Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Rozpoznać Dobry Węgiel?


Gość lysy1l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis bylem na skladzie i gosc mial wegiel kostke twierdzil ze z Ziemowita, na rozlupanych kawalkach widoczne z daleka byly zlote przebarwienia na innych skladach w mojej okolicy tego nie widzialem, czy te zlote przrbarwienia faktycznie oznaczaja ze wegiel jest dobry? Dodam ze pale w piecu camino i wegiel koksujacy jest nawet u mnie wskazany

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

na ubiegły  sezon kupiony miałem ruski groch. Po 650zl/t. Paliłem na początku w zasypowymi piecu od góry. Spalał się bardzo dobrze, ale szybko i najgorsze jest to że z niego jest dużo popiołu, z moich wyliczeń wychodzi że 17%. Paląc nim w zasypowym piecu miałem problem z dopaleniem go do końca bo przez dużą ilość popiołu wszystko się na dole zasklepiało i trzeba było wyciągnąć popiół i dopiero reszta się dopaliła. W grudniu zmieniłem piec na podajnik i paliłem nadal tym samym węglem, no i tu przynajmniej nie było problemu z wypaleniem go bo nic się nie zasklepiało. Ale nadal dużo popiołu i przy największych mrozach szło go dużo. Mała kaloryczność

Opublikowano

Czy ktos ma informacje na temat orzecha klasa pierwsza z Janiny,jego cena oscyluje okolo 600 zl,czy ten wegiel bedzie odpowiedni do gornego spalania w kotle ogniwo s6wc prosze o wszelkie opinie

Opublikowano

Węgiel słaby, o dużej wilgotności naturalnej, wysokiej siarce i sporej ilości popiołu. Przy dobrze dobranym kotle GS i sporym zapotrzebowaniu na ciepło z powodu małej kaloryczność i prawie braku koksowania nadaje się tylko i wyłącznie na okresy przejściowe. Spaliłem ponad dwie tony Grubego I z Sobieskiego, a to praktycznie ten sam węgiel co Janina. Rozumiem, że pisząc "górne spalanie" masz na myśli spalanie od góry? Przejrzałem Twoje posty i zauważyłem, że kopcisz również tradycyjnie od dołu. Patrząc na dane ze stopki myślę, że powinieneś uderzyć w coś trochę mocniejszego, chociażby w Silesię, która też ma w ofercie orzecha I, a jej cena będzie zbliżona do tej Janiny. 

Opublikowano

tak sumując jaki wegiel typu orzech polecacie do kotla ogniwo s6wc,do palenia od góry,z jakiej kopalni

Opublikowano

Czytałeś wątek "Z której kopalni kupić węgiel"? Odpowiedziałeś na pytanie w jaki sposób palisz? Napisałeś coś mniej więcej o temperaturach jakie utrzymujesz zimą i w okresach przejściowych na kotle i w pomieszczeniach? Rozumiem, że zadając pytanie o polecany węgiel masz dostęp do jego szerokiej gamy?

No i teraz powiedz, jak można Ci odpowiedzieć na zadane wyżej pytanie? (Kiminero, nie krzycz na mnie  ;)).

Opublikowano

No cóż!

W tej kwestii nie spróbujesz się nie dowiesz , kup po worku z różnych źródeł jak masz dostęp do takich i sam się przekonasz jakim palić !

Ja się wyleczyłem z Piasta i Kazimierza Juliusza 

W tym sezonie będę jechał na Wieczorku i Staszicu

Opublikowano

No no,  Mecedesy wsród węgli. Ważne, żeby ten Staszic nie był z Ruchu Boże Dary. Wieczorka nigdy nie miałem, natomiast w zeszłym sezonie miałem pół tony groszku ze Staszica, ruch Staszic. Naprawdę dobry węgiel: 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8043-z-której-kopalni-kupić-węgiel/?p=167871

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16764-kocioł-ds-a-powietrze-dopalające-pw/?p=174392

 

