anek65 Opublikowano 5 Lutego 2014 #1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam Kolegów. W instalację mam wpięty taki oto zawór i nawet jestem z niego zadowolony. Ale w trakcie ostatnich mrozów zacząłem dokładniej obserwować jego pracę i co mnie zdziwiło to to że normalnie podaję na CO 45* na powrocie do kotła jest 41*-42* zasilanie stałe z kotła 70*. Po podniesieniu temp. zasilania CO na 55* powrót do kotła też się automatycznie sam podnosi na 50* przy takim samym zasilaniu z kotła 70*. W obu przypadkach obroty pompy są ustawione na tym samym poziomie. A mnie się wydawało że im chłodniejsza woda płynie w instalację tym więcej cieplejszej wody zawór kieruje na powrót do kotła przy tej samej temperaturze zasilania.No chyba że się mylę.
Sebastian81 Opublikowano 5 Lutego 2014 #2 Opublikowano 5 Lutego 2014 Witaj kolego. Przy tych średnicach rur obieg kotłowy nie bardzo będzie chciał chodzić grawitacyjnie , musiała by być zamontowana dodatkowa pompa , która wymusiła by przepływ wody z wyjście kotła w kierunku jego powrotu. Obecnie masz możliwość regulacji pośrednio temperatury idącej na grzejniki natomiast podgrzewanie powrotu kotła przez zawór 4d nie działa jak należy.
anek65 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2014 W sumie to mi to nie przeszkadza. W kotle jest sucho komin też jest suchy. Dzięki za informację.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Lutego 2014 #4 Opublikowano 5 Lutego 2014 Ja bym się nie martwił niską temperaturą powrotu a faktem iż obecnie użytkowanie kotła w takim połączeniu zagraża bezpieczeństwu. Poczytaj na temat zabezpieczeń kotła na paliwa stałe przy pomocy naczynia otwartego.
vernal Opublikowano 5 Lutego 2014 #5 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zdecydowanie dobra uwaga, pod warunkiem, że układ nie jest zamknięty.
wwoytek Opublikowano 6 Lutego 2014 #6 Opublikowano 6 Lutego 2014 Tak informacja ze strony producenta kotłów - Gdzie zaleca się montować zawór czterodrogowy? ------------------------------------------------------------ Ważne jest odpowiednie zamontowanie mieszacza w stosunku do położenia kotła.Zaleca się, aby oś pozioma mieszacza była oddalona o około 0,8 do 1,1 m od rury powrotnej obwodu grzewczego. http://www.defro.pl/serwis/materialy/faq/886-gdzie-zaleca-sie-montowac-zawor-czterodrogowy
Gość Digitrax Opublikowano 6 Lutego 2014 #7 Opublikowano 6 Lutego 2014 Najlepiej wcale.Zamiast niego zawór 3D z pompą CO i druga pompa do obiegu kotłowego załączana cyklicznie. Tańsze to i skuteczne rozwiązanie.
anek65 Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2014 Panowie dziękuję za zainteresowanie. Układ jest otwarty i ma naczynie wyrównawcze tylko tyle że podłączone jest za zaworem 4D. Kocioł i jego podłączenie wraz z zaworem 4D montował serwisant i zarazem monter firmy produkującej te kotły. Odbiór techniczny mam potwierdzony pieczęciami i odpowiednim wpisem w książce gwarancyjnej. Obecnie jestem świadomy z zagrożeń wynikających z błędnego podłączenia naczynia wyrównawczego . Ratuję się na razie tym że na pokrętle zaworu mam założoną blokadę która nie pozwala na całkowite zamknięcie go i nie dopuszczam nikogo do obsługi kotła . Po sezonie jestem już przygotowany na przeróbkę instalacji według norm i prawideł obowiązujących w tego typach instalacjach. Tu znowu się potwierdza powiedzenie - ważna jest kasa a reszta jakoś to będzie . Szkoda tylko ze trzeba płacić dwa razy- ale za niewiedze się płaci.
vernal Opublikowano 6 Lutego 2014 #9 Opublikowano 6 Lutego 2014 Nie musisz nic płacić. Temu, kto przybił pieczątki powiedz, że ma przerobić na zgodne z prawem w ramach naprawy własnego błędu za darmo. I niech się cieszy, że nie zgłaszasz tego do prokuratury (nieświadome narażenie na utratę życia), być może nawet ścigane z urzędu.
anek65 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #10 Opublikowano 7 Lutego 2014 vernal. Jestem właśnie po rozmowie tel. z tym monterem tylko gość nie kuma o co chodzi. Wstępny termin poprawki jest wyznaczony na koniec lutego. Zabawne jest to że ja laik muszę fachowcowi tłumaczyć co i jak trzeba podłączyć. Pozdrawiam.
vernal Opublikowano 7 Lutego 2014 #11 Opublikowano 7 Lutego 2014 Pokażesz mu normę, tu się da odnaleźć i powinien za darmo poprawić. Nie wiem czy naukę dajemy mu za darmo czy może jakąś tequilę sobie zażyczyć. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.