punto03 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 witam serdecznie mam pytanko czy zainstalowany zawór 3D przed rozdzielaczem podłogówki będzie działał prawidłowo
punto03 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 dodam jeszcze ze pompa jest na zasilaniu zaraz za kotłem
sambor Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 witam serdecznie mam pytanko czy zainstalowany zawór 3D przed rozdzielaczem podłogówki będzie działał prawidłowo20140419_155715.jpg Nie będzie, pompa powinna być za zaworem mieszającym a nie przed. Jak pompa jest przed zaw 3-D to układ pracuje w funkcji rozdzielania a nie mieszania.
automatyk Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 witam serdecznie mam pytanko czy zainstalowany zawór 3D przed rozdzielaczem podłogówki będzie działał prawidłowo20140419_155715.jpg ależ oczywiście że nieeee
punto03 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Kurcze a czy da sie to jakos malo inwazyjnie przerobic? Domyslam sie ze trzeba pompke wstawic za zaworem a przed rozdzielaczem czy jestem w bledzie?
sambor Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Domyslam sie ze trzeba pompke wstawic za zaworem a przed rozdzielaczem Niestety tak powinno być, możesz w skrzynce wstawić pompę ale opisz resztę instalacji , kotłownia itd.
punto03 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Co do instalacji to zaraz za kotlem jest wyjscir do naczynka dalej zasilenie bojlera z osobna pompka nastepnie owa pompka zasilajaca dalej galazki do rozdzielacza grzejnikoubwego no i dalej to co bylo na zalaczonym obrazku
punto03 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Wirczorem postaram sie wszystko dokladnie opisac pozdrawiam
tomekb Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 witam serdecznie mam pytanko czy zainstalowany zawór 3D przed rozdzielaczem podłogówki będzie działał prawidłowo20140419_155715.jpg Witam , dodam jeszcze od siebie, że obecnie masz rozdzielacz z przepływomierzami, które powinny pracować na zasilaniu , wiec gdy założysz pompę za zaworem ,to trzeba zamienić też miejscami belki rozdzielacza .
tomekb Opublikowano 22 Kwietnia 2014 #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Tak na szybko to można by to tak zrobić.Ale rozważył bym tu montaż zaworu termostatycznego 3d .
punto03 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Witam serdecznie dziękuje za odpowiedzi i Postanowiłem opisać temat dokładniej oto podglądowy schemat mojej instalacji nie robionej prze zemnie. zawór 3 drogowy ustawiony jest dokładnie w ten sposób pompa obiegowa jest zaraz za kotłem na zasilaniu.Moje pytanie brzmi co mam teraz z tym wszystkim zrobic aby zawór ten spełniał role mieszania podłogówki w celu jej ochrony Już dowiedziałem się że pompe trzeba przenieść za zawór 3d ale czy wtedy bedzie wszystko ok z funkcjonowaniem rozdzielacza grzejnikowego? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 23 Kwietnia 2014 #12 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jak widac masz wszystkie elementy w kotlowni to żaden problem z przerobieniem, tylko pompę trzeba wstawić i kawałek rurki przepiąć. Poprawki na rysunku, potrzeba jeszcze zawór zwrotny, umieszczony na powrocie pomiędzy zaw 3-D i kotłem
punto03 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 dzięki wielkie za odpowiedz czyli jak tak zrobie to pompa ta bedzie wymuszała obieg zrówno dla podłogówki jak i grzejników? a tak z ciekawości to zawór zwrotny jakie ma pełnić tam zadanie? jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
sambor Opublikowano 23 Kwietnia 2014 #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ta pompa dla grzejników musi zostać tam gdzie jest, zawór zwrotny pozwala na jednokierunkowy przepływ wody w instalacji, aby jedna pompa nie zakłócała pracy drugiej pompy. Ten kto robi ci instalację będzie wiedział, Dodatkowo pamiętaj że trzeba zamienić miejscami belki jak zalecał kolega w poście #9
