aml Opublikowano 4 Marca 2014 #1 Opublikowano 4 Marca 2014 Hej, ponieważ mój bojler gazowy jest na wykończeniu zastanawiam się nad jego wymianą i tu pojawia się pytanie: Wstawić w jego miejsce nowy bojler gazowy czy wykorzystać zasobnik wody, który otrzymałem w promocji przy zakupie kondensacyjnego kotła gazowego ponad rok temu? Chodzi mi głównie o koszty eksploatacji i montażu. Nadmieniam, że w przypadku zasobnika konieczne będzie poprowadzenie nowych przewodów dla wody i cyrkulacji z kotłowni do punktów poboru CWU. Ważne informacje: Obecny bojler znajduje się na 1 piętrze w łazience, a kocioł i ewentualnie podłączony do niego zasobnik na parterze (odległość od łazienki ok. 10m liczone po przewodach). Oprócz łazienki istnieją dwa punkty poboru CWU: kuchnia na parterze 6m od kotła i 4m od bojlera oraz toaleta na parterze 2 m od kotła (w przypadku zastosowania bojlera nie będzie podłączana do obiegu CWU). Kocioł Viessman Vitodens 100-W + zasobnik Ekocell 100-W, który jak wspomniałem już posiadam. Czekam na wasze opinie.
adam57 Opublikowano 4 Marca 2014 #2 Opublikowano 4 Marca 2014 Witam Nawet się nie zastanawiaj. Miałem podobny układ.Junkers na 1p w łazięce.Teraz mam w piwnicy(w kotłowni) do Viessmana Vitopend 100 podłączony zasobnik 100litrowy Galmetu. Komfort którego nie ma z czym porównać.Ponadto oszczędnoiści gazu i wody.Po odkręceniu wody po około 8 litrach masz ciepłą wodę.Cyrkulacja zbędna.Na junkersie wyregulowanie temp. wody w zimę przy naszym gazie to był koszmar.
majschi Opublikowano 4 Marca 2014 #3 Opublikowano 4 Marca 2014 Witam Nawet się nie zastanawiaj. Miałem podobny układ.Junkers na 1p w łazięce.Teraz mam w piwnicy(w kotłowni) do Viessmana Vitopend 100 podłączony zasobnik 100litrowy Galmetu. Junkers oraz bojler gazowy to dwa różne urządzenia i nie należy ich porównywać, (junkers grzeje przepływowo a bojler działa podobnie jak zasobnik) Wszystko zależy od tego ile demolki musisz przeprowadzić w domu aby zamontować zasobnik zamiast bojlera gazowego ( koszty cwu będą podobne)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.