gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #26 Opublikowano 15 Marca 2014 Witam Wszystkich, wprowadzilem czesc wskazowek i modyfikacji choc nie wszystkie: -nie widze zeby wybijalo mi wode przez naczynie wzbiorcze ukladu malego kotla nawet przy pompie na 2 -mimo braku odpowietrznikow przy wymienniku nie zapowietrza sie, ew.nadmiary powietrza wychodza przez odpowietrznik na zasileniu zbiornika cwu nurtuje mnie jednak pare pytan: -czy uklad kotla przy braku filtrow,czyscikow moze sie zakamienic i zle wplynac na prace wymiennika -wydaje mi sie ze zbiornik CWU odbiera duzo ciepla ktore mogloby isc na grzejniki, jak go stlumic lub spowodowac zeby tak nie bylo(jakis zawor ktory nie puszcza wody przy jakiejsc temp.), oczywiscie tu tez kwestia bezpieczenstwa zbiornika, przy tak szybkim nagrzewaniu sie cwu nie wiem czy zawor bezp.to wystarczajace wiem ze mozna po prostu zamknac zawor ale czy wtedy nie zagotuje szybko wody w ukladzie kotla? -jak regulowac prace wymiennika, widze ze przy pompach ustawionych : 3 bieg grzejniki, kociol 1 bieg, roznica temp, to 10-15oC, przy ukladzie; 3-2m roznica spada do 5oC zalaczam aktualny stan:
majschi Opublikowano 15 Marca 2014 #27 Opublikowano 15 Marca 2014 Widzę że kątówka jednak nie brała udziału w "przeróbkach" Jedyne co poprawiłeś to przerobienie pompy obiegu grzejnikowego obecnie jest poprawnie Naczynie wzbiorcze nadal jest wpięte nieprawidłowo. Filtr ma za zadanie ochronić wirnik pompy przed większymi zanieczyszczeniami a nie zabezpieczać wymiennik przed kamieniem. Jeśli nie będziesz często spuszczał wody z układu to się nie zakamieni. Wężownica bojlera ma mniejszy opór przepływu niż wymiennik i dlatego więcej wody (ciepła) przepływa przez bojler. Należy zdławić przepływ przez bojler najlepiej za pomocą zawory grzybkowego
gersik Opublikowano 15 Marca 2014 #28 Opublikowano 15 Marca 2014 Kłania się też zasada montażu pompy na zasilaniu ( chodzi o wysokość naczynia wyrównawczego).
majschi Opublikowano 15 Marca 2014 #29 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor tematu twierdzi, że nie wyrzuca mu wody przez naczynie pewnie dzięki "markowej" pompie obiegu kotłowego lub przez bardzo mały opór wężownicy bojlera
gersik Opublikowano 15 Marca 2014 #30 Opublikowano 15 Marca 2014 Nie wyrzuca pewnie dlatego że instalacja jest jeszcze nie wyregulowana. Zamknie trochę na bojler bo będzie słabo grzało i dopiero się zacznie. Z resztą autor sam napisał że chce sprawdzić instalatora więc piszę. Naczynie wyrównawcze sami widzicie jak jest podpięte, rurka do naczynia przeponowego też chyba nie za bardzo, brak odpowietrzenia układu wtórnego przy wymienniku, gdzie , filtry i to wiadereczko pod bojlerem, dobijanie wody do instalacji na sztywno. Ogólnie mówiąc robota fachowa. A ten bojler na zasilaniu łaczy się z instalacją zamkniętą? Nie bardzo widać na zdjęciu ale na to wygląda że tak.
majschi Opublikowano 15 Marca 2014 #31 Opublikowano 15 Marca 2014 O tym wszystkim pisaliśmy już dużo wcześniej a autor tematu "chwali się przeróbkami" z których przerobił tylko pompę obiegu wtórnego Pominął fakt naczynia i odpowietrznika na obiegu wtórnym
sambor Opublikowano 15 Marca 2014 #32 Opublikowano 15 Marca 2014 Oj będzie się jeszcze długo woził z tą instalacją - temat wypłynie znowu następnej zimy ;) Pozdr.
gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #33 Opublikowano 15 Marca 2014 Widzę że kątówka jednak nie brała udziału w "przeróbkach" NIE :) TO ŹLE? WYDAJE MI SIE ZE TERAZ POMPA JEST OK I NACZYNIE W UKLADZIE ZAMKNIETYM TEZ Jedyne co poprawiłeś to przerobienie pompy obiegu grzejnikowego obecnie jest poprawnie ZGADZA SIE. Naczynie wzbiorcze nadal jest wpięte nieprawidłowo. Filtr ma za zadanie ochronić wirnik pompy przed większymi zanieczyszczeniami a nie zabezpieczać wymiennik przed kamieniem. Jeśli nie będziesz często spuszczał wody z układu to się nie zakamieni. ROZUMIEM Wężownica bojlera ma mniejszy opór przepływu niż wymiennik i dlatego więcej wody (ciepła) przepływa przez bojler. Należy zdławić przepływ przez bojler najlepiej za pomocą zawory grzybkowego OK.PRZED WEJSCIEM DO BOJLERA ROZUMIEM. INNYM WYJSCIEM JEST ZAMKNIECIE ZAWORU ALE CO SIE WTEDY STANIE.W PONIZSZYCH POSTACH WIDZE ZE NIE BEDZIE DOBRZE :(
gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #34 Opublikowano 15 Marca 2014 Kłania się też zasada montażu pompy na zasilaniu ( chodzi o wysokość naczynia wyrównawczego). TZN.?
gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #35 Opublikowano 15 Marca 2014 Nie wyrzuca pewnie dlatego że instalacja jest jeszcze nie wyregulowana. Zamknie trochę na bojler bo będzie słabo grzało i dopiero się zacznie. Z resztą autor sam napisał że chce sprawdzić instalatora więc piszę. Naczynie wyrównawcze sami widzicie jak jest podpięte, rurka do naczynia przeponowego też chyba nie za bardzo PODLACZENIE CZY SREDNICA? , brak odpowietrzenia układu wtórnego przy wymienniku, gdzie , filtry i to wiadereczko pod bojlerem, dobijanie wody do instalacji na sztywno. Ogólnie mówiąc robota fachowa. A ten bojler na zasilaniu łaczy się z instalacją zamkniętą? TO KOCIOŁ ELEKTRYCZNY Nie bardzo widać na zdjęciu ale na to wygląda że tak.
sambor Opublikowano 15 Marca 2014 #36 Opublikowano 15 Marca 2014 OK.PRZED WEJSCIEM DO BOJLERA ROZUMIEM. INNYM WYJSCIEM JEST ZAMKNIECIE ZAWORU ALE CO SIE WTEDY STANIE.W PONIZSZYCH POSTACH WIDZE ZE NIE BEDZIE DOBRZE :( Należy po prostu zastosować osobną pompę do nagrzewania zasobnika CWU
gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #37 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor tematu twierdzi, że nie wyżuca mu wody przez naczynie pewnie dzięki "markowej" pompie obiegu kotłowego lub przez bardzo mały opór wężownicy bojlera NIC TAKIEGO NIE PISALEM :)PO PROSTU TAKIE SA MOJE OBSERWACJE...
gurzaj Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #38 Opublikowano 15 Marca 2014 Należy po prostu zastosować osobną pompę do nagrzewania zasobnika CWU HMM WCZESNIEJ NIE BYLO O TYM MOWY :) W KTORYM MIEJSCU MUSIALABY SIE ZNALEZC?
majschi Opublikowano 15 Marca 2014 #39 Opublikowano 15 Marca 2014 Witam Wszystkich, wprowadzilem czesc wskazowek i modyfikacji choc nie wszystkie: -nie widze zeby wybijalo mi wode przez naczynie wzbiorcze ukladu malego kotla nawet przy pompie na 2 ok rozumiem że napisał to ktoś kto skradł Ci hasło na te forum Jeśli chcesz doprowadzić swoją instalacje do ładu to posłuchaj Naszych dobrych rad
sambor Opublikowano 15 Marca 2014 #40 Opublikowano 15 Marca 2014 TZN.? Norma mówi tak Umieszczenie naczynia wzbiorczego. Naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone na takiej wysokości aby podczas pracy instalacji w żadnym punkcie jej obiegów wodnych nie nastąpiła przerwa w przepływie wody, oraz tak, aby istniała możliwość odpowietrzenia instalacji zgodnie z PN-91/B02420. Wysokość położenia naczynia wzbiorczego H w metrach określona jest przy rozdziale górnym – od najwyższego punktu obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego Wysokość H, w [m], powinna wynosić: a) w instalacjach ogrzewań wodnych grawitacyjnych, oraz pompowych z pompami obiegowymi zamontowanymi na zasilaniu H > 0,3[m] Czyli wg tej normy - najwyższy punkt wężownicy zasobnika CWU musi być niżej od najniższego punktu naczynia wzbiorczego co najmniej 30cm
