sambor Opublikowano 14 Lipca 2014 #176 Opublikowano 14 Lipca 2014 Powinna być ochrona odgromowa - oczywiście zgodnie z przepisami- iglice, zwody poziome i pionowe + uziom - chyba że w okół twojego domu są dużo wyższe budynki - wtedy jesteś w tak zwanej strefie chronionej. Jak nie ma to przynajmniej nie korzystaj z instalacji wodnej w czasie burzy.
tomaszzakopane Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor #177 Opublikowano 14 Lipca 2014 iglice, zwody poziome i pionowe + uziom - A co to ? mógłbyś napisać tak abym zrozumiał Niby piorunochron jest ale obawiam się że gdyby czasnęło to i tak by mnie podsmażyło
sambor Opublikowano 14 Lipca 2014 #178 Opublikowano 14 Lipca 2014 Jak masz piorunochron to już duży sukces, dodatkowo trzeba by dostawić iglice chroniące same solary , nie chce mi się tłumaczyć, ale wszystko jest tu http://ochrona.net.pl/pdf/ochrona_na_dachach_2011.pdf Poczytaj i ew pytaj dalej. Dodatkowo ze strony roth-polska; Uziemienie i ochrona odgromowaMetalowe połączenia rurowe obwodu solarnego należy połączyć zielonym/żółtym przewodem min. 16 mm² Cu z główną szyną wyrównawczą potencjału (elektryczny). W przypadku istnienia odgromnika, można do niego podłączyć kolektory. W przeciwnym razie uziemienie instalacji wykonać za pomocą lokalnego uziemienia poprzez uziom wgłębny. Przeprowadzenie uziomu następuje na zewnątrz budynku. Uziom należy również połączyć z główną szyną wyrównawczą potencjału (główny) za pomocą przewodu o tym samym przekroju.
automatyk Opublikowano 14 Lipca 2014 #179 Opublikowano 14 Lipca 2014 Właśnie u nas szaleje burza a ja stałem sobie pod prysznicem i tak sobie myślę że jak by tak piorun trzasnął w chałupę to przecież zaświeciłbym jak żarówka z tym prysznicem w ręce. Solary aluminiowo miedziane,stalowa rura do bojlera a z bojlera miedziana a w tym wszystkim glikol i woda Jak to jest czy nikt nie przewidział żadnych zabezpieczeń ? czy nie są one konieczne ? no jak masz piorunochron do tego przewody wyrównawcze w kotłowni i każda rura jest podłączana takim przewodem to na pewno nie zaświecisz
sambor Opublikowano 14 Lipca 2014 #180 Opublikowano 14 Lipca 2014 Kolega ma kolektory w dwóch rzędach - wyżej i niżej, czyli powinien dodatkowo dać na dachu, nad kolektorami iglicę ok 1,5m wysokości podłączoną pod całą odgromówkę i wtedy będzie prawie bezpiecznie - no tak na 80% ;) . Aby było na 99% to należy wykonać połączenia wyrównawcze w kotłowni - najlepiej linką miedzianą min 10mm2 np LgY10 Co do 100% bezpieczeństwa to nigdy nie będzie takiej gwarancji :) . Pozdr. PS Przydało by się zdjęcie tych kolektorów i instalacji odgromowej na tym dachu - najlepiej z ziemi jako cały układ
tomaszzakopane Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor #181 Opublikowano 14 Lipca 2014 przewody wyrównawcze w kotłowni i każda rura jest podłączana takim przewodem Nie wiem co to są te przewody wyrównawcze czy możecie wyjaśnić ? Ciekawi mnie czy firmy montujące kolektory uziemiają bo szczerze widzę soro kolektorów ale żadnych masztów odgromowych nigdzie nie widziałem
automatyk Opublikowano 14 Lipca 2014 #182 Opublikowano 14 Lipca 2014 to że ich nie ma to inna sprawa zadałes pytanie wiec cdostałes odpowiedz ,na dzien dzisiejszy kazdy nowy budynek w projekcie ma piorunochron nie wazne jaka to zabudowa wiec reazumując zeby było bezpiecznie nalezy miec piorunochron prowadzony zwodem do uziomu fundamentowego lub otoku i od tego uziomu wprowadza sie do RG jako GSW i do tego podłącza wszytko co metalowe przewodami min 4mm2 najlepiej 6 lub 10 mm2
tomaszzakopane Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor #183 Opublikowano 18 Lipca 2014 Mam pytanie czy z mojego zestawu jestem w stanie osiągnąć taki wynik czy sterownik upiększa statystyki ? Ostatnie 30 dni dane ze sterownika zaznaczam uzysk 453 kwh czas pracy pompy 129 g 28m Stawione w sterowniku mam Przepływ 198l/g glikol propylenowy roztwór 40%
sambor Opublikowano 18 Lipca 2014 #184 Opublikowano 18 Lipca 2014 Trzeba grzać wodę od niższej temperatury - czyli drugi zasobnik i przełączany obwód czynnika grzewczego wtedy lepiej wykorzystasz to co masz z kolektora. To ponad 15kWh / dobę to całkiem sporo.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #185 Opublikowano 19 Lipca 2014 Czyli jednak sterownik koloryzuje bo w upalny dzień pokazał ponad 30kwh Co może być nie tak ?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #186 Opublikowano 19 Lipca 2014 co innego średnia za jeden dzień a co innego średnia za np tydzień - jak chcesz się bawić w statystyki to zapisuj wyniki co 1h i wtedy zobaczysz kiedy jest największy przyrost energii a kiedy nie. Popełniasz błąd chcąc ogrzać tymi kolektorami 300l wody do 60-70C, grzej 2x więcej wody do temp 50C to się uda więcej "wyciągnąć" z układu. Sprawdź jeszcze w sterowniku jaki rodzaj glikolu masz ustawiony - to też ważne.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #187 Opublikowano 19 Lipca 2014 Ustawione w sterowniku mam Przepływ 198l/g glikol propylenowy roztwór 40% Pisałem wyżej
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #188 Opublikowano 19 Lipca 2014 Ok rozumiem że ustawiłeś prawidłowo rodzaj glikolu i jego proporcje z wodą. Natomiast czy sprawdziłeś kalibrację czujników ? - one mają decydujący wpływ na pomiar ilości energii.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #189 Opublikowano 19 Lipca 2014 A jak to sprawdzić (skalibrować) ?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #190 Opublikowano 19 Lipca 2014 Za samą kalibrację się raczej nie bierz . Natomiast powinno się sprawdzić montaż czujników , ewent ich kontakt z mierzonym czynnikiem . nie wiem jak u ciebie są zamontowane te czujniki i w których miejscach?
