orcio1 Opublikowano 15 Maja 2014 #51 Opublikowano 15 Maja 2014 Dzis bylem na skladzie i gosc mial wegiel kostke twierdzil ze z Ziemowita, na rozlupanych kawalkach widoczne z daleka byly zlote przebarwienia na innych skladach w mojej okolicy tego nie widzialem, czy te zlote przrbarwienia faktycznie oznaczaja ze wegiel jest dobry? Dodam ze pale w piecu camino i wegiel koksujacy jest nawet u mnie wskazany
robkom Opublikowano 28 Maja 2014 #52 Opublikowano 28 Maja 2014 na ubiegły sezon kupiony miałem ruski groch. Po 650zl/t. Paliłem na początku w zasypowymi piecu od góry. Spalał się bardzo dobrze, ale szybko i najgorsze jest to że z niego jest dużo popiołu, z moich wyliczeń wychodzi że 17%. Paląc nim w zasypowym piecu miałem problem z dopaleniem go do końca bo przez dużą ilość popiołu wszystko się na dole zasklepiało i trzeba było wyciągnąć popiół i dopiero reszta się dopaliła. W grudniu zmieniłem piec na podajnik i paliłem nadal tym samym węglem, no i tu przynajmniej nie było problemu z wypaleniem go bo nic się nie zasklepiało. Ale nadal dużo popiołu i przy największych mrozach szło go dużo. Mała kaloryczność
znachor Opublikowano 1 Czerwca 2014 #53 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Czy ktos ma informacje na temat orzecha klasa pierwsza z Janiny,jego cena oscyluje okolo 600 zl,czy ten wegiel bedzie odpowiedni do gornego spalania w kotle ogniwo s6wc prosze o wszelkie opinie
Gość lysy1l Opublikowano 1 Czerwca 2014 #54 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Węgiel słaby, o dużej wilgotności naturalnej, wysokiej siarce i sporej ilości popiołu. Przy dobrze dobranym kotle GS i sporym zapotrzebowaniu na ciepło z powodu małej kaloryczność i prawie braku koksowania nadaje się tylko i wyłącznie na okresy przejściowe. Spaliłem ponad dwie tony Grubego I z Sobieskiego, a to praktycznie ten sam węgiel co Janina. Rozumiem, że pisząc "górne spalanie" masz na myśli spalanie od góry? Przejrzałem Twoje posty i zauważyłem, że kopcisz również tradycyjnie od dołu. Patrząc na dane ze stopki myślę, że powinieneś uderzyć w coś trochę mocniejszego, chociażby w Silesię, która też ma w ofercie orzecha I, a jej cena będzie zbliżona do tej Janiny.
znachor Opublikowano 2 Czerwca 2014 #55 Opublikowano 2 Czerwca 2014 tak sumując jaki wegiel typu orzech polecacie do kotla ogniwo s6wc,do palenia od góry,z jakiej kopalni
Gość lysy1l Opublikowano 2 Czerwca 2014 #56 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Czytałeś wątek "Z której kopalni kupić węgiel"? Odpowiedziałeś na pytanie w jaki sposób palisz? Napisałeś coś mniej więcej o temperaturach jakie utrzymujesz zimą i w okresach przejściowych na kotle i w pomieszczeniach? Rozumiem, że zadając pytanie o polecany węgiel masz dostęp do jego szerokiej gamy? No i teraz powiedz, jak można Ci odpowiedzieć na zadane wyżej pytanie? (Kiminero, nie krzycz na mnie ;)).
zi1bi Opublikowano 2 Czerwca 2014 #57 Opublikowano 2 Czerwca 2014 No cóż! W tej kwestii nie spróbujesz się nie dowiesz , kup po worku z różnych źródeł jak masz dostęp do takich i sam się przekonasz jakim palić ! Ja się wyleczyłem z Piasta i Kazimierza Juliusza W tym sezonie będę jechał na Wieczorku i Staszicu
Gość lysy1l Opublikowano 2 Czerwca 2014 #58 Opublikowano 2 Czerwca 2014 No no, Mecedesy wsród węgli. Ważne, żeby ten Staszic nie był z Ruchu Boże Dary. Wieczorka nigdy nie miałem, natomiast w zeszłym sezonie miałem pół tony groszku ze Staszica, ruch Staszic. Naprawdę dobry węgiel: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8043-z-której-kopalni-kupić-węgiel/?p=167871 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16764-kocioł-ds-a-powietrze-dopalające-pw/?p=174392 Kolego znachor trochę przejrzałem Twoje posty i wynika z nich, że spokojnie możesz uderzać w jakiś węgiel typu 33, który daje najlepszy współczynnik ceny do wartości opałowej. Piszesz o węglu do spalaniu od góry, natomiast w tym poście - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16553-umiejetny-sposób-palenia/?p=174391 piszesz, że podczas mrozów palisz tradycyjnie. Myślę, że gdybyś miał naprawdę dobry węgiel wystarczyłoby jedno rozpalenie od góry na dobę, a ewentualnie potem, gdyby była taka potrzeba możesz przesunąć żar pod ruszt poziomy, lub jak kto woli pod ścianę tylną i spróbować trochę spalania kroczącego. To w kontekście tego postu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16553-umiejetny-spos%C3%B3b-palenia/page-2?do=findComment&comment=174328 W każdym bądź razie zapomnij kompletnie węglach płomiennych i słabszych gazowo-płomiennych. Do spalania od góry celuj w typy 32.2 i 33.