Kolego znachor trochę przejrzałem Twoje posty i wynika z nich, że spokojnie możesz uderzać w jakiś węgiel typu 33, który daje najlepszy współczynnik ceny do wartości opałowej. Piszesz o węglu do spalaniu od góry, natomiast w tym poście - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16553-umiejetny-sposób-palenia/?p=174391 piszesz, że podczas mrozów palisz tradycyjnie. Myślę, że gdybyś miał naprawdę dobry węgiel wystarczyłoby jedno rozpalenie od góry na dobę, a ewentualnie potem, gdyby była taka potrzeba możesz przesunąć żar pod ruszt poziomy, lub jak kto woli pod ścianę tylną i spróbować trochę spalania kroczącego. To w kontekście tego postu:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16553-umiejetny-spos%C3%B3b-palenia/page-2?do=findComment&comment=174328

W każdym bądź razie zapomnij kompletnie węglach płomiennych i słabszych gazowo-płomiennych. Do spalania od góry celuj w typy 32.2 i 33.

Opublikowano

Cześć Iysy1I

z lepszych węgli to tylko te dwa w swoich okolicach namierzyłem po dość znośnej cenie - a jak już napisałem wcześniej z Piasta (który w moich okolicach jest wszędzie) oraz Kazka Julka się wyleczyłem , wytrąca mi się z nich bardzo dużo sadzy która zalega na ściankach kotła i w kominie dlatego do nich używałem spalsadzu wtedy jeszcze jakoś znośnie :rolleyes:

Opublikowano

Witam

Szacunek dla znawców węgla ale ja robię inaczej.

Nigdy nie kupuję węgla latem tylko zimą .Jadę na skład grudzień lub styczeń i biorę 100kg . Spawdzam węgiel jak pali się dobrze tak że muszę piec zamykac podawając minimalną ilośc powietrza a temperatyra hula bez problemu to jadę i biorę z tej kupy 5ton na dwa sezony i mam spokój.

Jak węgiel pali się słabo dostając dużą dawkę powietrza temp. słaba popiołu dużo to jadę na inny skład i szukam dalej. Węgiel najlepiej sprawdzic jak jest ok -15 na zewn..Stosuję to od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem.Kiedyś kupowałem latem bo tańszu suchszy itp ale już tak nie robię.

pozdr.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ja palę ekoretem workowanym oryginalnie od paru lat, ale mam wrażenie że jego jakość znaczenie się pogorszyła ostatnio, z popielniku jest sporo czegoś takiego:

 

Foto nr. 1

od prawej : zlane błyszczące spieki/kalafiory

w środku : wygląda jak kamień, bryłki są bardzo ciężkie i twarde

od lewej : podobne do tych kamieni co w środku ale duo lżejsze i się łatwo kruszą

 

Czy ta spora ilość kamienia i spieków oznacza że ten ekogroszek to obecnie lipa?

 

Próbowałem różnych nastaw : z mniejszą ilością powietrza i większą, dłuższe/krótsze podawanie itp. ale bez rezultatu

Obecnie mam takie nastawy :

- Podawanie : 5s

- Pauza : 20s

- Obr. dmuch. na 5

- Dmuchawa uchylona na około 2cm

post-56717-0-05136100-1403169297_thumb.jpg

post-56717-0-21299500-1403169700_thumb.jpg

post-56717-0-42638600-1403169712_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak jest duzo kamienia to wiadomo ze lipa ;). mam nadzieje ze przez spieki rozumiesz zuzel? on jest wynikiem wysokiej temperatury i topienia sie popiolu. widze tez ze w popielniku masz troche koksikow wiec musisz popracowac nad ustawieniami.

Opublikowano

Chyba naocznie to nie da się zbadać czy węgiel jest dobry. Najlepiej kupić parę kilo na próbę i wtedy zobaczyć ja się pali.

Opublikowano

Super, nigdy nie zwracałem uwagi na wygląd węgla, po prostu kupowałem jaki był. Dziękuje za wskazówki. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.