Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Połączenie Dwóch Wymienników

tomaszzakopane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chyba żartujesz że zadajesz takie pytanie

Opublikowano

a co ma wysokośc podnoszenia do 3 płyt chocny była najmniejsza 20/40 to i tak jest za duza do 3 płyt nawet jakby płyty były 100m ponad pompą

Opublikowano

Opory takiego pola kolektorów z rurą ok po 15m na zasil i odbiorze  to około 0,17mbar = 1,7m sł w. + opory wężownicy w zasobniku to nie sumarycznie powinny przekroczyć 2,5m sł w.

czyli pompa solar 25/4 powinna wystarczyć.

Opublikowano

a co ma wysokośc podnoszenia do 3 płyt chocny była najmniejsza 20/40 to i tak jest za duza do 3 płyt nawet jakby płyty były 100m ponad pompą

Ale robisz sobie jajka!  

dla 100m nad pompa i rurze zasil ze stali karbowanej 16DN to pompa musiałaby być  co najmniej UPS Solar 25-120 -  wtedy jest prawie 1 bar spadku na rurach.

Opublikowano

Odpowietrznik mam ręczny nsprawdzałem nie ma powietrza !

Pompa jest raczej za mocna bo na 1 biegu daje przepływ koło 5l/m tak ze musze regulować by zmniejszyć przepływ

A zapowietrzone raczej nie jest bo jak już pisałem pompa pracowała ze dwie godziny do całkowitego zaniknięcia pęcherzyków powietrza

Co do pompy solarnej to pracuje caly czas nie zauważyłem aby w chwili kiedy temperatura rośnie przepływ spadał ! 

a pompa do napełniania taka!

post-58127-0-05466800-1403433835_thumb.jpg

Opublikowano

Opory takiego pola kolektorów z rurą ok po 15m na zasil i odbiorze  to około 0,17mbar = 1,7m sł w. + opory wężownicy w zasobniku to nie sumarycznie powinny przekroczyć 2,5m sł w.

czyli pompa solar 25/4 powinna wystarczyć.

pompa 25/40 wystarcza do 7 płyt połączone rura karbowana i 8 płyt połączone miedzią powyzej 8 płyt 25/60 i rura miedziana

Opublikowano

Ale robisz sobie jajka!  

dla 100m nad pompa i rurze zasil ze stali karbowanej 16DN to pompa musiałaby być  co najmniej UPS Solar 25-120 -  wtedy jest prawie 1 bar spadku na rurach.

kolego z całym szacunkiem nie teoretyzuj ok? podając wysokość 100m chciałem się odnieść do tego ze nie ma żadnej zależności wysokości od podnoszenia pompy tak aby zdziwionemu koledze uzmysłowić natomiast w praktyce nikt nie robi na karbowanej powyżej 25mb i w dodatku na 18 sie robi a nie na 16

Opublikowano

Ja raz robiłem zasilanie główne 12 kolektorów na DN20 karbowane, gdyż nie miałem czym lutować miedzi na twardo i hula jak trzeba.   

Co do wysokości podnoszenia pompy to wysokość kolektorów nie ma nic wspólnego z wysokością  lokalizacji samych kolektorów , ale są straty na przepływie, które kolega jak zwykle ironicznie pomija, a w tym przypadku ( 2 x 100m rury DN16) instalacji straty w 3 panelach są 7 x niższe niż straty w samych rurach zasilających i odbiorczych.

Więc proszę cię nie podpuszczaj , gdyż następnym razem kolega ustawi kolektory na Giewoncie i będzie się dziwił że brak przepływu w instalacji  :D

Opublikowano

ja raz robiłem zasilanie główne 12 kolektorów na DN20 karbowane, gdyż nie miałem czym lutować miedzi na twardo i hula jak trzeba.

no odwaznie ale sam widzisz w obliczeniach taki układ nie powinien pracować a jednak działa i warto tak ze wzorami odrazu wyskakiwać

Opublikowano

To ja mam do trzech kolektorów pompę wilo 25/6 ustawioną na 2 biegu , przepływ ustawiony w granicach 4-5 (  nie mogę doczytać ) kolektory umieszczone ok. 2 m nad pompą i podłączone rurami gładkimi ok. 8 mb. 

