Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeróbka Starej Instalacji Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W tym roku przymierzam się do wymiany kotła, ze zwykłego śmieciucha na automat z podajnikiem. Mam starą instalację 2 cale która od kotła rozchodzi się po całej piwnicy i garażu. Rozgałęzia się na 5 pionów (kiedyś chyba były spięte razem ale poprzedni właściciel powycinał to i owo i wkręcił odpowietrzniki) do naczynia wychodzi rura 3/4 a pozostałe piony to 1/2, wszystko wraca powrotem do kotła 2 cale. Przy nowym kotle chcę zamontować zawór 4D i teraz mam pytanie: czy zredukowanie średnicy z 2" na 1 1/2 przy kotle zabije mi grawitacje i czy zawór 4D przy takiej redukcji będzie działał prawidłowo? Zapomniałem dodać, że obejście jest zrobione na 1 1/2 " i wchodzi w 2 " zasilanie.

Opublikowano

nie powinno zabić grawitacji jesli chodzi o srednicę nawet gdyby był 1 cal natomiast zawór 4d raczej zabije grawitacje albo ja powznie zakłuci bo na obiegu kotłowym bedzie wysoka temperatura i nie koniecznie grawitacja ją pokona ,wiec jesli juz chcesz zrobić to dobrze to proponuje na obiegu kotłowym pompę na powrocie wtedy grawitacja w obiegu grzejnikowym napewno bedzie

Opublikowano
  • Autor

Brałem pod uwagę dodatkową pompę. Jak możesz to podpowiedz mi jak prawidłowo przygotować moja instalacje pod zawór 4d.

post-44398-0-42953800-1393105545_thumb.jpg