liquidforce Opublikowano 25 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Jak w tytule. Mieszkanie w kamienicy (grube mury, sufit odizolowany) - 120 metrów, dwie łazienki, czwórka lokatorów. Wybrać Vitodens-100W 26 kW dwufunkcyjny czy Cerapur Smart 28kW dwufunkcyjny? Ceny praktycznie te same, parametry podobne - który mniej mnie będzie denerwował? Dodam, że miszkanie ma dwie łazienki i moga być momenty, że w obu uruchomimy prysznic - więc wydatek wody może mieć znaczenie. Wg katalogu Viessmann ma lepszy wydatek wody, ale słyszałem opinie, że faktycznie Junkers lepiej daje radę przy większym poborze... Grzejniki, co może być istotne - nowe, ale żeliwne żeberkowe (więc więcej w nich wody ;)) Nie pytajcie dlaczego takie - żona wybrała :) Jakie macie opinie? A może inny kocioł, nie zamykać się na te dwa modele ? Budżet - to co powyżej to maksymalny koszt, więcej nie mogę wydać... Chętnie wydałbym mniej, ale jestem gotowy na któryś z powyższych kotłów.
majschi Opublikowano 25 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 witam Oba kotły doskonale poradzą sobie z ogrzaniem kamienicy ale z ciepłą wodą przy dwóch łazienkach oraz kuchni może już być problem Jeśli nie zależy Ci na konforcie lokatorów to kocioł dwufunkcyjny Jeśli zależy to kocioł jednofunkcyjny plus zasobnik a jeśli nie ma miejsca na zasobnik to wiszący kocioł z wbudowanym zasobnikiem 40-60L
liquidforce Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Dziękuję, Myślałem o zasobniku, ale jednak zrezygnowałem z tego pomysłu. Z wody korzystamy tylko rano i wieczorem, cały dzień (a zdarza się, że 2-3 dni w tygodniu) nas nie ma, więc nie chcę przeinwestować w piec do mieszkania w którym nie będzie lokatorów przez 24 godziny. Generalnie pogodzę się z tym, że będą dwie łazienki, ale jednocześnie tylko w jednej można będzie puszczać gorącą wodę w wyższym przepływie. Więc z założeniem, że biorę pod uwagę dwufunkcyjny, to Viessmann, Junkers, czy coś innego? ;) Muszę się w tym tygodniu zdecydować :) Pozdrawiam i dziękuję za porady!
majschi Opublikowano 25 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Viessmann, Junkers czy Vaillant to ta sama półka jakości więc decyzje podejmował bym w zależności od dostępności serwisu danej marki ale w Poznaniu nie będziesz miał z tym problemu
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Jest jeszcze Wolf - dobra marka, serwis w Poznaniu na pewno też .
automatyk Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #6 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 no i własnie jak śa dwie łazienki to widizałbym CGW wtedy wode masz w zasobniku i dwa prysznice jednoczenie po 15 min da rade
sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #7 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Lub stojący CGS , ale CGW ma moc min bodaj 3kW a moc max 10kW wystarczy na ogrzanie takiego mieszkania, cena na pewno wyższa niż konkurencji ale komfort i niezawodność zawsze były w cenie.
automatyk Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 masz 3 modele 11,18 i 20 kW jak pamiętam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.