewym pozwala "wyciągnąć" więcej z układu solarnego Kocioł podgrzewa prawy zasobnik, ale przy zastosowaniu pompy krótkiego obiegu która miesza wodę w obu zasobnikach, można kotłem nagrzać też lewy zasobnik. Potrzeba ci zawór przełączający 3-D 3,4" oraz termostat zanurzeniowy + miejsce do jego montażu w zasobniku z dwoma wężownicami. zawór 3-D ze względu na temp montujemy na powrocie.
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #65 Opublikowano 11 Czerwca 2014 jesli juz to taki układ jest idealny ale ten zasadniczy zasobnik zagrzewaj tylko do 40-45st a drugi wynikowo wtedy uzyskasz najwięcej ciepłej wody
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #66 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Musi tak ustawić przełączanie aby w prawym była docelowo wyższa temp niż w lewym. powinna wystarczyć w prawym 50C, 40- 45C to trochę za mało
automatyk Opublikowano 11 Czerwca 2014 #67 Opublikowano 11 Czerwca 2014 no mało ale dużo więcej zyska jak będzie kręcił na min ,jeszcze gdyby miał dobrą automatykę to można by sie pokusić o połączenie szeregowo wężownic wtedy bez przełączania ale sterownie wtedy płynne nie zero jedynkowe
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #68 Opublikowano 11 Czerwca 2014 A co z tym cofaniem się ciepła do wężownicy solarnej ? Czy zawór zwrotny spełni zadanie i czy będzie działał prawidłowo przy tak niskich przepływach i do jakich temperatur wytrzymuje taki zaworek? Ktos pisał wcześniej że ten zasobnik z solarem ma być jako pierwszy a ten z jedna wężownicą jako drugi wyjściowy cwu a na schemacie jest na odwrót ps. schemacik tak mały że ledwo co widać
amber36 Opublikowano 11 Czerwca 2014 #69 Opublikowano 11 Czerwca 2014 To jest zgodnie z tym co pisałem wcześniej pierwszy solarny drugi podłączony do pieca , przyglądałem się Twojemu podłączeniu kolektorów i zastanawiam się czy przy słabym nasłonecznieniu ostatni kolektor nie będzie pracował z małą sprawnością ( uzysk cieplny będzie mały )
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #70 Opublikowano 11 Czerwca 2014 ps. schemacik tak mały że ledwo co widać Masz większy - jakbyś nie mógł ściągnąć i powiększyć teraz jest w PDF i w jpg - u mnie ten w jpg jest na całą stronę A4 a tutaj mały - nie wiem czemu :angry: Sprawdź czy nie masz tego zaworu zwrotnego w grupie pompowej na powrocie lub zasilaniu, tu montaż to raczej na powrocie i zawór musi być cały metalowy. Najlepiej przeznaczony do montażu w instalacji solarnej. solary kociol i 2 x CWU.pdf
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #71 Opublikowano 11 Czerwca 2014 To jest zgodnie z tym co pisałem wcześniej pierwszy solarny drugi podłączony do pieca , przyglądałem się Twojemu podłączeniu kolektorów i zastanawiam się czy przy słabym nasłonecznieniu ostatni kolektor nie będzie pracował z małą sprawnością ( uzysk cieplny będzie mały ) po dwóch dniach pisaniny prawie przekonałem kolegę o sensie zmiany połączeń - ma podobno przełączyć na układ równoległy W swoim poście proponowałeś tylko zmianę kolejności podgrzewania a nie podgrzewanie przełączane - przeczytaj swoje posty #4 i #7 - proponowałeś inny układ. W tym do właściwego zasobnika wchodzi woda wstępnie podgrzana, a czasem nawet nagrzana do potrzebnej temp. Kolega powinien jeszcze pomyśleć o jeszcze jednym solarze - byłoby o niebo lepiej.
amber36 Opublikowano 11 Czerwca 2014 #72 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Sambor masz rację ale uparty góral z Zakopanego chciał coś zrobić nie ruszając niczego :D
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #73 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Czyli wszyscy są za tym by zmienić połączenie paneli niech będzie zmienię jak tylko kolega przywiezie pompę za tydzień mimo tego co napisali z watta cytuje " Podłączenie kolektorów jest prawidłowe. Następuje pełny przepływ przez całą powierzchnię kolektora i zgodnie z zasadami fizyki cieplejszy czynnik na górnym króćcu. Te zmiany podłączenia nie wpłyną na działanie kolektorów. Na początek kupiłem szarą otulinę 48/13 na zasilanie i powrót mam nadzieję ze starczy razem będzie 26mm :) Piszecie abym pomyślał o czwartym panelu a ja na początku na próbę założyłem dwa ale przed podpięciem wszystkiego myślę sobie jak już rusztowanie stoi to a niech to mówię do zony założę trzeci od razu (to ten na górze) bo później jak by się okazało że będzie mało to nie będę musiał od nowa stawiać rusztowanka a wy tu o czwartym piszecie łoł :wacko: czyli po przepięciu ma to wyglądać tak jak na poniższym schemacie?
amber36 Opublikowano 11 Czerwca 2014 #74 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Ten sposób montażu na działanie nie wpłynie , tylko na wydajność ostatniego kolektora,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.