patham Opublikowano 20 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam, proszę o poradę odnośnie ciśnienia w instalacji zamkniętej. Posiadam kocioł Skam p 12kw wraz z zaworem schładzającym. Interesuje mnie wartość ciśnienia do jakiej muszę zalać instalację na zimno oraz jakie ciśnienie powinienem zastosować w naczyniu przeponowym o pojemności 35l ( wstępnie jest ponoć 1.5 bara ) . Instalacja w najwyższym punkcie ma 2.5 m. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt
automatyk Opublikowano 20 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 jak masz 2,5m wysokości to jak naczynie ustawisz nacisnienie wstepne bez wody na 0,5 bar a w układzie na zimno nalejesz 0,8 bar to będzie az za dobrze ,a zawór bezpieczeństwa na 1,5 bar
patham Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Właśnie posiadam zawór 1.5 bar i jest z nim problem, ponieważ zaczyna ciec przy temperaturze 55stopni C. Myślałem o zamontowaniu czegoś około 2 bar. Instalacje napełniałem na zimno do 0,75 bara i po kilku godzinnym grzaniu a następnie wychłodzeniu pieca pozostaje w instalacji 0,25 bara wody. Wydawało mi się że to będzie za mało.
sambor Opublikowano 20 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Tu trzeba ustawić ciśnienie w naczyniu przeponowym - jak kolega wyżej podawał, może się okazać że naczynie jest za małe , więc trzeba dodać drugie.
patham Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Więc jest prawdopodobieństwo ze jak ustawię na naczyniu 0,5 bara to bedzie ok i zawór bezpieczeństwa wystarczy na 1.5 bara. Dzięki za rady i zabieram sie do testowania w wolnym czasie.
sambor Opublikowano 20 Kwietnia 2014 #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 To pewne na 200% a nie prawdopodobne!, najpierw ustaw ciśnienie wstepne w naczyniu a następnie napełnij układ jak piszesz do 0,75bar , zaworu nie wymieniaj, jeżeli będzie ciekł to trzeba większe naczynie przeponowe - czyli trzeba drugie dostawić np 18l.
patham Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor #7 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zrobiłem tak jak radziliście. Po podgrzaniu wody do 50 stopni ciśnienie wzrosło minimalnie tzn jest delikatnie ponad 0,75 bar. Mam nadzieje ze o to chodzi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.