nerwus48 Opublikowano 3 Lutego 2014 #1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam.Na ścianach komory spalani powyżej górnej krawędzi drzwiczek zasypowych miałem taką skorupkę.Otóż zacząłem ją opukiwać takim prostokątnym pogrzebaczem i fajnie to odpryskiwało gr.około 1-2 mm.zeszło do gołej blachy.Po rozpaleniu pieca na tych ścianach spływała woda takie pocenie jakby.Pytam fachowców co to za reakcja?
sambor Opublikowano 3 Lutego 2014 #2 Opublikowano 3 Lutego 2014 Po rozpaleniu pieca na tych ścianach spływała woda takie pocenie jakby.Pytam fachowców co to za reakcja? Reakcja skraplania spalin a konkretnie wody ze spalin skroplonych w wyniku kontaktu ciepłych spalin z zimną ścianką kotła - jakbyś nie skrobał do czystej blachy toby była izolacja i by się nie skraplało a tak masz skropliny.
nerwus48 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2014 No ok.Lecz myślałem ,że oczyszcze i nie będzie tej "izolacji".Lepiej żeby ściany nie zarastały czymkolwiek.To sie unormuje?Piec nie był taki ziimny 26 st.Kolego sambor jeśli chodzi o te pomkę w innym temacie bo Ty opisywałeś to moje zdarzenie to rqadzisz a pompa załączala sie dużo wyżej np.55 st.
sambor Opublikowano 3 Lutego 2014 #4 Opublikowano 3 Lutego 2014 Oczywiście że powinna się załączać powyżej 55c - czyli ok punktu powyżej którego znika skroplenie spalin w kotle, aby czas skraplania był jak najkrótszy.
nerwus48 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2014 TEraz to nie rozumiem .Co ma załączenie pompki CO do skraplania.?Może głupie pytanie ale...... warto wiedzieć.
sambor Opublikowano 3 Lutego 2014 #6 Opublikowano 3 Lutego 2014 Pomyśl logicznie - w kotle masz ok 70-100l wody , w instalacji masz 3-4x więcej ,i wodę tą trzeba nagrzać, kocioł w fazie rozpalania oddaje mało ciepła, natomiast wytwarza dużo nie spalonych substancji smolistych oraz spalin o niskiej temp , spaliny się skraplają, substancje się osadzają na ściankach kotła i komina. Im mniej wody na raz jest do podgrzania tym proces brudzenia kotła jest krótszy, czyli jak nie mieszasz wody z instalacji z wodą w kotle to ten proces rozpalania i osiągnięcia temp kotła jest krótszy. Zrób dwie próby - rozpal ze startem pompy od 30C i ze startem pompy od 55C i porównaj czasy dochodzenia do temp zadanej np 60C.
nerwus48 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2014 No ok .Dzięki za wyjaśnienia.Lecz od jakiejś tam temp.(bez załączenia pompy)woda sie ogrzewa i płynie grawitacyjnie też do instalacji .Ona też ma tam jakąś temp.Czy to mało?Obecnie mam 45 st.załączenie pompy CO.Podwyższyć?
sambor Opublikowano 3 Lutego 2014 #8 Opublikowano 3 Lutego 2014 Tak możesz podnieś najpierw o 5C i zobaczysz co i jak a następnie na 55C. Praca kotła i całej instalacji na grawitacji to inna sprawa, tam ruch wody wymuszany jest właśnie odpowiednią temperatura w kotle.
nerwus48 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 3 Lutego 2014 No i ok wszystko w temacie.Wielkie dzięki .Jedno mam już z głowy.A teraz temp. wygaszania ile proponujesz?Mogę zmniejszać lub zwiększać co 5 st.Minimalna to 30.wygaszania pieca oczywiście wtedy gdy przestaje pracować dmuchawa.Mam na 35 a mógłbym na ile?
sambor Opublikowano 3 Lutego 2014 #10 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ustaw na 40C, niżej tej temp grzejniki praktycznie nie grzeją.
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #11 Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam .Fajnie i zrozumiale tłumaczysz jak dla mnie .No ok to już też mamy temp.wygaszania.Lecz nurtuje mnie teraz temp.wyłączania pompy CO.Jak nastawie tak jak proponujesz na 50 lu 55 st.przy histerezie 2 to na ile ona będzie się wyłączać.Już z góry dzięki.Kolego sambor.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #12 Opublikowano 4 Lutego 2014 Dlaczego wszyscy chcą ustawiać histerezą na 2C, to dobre dla kotła na gaz, kotłownia to nie apteka, ustaw histerezę na 4-6C to ma sens. Przy zadanej temperaturze - załączanie i wyłączanie jest po 1/2 wartości histerezy w górę i w dół czyli dla 50C i 4C histerezy - 48-52C
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #13 Opublikowano 4 Lutego 2014 To Gdy pompa będzie tak wysoko wyłączać się to w domu nie straci się na cieple i grzejniki szybciej wystygną.Jeżeli teraz ustawie pompę załączenie 45 histereza 4 np.to na ile wyłączy?
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #14 Opublikowano 4 Lutego 2014 Powinna się wyłączyć przy 45C - 1/2 histerezy czyli 45- 4/2 = 43C.
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #15 Opublikowano 4 Lutego 2014 Rozumiem ,że 45 załączenia pompy przy histerezie 4 to załączy sie 47? a wyłącz 43.A poprzednie pytanie w tym samym poście to gdy pompa nie pracuje to woda nie wychłodzi sie szybciej i chałupa nie wystudzi sie też szybciej?Chyba sie już pogubiłem.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #16 Opublikowano 4 Lutego 2014 Woda w instalacji jak nie płynie to stygnie wolniej, chyba że odbiera ciepło od kotła, jak brak źródła ciepła to wymuszony ruch wody szybciej wyrównuje temp w instalacji CO, oczywiście jak bez grzania to w dół, czyli studzi.
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #17 Opublikowano 4 Lutego 2014 No to przy pompie CWU histereza 2 to też mało?
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #19 Opublikowano 4 Lutego 2014 Nie mam takowych mam 2,4,6 ,8 itd.Tak teraz troche z innej mańki.Wystający kawałek wsadu kominowego około 40 cm.chce to ocieplić .Czy na tą rurę wystającą mogę nałóżyć rore PCV i w to wolne miejsce pomiędzy wkladem a torurą napchać wełny utwardzoej do ocieplania.To tak poza konkursem.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #20 Opublikowano 4 Lutego 2014 To ustaw to co masz np 6-8C, rurę okręć tylko wełną - 2, 3 razy, żadne PCV i inne palne wynalazki, na wierzch możesz blachą ocynkowaną okręcić - będzie profesjonalnie ;)
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #21 Opublikowano 4 Lutego 2014 No to skoro PCV niezbyt to już lepiej taką samą rurą jak wkład tylko o większej średnicy .Tż chyba profesjonalnie.Tylko taki kawałek trudno kupić.trzeba cały metr.No ale dzięki za rady które są dla mnie cenne i wartościowe.Fajnie ,że są jeszcze tacy ludzie jak Ty .Cierpliwi i z wiedzą.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #22 Opublikowano 4 Lutego 2014 Są odcinki po 25 i 50cm - tylko trzeba poszukać
nerwus48 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #23 Opublikowano 4 Lutego 2014 No ok.Dzięki raz jeszcze .Będą problemy jakiekolwiek to się odezwę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.