zi1bi Opublikowano 3 Czerwca 2014 #59 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Cześć Iysy1I z lepszych węgli to tylko te dwa w swoich okolicach namierzyłem po dość znośnej cenie - a jak już napisałem wcześniej z Piasta (który w moich okolicach jest wszędzie) oraz Kazka Julka się wyleczyłem , wytrąca mi się z nich bardzo dużo sadzy która zalega na ściankach kotła i w kominie dlatego do nich używałem spalsadzu wtedy jeszcze jakoś znośnie :rolleyes:
januszj26 Opublikowano 7 Czerwca 2014 #60 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Witam Szacunek dla znawców węgla ale ja robię inaczej. Nigdy nie kupuję węgla latem tylko zimą .Jadę na skład grudzień lub styczeń i biorę 100kg . Spawdzam węgiel jak pali się dobrze tak że muszę piec zamykac podawając minimalną ilośc powietrza a temperatyra hula bez problemu to jadę i biorę z tej kupy 5ton na dwa sezony i mam spokój. Jak węgiel pali się słabo dostając dużą dawkę powietrza temp. słaba popiołu dużo to jadę na inny skład i szukam dalej. Węgiel najlepiej sprawdzic jak jest ok -15 na zewn..Stosuję to od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem.Kiedyś kupowałem latem bo tańszu suchszy itp ale już tak nie robię. pozdr.
robertokot25 Opublikowano 19 Czerwca 2014 #61 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Witam, ja palę ekoretem workowanym oryginalnie od paru lat, ale mam wrażenie że jego jakość znaczenie się pogorszyła ostatnio, z popielniku jest sporo czegoś takiego: Foto nr. 1 od prawej : zlane błyszczące spieki/kalafiory w środku : wygląda jak kamień, bryłki są bardzo ciężkie i twarde od lewej : podobne do tych kamieni co w środku ale duo lżejsze i się łatwo kruszą Czy ta spora ilość kamienia i spieków oznacza że ten ekogroszek to obecnie lipa? Próbowałem różnych nastaw : z mniejszą ilością powietrza i większą, dłuższe/krótsze podawanie itp. ale bez rezultatu Obecnie mam takie nastawy : - Podawanie : 5s - Pauza : 20s - Obr. dmuch. na 5 - Dmuchawa uchylona na około 2cm
piastun Opublikowano 27 Czerwca 2014 #63 Opublikowano 27 Czerwca 2014 jak jest duzo kamienia to wiadomo ze lipa ;). mam nadzieje ze przez spieki rozumiesz zuzel? on jest wynikiem wysokiej temperatury i topienia sie popiolu. widze tez ze w popielniku masz troche koksikow wiec musisz popracowac nad ustawieniami.
robertokot25 Opublikowano 27 Czerwca 2014 #64 Opublikowano 27 Czerwca 2014 no jest sporo kamienia, ten obecny ekoret to jakaś lipa - nie to co kiedyś - wtedy spalał się na drobny popiół :( trzeba wypróbować jakiś inny opał
pemek Opublikowano 29 Czerwca 2014 #65 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Chyba naocznie to nie da się zbadać czy węgiel jest dobry. Najlepiej kupić parę kilo na próbę i wtedy zobaczyć ja się pali.
robertokot25 Opublikowano 29 Czerwca 2014 #66 Opublikowano 29 Czerwca 2014 no dokładnie kupię po 50kg każdego i oblukam mam do wyboru u siebie w okolicy : - Ekogroszek Pieklorz z ZG Piekary 1 - Ekogroszkek RETOPAL z KWK Piast 2
Szymuś Opublikowano 30 Czerwca 2014 #67 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Super, nigdy nie zwracałem uwagi na wygląd węgla, po prostu kupowałem jaki był. Dziękuje za wskazówki. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.