Zapytałem o pompę bo uważam że duże starty przesyłowe plus skoki temperatur mogą wskazywać na zbyt mały  przepływ  .

Opublikowano

no odwaznie ale sam widzisz w obliczeniach taki układ nie powinien pracować a jednak działa i warto tak ze wzorami odrazu wyskakiwać

wszystko było wg obliczeń przeprowadzonych w odpowiednim programie,

Inaczej nie podjąłbym ryzyka wykonania.

Opublikowano

Panowie a czy to nie jest czasem tak z tym podnoszeniem że woda opadająca zasysa wodę podnoszoną i ciężar wody podnoszonej jest równoważony przez wodę opadającą ?

To tak jakby winda przecież jej wysokość nie ma raczej wpływu na moc silnika który ją napędza

Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu

Opublikowano

Panowie a czy to nie jest czasem tak z tym podnoszeniem że woda opadająca zasysa wodę podnoszoną i ciężar wody podnoszonej jest równoważony przez wodę opadającą ?

To tak jakby winda przecież jej wysokość nie ma raczej wpływu na moc silnika który ją napędza

Jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu

teoria , teorią ale my dyskutujemy o stratach podczas przepływu w instalacji co już nie jest rozważaniem statycznym o którym piszesz.

Opublikowano

tak dokładnie jak ztą windą ,a przy windzie tylko ilośc osób a przy czynniku lepkość i średnica rur ma znaczenie przy okładach obiegowych a większość ludzi czy tez instalatorów dopiera pompę do wysokości budynku i to mnie załamuje

Opublikowano

Pierwsze spostrzeżenia około południa w miarę słonecznym dniu

Nie widzę praktycznie żadnych zmian w wydajności kolektorów

Ale dokładnie to stwierdzę dopiero wtedy kiedy będzie upalny cały dzień

Jedyne co zauważyłem to ze w momencie kiedy wyjdzie słońce to dłużej trwa niż przedtem zanim czujnik pokaże ze temperatura zaczyna rosnąć  

Opublikowano

Niestety pogoda nie dopisuje więc nie mam jak ostatecznie rozstrzygnąć czy kolektory pracują wydajniej.

Ale dziwi mnie i zastanawia jedno

Otóż jak jest pochmurno z solarki grzeją wodę do około 40 - 45st glikol rozgrzewa się do jakiś 50-60 stopni 

ale co najdziwniejsze jak wychodzi pełne słońce wcale nie widzę żeby dostawały jakiegoś "kopa "  temperatura glikolu rośnie ale niewiele do 68- 70 stopni przy wyjściu z wężownicy ma jakieś 50 st. myślałem ze przy pełnym słońcu temperatura glikolu będzie znacznie wyższa niż jak jest pochmurno

Oczywiście nie mam tu na myśli gdy chmury są ciemno szare i leje deszcz bo w tedy to nie grzeją

Czy to tak ma być?

Opublikowano

tu jest wiele zaleznosci jesli masz wodę w zasobniku 30st to na solarach wyciagniesz max 50-60st jak w zasobniku bedzie 55-60st na solarach dojdzie do 120 st ,cały myk solarów polega na tym aby pracowały na jak najziżej temperaturze podgrzewajac duzo wody bo duzo wiecej uzyskasz na solarach grzejąc 500l do 45st niz 300l do 55 st

Opublikowano

Napisałem przecież że glikol na powrocie ma 50 st  a na solarze jest obecnie około 70

Chodzi mi głownie o to ze nie ma strasznej różnicy czy słońce świeci czy jest pochmurno to znaczy jest ale nie jakaś  olbrzymia

Opublikowano

Nie wiem co znaczy skrót  pwm. ale mam ustawioną tak że sterownik reguluje obroty  to źle czy dobrze ?

Lepiej dać na stale ? Które ustawienie jest wydajniejsze lepsze ?

Opublikowano

no dobrze czyli pwm i dlatego nie widzisz różnicy ponieważ kazde ciepełko ze słonca powoduje przyspieszenie pompy a temperatury raczej nie zauważysz że sie zmienia jedynie zauważysz to na liczniku energi o ile jest podłączony do sterownika

Opublikowano

Tak tylko obroty maksymalne są ustawione na 3.3l/m  wiec powinien się bardziej rozgrzewać niż na ustawionych  stałych obrotach  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.