bany13 Opublikowano 7 Lutego 2014 #1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam mam dom drewniany z 1926 roku w, którym kominy są dziwnej budowy. Chciałem się dowiedzieć czy przeszkadza to w paleniu i czemu tak dawniej budowano kominy.Poniżej załączam zdjęcia:
Gość mak Opublikowano 7 Lutego 2014 #2 Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak budowano bo był to sposób na podłaczenie do jednego komina kilku palenisk. Szczególnie często spotykało się takie kominy w domach typu "czworak"
sambor Opublikowano 7 Lutego 2014 #3 Opublikowano 7 Lutego 2014 Dodatkowo zwężenie komina powodowało szybszy wypływ spalin czyli zwiększenie ciągu kominowego, rzeczy bardzo istotnej przy niskich kominach.
bany13 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2014 Czyli to chyba dobrze, bo rzeczywiście do komina były kiedyś podłączone 4 kominy ;)
nerwus48 Opublikowano 13 Lutego 2014 #5 Opublikowano 13 Lutego 2014 Witam.Może tutaj mi ktoś odpowie.Komin murowany w nim zainstalowany wkład z blachy kwasówy.CZy pomiędzy komin a ów wkład można nawtykać wełny ociepleniowej celem ocieplenia?
nerwus48 Opublikowano 19 Lutego 2014 #7 Opublikowano 19 Lutego 2014 Dzień dobry Właśnie znalazłem wełne rockwoll czyli skalna około 6-7 cm tylko ,że ona ma na jednej stronie powłokę z takiego sreberka.Czy nią tez mogę ocieplić ten komin i końcówkę która wystaje.Jeżeli tak to czy tym sreberkiem do rury czy odwrotnie?.Dzięki.
Bierkut Opublikowano 4 Marca 2014 #9 Opublikowano 4 Marca 2014 Tak budowano bo był to sposób na podłaczenie do jednego komina kilku palenisk. Szczególnie często spotykało się takie kominy w domach typu "czworak" Jako ciekawostkę dodam, że zwiedzałem jakiś czas temu starą chałupe podcieniową (w Kadzidłowie na Mazurach), gdzie cały komin miał kształt graniastosłupa - u podstawy był tak szeroki, że się do niego wchodziło i wewnątrz było palenisko i wędzarnia. A w pokojach były mniejsze piece/zapiecki które miały ujście do tegoż komina. Bardzo fajne wrażenie wejść sobie do komina :)
znachor Opublikowano 6 Marca 2014 #10 Opublikowano 6 Marca 2014 dawniej budowano kominy w inny sposób i spelniały swą rolę przez kilka pokoleń,ciekawi mnie czy obecna technologia tzn kominy systemowe,wkłady ceramiczne czy stalowe tez przetrwają taką próbę czasu, i czy nie warto czerpać wzorców z poprzedniej epoki :) -_- B)
jameess Opublikowano 6 Marca 2014 #11 Opublikowano 6 Marca 2014 Taki komin jest u mojego wójka, dom poniemiecki, do komina stalowe oryginalne drzwi, można wjechac spokojnie taczką i w śsrodku pozamiatać sadzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.