gurzaj Opublikowano 18 Marca 2014 #1 Opublikowano 18 Marca 2014 Witam Wszystkich, zapewne temat byl walkowany juz ale mam pytanie jak wyregulowac, skalibrowac miarkownik mechaniczny. w instrukcji kotla mam ze przy temp.60oC a w instrukcji miarkownika ze gdy kociol jest zimny. czy jest jakis dobry, sprawdzony sposob? z gory dziekuje
janklos12 Opublikowano 18 Marca 2014 #2 Opublikowano 18 Marca 2014 kup za 6zł. śrubę rzymską, miarkownik ustaw na 60st ,rozpal w kotle i otwórz popielnik jak na kotle będzie 60st to zamknij popielnik i ustaw tak łańcuszek by klapka była prawie zamknięta/1-2mn przerwy/ resztę doreguluj śrubą rzymską jak będzie taka konieczność. arek
SONY23 Opublikowano 18 Marca 2014 #3 Opublikowano 18 Marca 2014 Jedyny sprawdzony sposób to metoda prób i błędów. Wszystko inne to teoria, która przy jednym kotle i instalacji się sprawdzi a przy innym nie. :mellow:
przemyslaw2ar Opublikowano 18 Marca 2014 #4 Opublikowano 18 Marca 2014 Do wypowiedzi kolegów powyżej chciałbym dodatkowo zwrócić uwagę na skalę miarkownika albowiem miarkownik ma dwie skale: jedną dla pracy w poziomie a drugą dla pracy w pionie. Regulacji dokonuje się na rozgrzanym kotle do temp. jaką chcemy utrzymywać albowiem miarkowniki mają % przekłamanie i dla 60* ta różnica może być inna niż dla 75* więc kalibrację proponuje wykonywać za każdym razem jak zmieniamy temp. zadaną (na dłuższy czas rzecz jasna ) Pzdr.
gurzaj Opublikowano 19 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 19 Marca 2014 sluszna uwaga, zatem z ktorej skali przy miarkowniku wkrecony w poziomie powinienem skorzysta? z lewej czy prawej?z gory dziekuje
janklos12 Opublikowano 19 Marca 2014 #6 Opublikowano 19 Marca 2014 jak patrzysz na miarkownik w pionie od przodu to tym przodem dajesz do dołu w poziomie a odczytujesz z jego tyłu czyli góry po zamontowaniu. ale zakręciłem :wacko: jak nie dasz rady to stosuj metodę prób i błędów :D
gurzaj Opublikowano 19 Marca 2014 Autor #7 Opublikowano 19 Marca 2014 Zalaczam zdjecie.ktora skala mnie interesuje.lewa czy prawa
tosiekplock Opublikowano 19 Marca 2014 #8 Opublikowano 19 Marca 2014 on w ogóle jest chyba źle zainstalowany; powinien być jeszcze przekręcony w prawo o 1/4 obrotu, tak żeby śruba trzymająca dźwignię była skierowana do góry; tu masz przykładowe instalacje: http://www.afriso.com/htdocs/ba_doc.php?ba_doc=444 i po takim montażu skala do pomiarów w poziomie to skala prawa -
gurzaj Opublikowano 20 Marca 2014 Autor #10 Opublikowano 20 Marca 2014 on w ogóle jest chyba źle zainstalowany; powinien być jeszcze przekręcony w prawo o 1/4 obrotu, tak żeby śruba trzymająca dźwignię była skierowana do góry; tu masz przykładowe instalacje: http://www.afriso.com/htdocs/ba_doc.php?ba_doc=444 i po takim montażu skala do pomiarów w poziomie to skala prawa - tak,to zdjecie nie odzwierciedla jego aktualnego montazu :) dziekuje za pomoc
janklos12 Opublikowano 22 Marca 2014 #11 Opublikowano 22 Marca 2014 wrzuć foto jak w końcu zamontowałeś ten miarkownik
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.