punto03 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 ok belki już sa zamienione Mam jeszcze taki jeden dylemat Otóż z tego rozdzielacza grzejnikowego będzie zasilany tylko jeden grzejnik drabinkowy w łazience bo założenie jest takie ze w domu ma grzać sama podłogówka + ta drabinka i na tą drabinkę bedzie szła temperatura taka jaka jest na kotle czyli np. 60 stopni,reszta obwodów grzejnikowych bedzie zakręcona a rurki od nich bedą schowane w scianach pod tynkiem na wypadek gdyby sama podłogówka nie dała rady ogrzać domku, i teraz martwi mnie to ze na tą jedna drabinkę bedzie musiała pracowac cały czas pompka c.o (trochę nie ekonomicznie :( ) i mam takie pytanie czy jeżeli zabrałbym tą pompkę za zawór 3d to czy wymusi ona również obieg przez drabinkę czy niestety nie i wtym wypadku nizbedna jest 3 pompka Dziękuje bardzo za pomoc:)
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2014 #16 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Niestety, do prawidłowego działania grzejnik musisz wstawić jako jeden z obw podlogówki , lub jako obwód grzejnikowy z oddzielną pompą, jak dasz pompę elektroniczną to pobór mocy przez tą pompę będzie minimalny np 5-7 W,
punto03 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor #17 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 kurde a miałem nadzieję ze ta drabinka zagrzeje w ten spodób i nie wiem teraz co mam zrobić zeby nie pchać się tez w koszty
punto03 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor #18 Opublikowano 2 Maja 2014 Witam serdecznie dokonałem zmian w kotłowni tak jak radziliście czyli dałem pompkę za zawór 3d oraz dodałem zawór zwrotny między 3d a kotłem mam tylko jeszcze pytanie czy nie przydałby się teraz jakiś odpowietrznik w okolicach pompki??? Pozdrawiam
sambor Opublikowano 2 Maja 2014 #19 Opublikowano 2 Maja 2014 Pompę się odpowietrza przez wykręcenie tej srebrnej śruby na środku pompy, czyli nie jest potrzebny dodatkowy odpowietrznik. Pozdr
TolKar Opublikowano 5 Maja 2014 #21 Opublikowano 5 Maja 2014 Ogólnie to moim zdaniem lepiej zdałby sie tam zawór 3d ale termostatyczny, to on jest gwarancja ze do obiegu podłogówki nie wejdzie wyzsza temp niz powinna czyli z tego co kojarze to nie wiecej niz 37 st C. a zawór sprawdzony to np taki: http://www.aldom-ogrzewanie.pl/images/products/big/ESBE-Mieszacz-TERMOSTAT-20-43stC-3-4GZ-713-1.jpg
pellastex2 Opublikowano 6 Maja 2014 #22 Opublikowano 6 Maja 2014 Jedna uwaga ale bardziej estetyczna: Mozesz kiedys miec problem z wymiana tego zaworu zwrotnego. Troche tam mało miejsca. Moze zrób go na srubunkach. A co do zaworu tez mysle ze taki ATM 363 był by lepszy Mysle o czyms takim
punto03 Opublikowano 15 Maja 2014 Autor #23 Opublikowano 15 Maja 2014 Hej dziękuje wszystkim za pomoc:) ale mam kolejne pytanie, mianowicie jak przyłączyć czujnik temperatury który jest w kształcie cieniutkiej rurki do rury midzianej fi 28 tak aby uzyskać jak najlepszy odczyt? :) pozdrawiam wszystkich
sambor Opublikowano 15 Maja 2014 #24 Opublikowano 15 Maja 2014 Witam najlepiej to by bylo coś takiego - http://allegro.pl/kapilara-oslona-czujnika-1-2-l-50mm-mosiezna-i4226739929.html wstawione w trójnik Cu z redukcją do bezposredniego wkręcenia gwintu.1/2" Są różne długości takiej osłony, należy dobrać aby nie ograniczała przepływu przez rurę.
punto03 Opublikowano 15 Maja 2014 Autor #25 Opublikowano 15 Maja 2014 dziękuje za odpowiedz a są może jakies mniej inwazyjne sposoby ponieważ nie mam już narzędzi aby to zrobić w ten sposób:(
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.