majschi Opublikowano 15 Marca 2014 #41 Opublikowano 15 Marca 2014 Czyli napisze Ci po polsku Pionowo w górę idź rurą do naczynia wyrównawczego i na niej umieść trójnik który będzie zasilał wymiennik oraz bijler Jeśli nie miejsca to miejsca proponuje przenieść pompę obiegu pierwotnego na powrót
sambor Opublikowano 15 Marca 2014 #42 Opublikowano 15 Marca 2014 O wysokości naczynia wzbiorczego - pisałem w poście #4 O zastosowaniu osobnej pompy do grzania CWU pisałem w poście #15 Co do przeniesienia pompy obiegu pierwotnego na powrót to musi być zachowany wymóg przewyższenia naczynia nad instalacja wysokości> 0,7 x H podn pompy - czyli dla twojej instalacji 2,8m Co jest nie możliwe do osiągnięcia. Pompa powinna tłoczyć do wymiennika a nie z niego "ciągnąć"
gurzaj Opublikowano 16 Marca 2014 Autor #43 Opublikowano 16 Marca 2014 Bardzo dziekuje za wszystkie posty.czyli reasumujac:poprawki konieczne-krytyczne:1/przeniesienie pompy ukladu pieca na powrot( jesli naczynie zostaje podlaczone jak teraz)2/ filtry przed pompa ukladu pieca3/odpowietrzenie wymiennika4/zawor grzybkowy na zasileniu zbiornika cwu w celu stlumienia odbioru ciepla przez zbiornik5/osobna pompa dla cwu, pytanie gdzie mialaby sie znalezcpompa ukladu wtornego,grzejnikow za wymiennikiem.wydaje mi sie ze czegos nei zrozumialem lub cos mi umknelo....pompe ukladu grzejnikow mam na rure ktora plynie "zimna" woda, powrot z grzejnikow i pompa tloczy ja do wymiennika...-zgodnie z sugestia z postu #22 (kolega sambor)-zgodnie z rysynkiem post #11, gdzie pompa jest na zasileniu wymiennika zimna woda...Wydaje mi sie ze najlepiej byloby gdybyscie Koledzy rozrysowali mi to na zdjeciu...z gory dziekuje
sambor Opublikowano 16 Marca 2014 #44 Opublikowano 16 Marca 2014 Jak pozycja zmiany 4 to nie 5 - wybór należy do ciebie, poz 5 jest o niebo lepsza.
gurzaj Opublikowano 17 Marca 2014 Autor #45 Opublikowano 17 Marca 2014 czy ew.moglbym wykorzystac do poz.5 pompe obiegowa ktora mam? (na zdjeciu) jestem juz tak zakrecony ze naprawde nie wiem co zrobic z tym naczyniem i pompa obiegu pierwotnego.... tylko rysunek moze mnie uratowac :)
sambor Opublikowano 17 Marca 2014 #46 Opublikowano 17 Marca 2014 Powinno być coś takiego, tu dodatkowe pytanie co jest w okolicach zaznaczonych w kółku czerwonym? - tam jest jakby spięcie pierwotnego i wtórnego obiegu?
gersik Opublikowano 17 Marca 2014 #47 Opublikowano 17 Marca 2014 Też mi się tak wydawało jak zabierałem głos w tej sprawie.
gurzaj Opublikowano 17 Marca 2014 Autor #48 Opublikowano 17 Marca 2014 ok.ale teraz tak, naczynei wzbiorcze zostaje tak jak jest?czy przepinam je przed pompe obiegu pierwotnego.... jesli chodzi o kolko to moze nei jest to widoczne ale obiegi wtorny i pierwotny wody uzytkowej sie nei przecinaja, tam sa zawory , ktore sa zamkniete. pompa obiegu wtorengo za wymiennikiem jest ok?
sambor Opublikowano 17 Marca 2014 #49 Opublikowano 17 Marca 2014 Pompa wtórnego obiegu jest Ok, pod warunkiem że przy pracy kotła elektrycznego nie zapomnisz zamknąć zaworu na wyjściu z wymiennika.
gurzaj Opublikowano 17 Marca 2014 Autor #50 Opublikowano 17 Marca 2014 dziekuje.to teraz jeszcze tylko kwestia naczynia wzbiorczego.jak dokladnie mam je przepiac, uwzgledniajac ze zbiornik cwu bedzie inaczej zasilany
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.