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #191 Opublikowano 19 Lipca 2014 No jak to gdzie w wymienniku !
automatyk Opublikowano 19 Lipca 2014 #192 Opublikowano 19 Lipca 2014 no jak wymienniku ,jeden w solarach drugi na powrocie rury do kolektora i trzeci w zasobniku
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #193 Opublikowano 19 Lipca 2014 Ten w zasobniku to nas mniej interesuje - pokazuje temp zasobnika, natomiast istotne są pomiary temp glikolu na zasilaniu np w kolektorze i na powrocie np w rurze za zasobnikiem. Czujnik przyklejony do rury daje wskazania z błędem, on powinien być zanurzony w cieczy.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #194 Opublikowano 19 Lipca 2014 Ale piszemy chyba o czujniku którego nie mam Mam tylko 3 czujki 1 kolektor 2 zbiornik góra 3 zbiornik dół innych czujek nie ma i nawet nie ma wejścia na inne Zdaje mi się ze do obliczeń to on bierze z czujnika z dolnej części zbiornika w sumie to samo zawsze pokazuje czujnik wskazówkowy na powrocie pompy
automatyk Opublikowano 19 Lipca 2014 #195 Opublikowano 19 Lipca 2014 to wytłumacz jeszcze poco ci zbiornik góra ??? a podrugie jaki masz licznik impulsów ?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #196 Opublikowano 19 Lipca 2014 i tu jest "pies pogrzebany" ;) Ciepłomierz działa na zasadzie pomiaru różnicy temperatur czynnika grzewczego ( glikolu) i pomiaru przepływu tego czynnika. temp w zasobniku to nie jest temp glikolu, tylko wody. Dodatkowo jeżeli pomiar ilości ciepła jest pomiędzy kolektorem a wyjściem z wężownicy to obejmuje on też wszelakie straty na przesyle ciepła po stronie zasilania - np zła izolacja rur Ja wiem że połączyłeś zgodnie z instrukcją sterownika, ale taki pomiar daje wynik przybliżony, tylko dla orientacji - mniej lub więcej. taki jest ten sterownik, po prostu jest on kompromisem.
tomaszzakopane Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor #197 Opublikowano 19 Lipca 2014 Ale to ty mi pisałeś ze ten sterownik ma funkcję ciepłomierza a najwidoczniej nie ma. Żadnego licznika impulsów nie ma Sterownik ma opcji je statystyki z których to dane przedstawiłem . Inna rzecz ze wydają się sporo zawyżone Jaki w takim razie sterownik byś cie polecili bo ten mogę odsprzedać znajomemu który ma taki zwykły jak do C.O Najlepiej jakby miał jeszcze podgląd przez internet
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #198 Opublikowano 19 Lipca 2014 ten sterownik ma funkcje przybliżone ciepłomierza - gdyż przepływ ustawiasz, a temp mierzysz - czyli różnica temp x przepływ x ciepło właściwe = ilość ciepła i taką funkcję taki sterownik pełni. Pomiar będzie zawsze zawyżony gdyż mierzona temp wody na dole zasobnia będzie niższa niż temp glikolu w wężownicy dodatkowo dochodzą straty ciepła na rurociągu - ale one będą zawsze. PS Jak chcesz mieć ciepłomierz z prawdziwego zdarzenia to kup takie coś http://allegro.pl/cieplomierz-metron-mini-kompletny-nowa-bateria-i4402701374.html + dwa trójniki pomiarowe lub http://allegro.pl/cieplomierz-0-6m3-h-apator-lqm-iii-k-cieplomierze-i4408743663.html z 1 trójnikiem pomiarowym http://allegro.pl/trojnik-1-2-cala-x-m10-cieplomierz-cieplomierze-i4408740900.html
automatyk Opublikowano 19 Lipca 2014 #199 Opublikowano 19 Lipca 2014 jednym słowem to co masz to jedynie pokazuje że cos tam sie dzieje a jak sie dzieje i co z tego wynika to sie nie dowiemy zeby był prawdziwy pomiar to musi byc sterownik z wejściem impulsów do tego licznik wody a dokładniej glikolu z takim wyjściem impulsów i czujnik na powrocie do kolektorów i wtedy z dokładnością do 5% możesz mówić o pomiarze uzysków taki sterownik ma na przykład WOLF o nazwie SM
sambor Opublikowano 19 Lipca 2014 #200 Opublikowano 19 Lipca 2014 Przecież SM1 z osprzętem to ponad 1500zł - za to kolega kupi 3 legalizowane ciepłomierze lub jeden ciepłomierz i sterownik z dostępem do internetu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.