lolita Opublikowano 13 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Panowie przymierzam się do remontu łazienki i planuję założyć w niej ogrzewanie podłogowe. Hydraulik upiera się aby zasilanie podłogówki pociągnąć osobną nitką z kotłowni , ponieważ wpięcie się w starą instalację o dużych średnicach spowoduje że podłogówka nie będzie grzać. Podejrzewam że facet ma trochę racji, przyglądałem się kilku spapranym podłogówkom. Mam wątpliwości czy jedynym zabezpieczeniem podłogi ma być termostat pompki i zawór zwrotny. Co o tym sadzicie? Jego zdaniem zawory RTL zdają egzamin jedynie wtedy gdy cała instalacja jest na odpowiednich przekrojach.
tsa78 Opublikowano 13 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Co to są odpowiednie przekroje????bo cos ktoś tu kręci) Napisz coś więcej czy masz instalacje grawitacyjną czy masz już pompkę w instalacji. Zamiast rtl lepiej użyć 3d termostatycznego.Jak daleko masz z łazienki do kotła bo może faktycznie będzie łatwiej.
lolita Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2014 mam starą instalację z dużymi przekrojami, tzn . 2 cale z kotła i dalej stopniowo redukowane , do grzejników żeliwnych 1/2 bądź 3/4 cala. Instalacja działa na grawitacji ale pompka jest dołożona. Kocioł stoi w piwnicy kilka metrów od pomieszczenia , nad którym są łazienki. W tym pomieszczeniu są rury zasilania i powrotu , ale on twierdzi ze tam lepiej się z tym nie wpinać, bo zaburzy przepływ w tej gałązce.Chce dołozyć pex z kotła i pompkę z prostym sterownikiem, który po osiągnięciu zadanej temperatury ją wyłączy, ale przeciez w podłoge przez chwile i tak pójdzie kilkadzięsiąt stopni bez podmieszania , czy do dopuszczalne...?
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2014 witam Nie wiemy nic o wielkości łazienki ale zakładając standardową (6-10 m2) nie ma potrzeby montażu dodatkowej pompy ale obowiązkowo na powrocie zawór RTL. Jeśli jest możliwość to najlepiej podłączyć się w kotłowni
lolita Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dziękuję za informacje.Łazienka ma 8 m2, chciałbym również w przyszłości założyć podłogówkę w drugiej łazience umieszczonej nad nią . facet chce się wpiąć pex -em w kotłowni, ja wolałbym rurkę stalową 3/4 potem zredukować na 1/2 i dopiero przy podłogówce ten pex. Gośc twierdzi że na Rtl - ach to nie chodzi itp...A czym grozi jego rozwiązanie bez RTL-a? Pompę w kotłowni mam na powrocie.Uchylcie rąbka wiedzy, nie chce potem zbierać płytek ....
lolita Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 14 Stycznia 2014 tsa 78 myślę że zawór trójdrożny to najlepsze rozwiązanie, dałby stałą temperaturę na zasilaniu podłogówki, ale jak do wpiąć w tą instalację? jeżeli zasilanie do niego z kotłowni to powrót też ? czy połączyć go z powrotem z podłogówki i wpiąć gdziekolwiek w instalację? Trochę techniki i się człowiek gubi <_<
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Należy wykonać w kotłowni mieszacz na zaworze VTA320/370 z pompą i wyprowadzić na podłogi oddzielnym obwodem zasilanie + powrót do kotłowni, zasilanie tych obwodów można wykonać bez rozdzielaczy z trójników , piony rura 3/4 lub Cu 18
lolita Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor #8 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Sambor, co to znaczy "z trójników" ? Jestem laikiem w tej kwestii..
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Na pionie od grzania podłogowego wstawiasz trójnik na zasilaniu, za nim zawór i odejście PEX na podłogę , podobnie na powrocie, Na następnym poziomie tak samo Nad ostatnimi trójnikami na górze wstawiasz odpowietrzniki na obu pionach. pozdr.
lolita Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Sambor przemyślałem trochę sprawę .Rozwiązanie , które podałeś jest najbardziej prawidłowe. Ale mieszacz ,pompa itp. to już koszt, a to nie jest mój dom, więc jeżeli nie da się tego zrobić na jednej pompie i Rtl - u bądź jakimś innym rozwiązaniu, to z tego zrezygnuję. Podłogówka nie musi mi zapewnić ogrzania łazienki ,bo grzejnik tam pozostanie ,dokupię jeszcze drabinkę, ale przydaby się choćby ":efekt ciepłej płytki". Czy jest sens robić to na Rtl-u ? Czy zawór 3d termostatyczny musi mieć oddzielną pompę? i czy pompa musi być za nim czy przed nim?Mam już 2 pompy , jedna jest na tylko na CWU, może z niej mógłbym skorzystać?
majschi Opublikowano 16 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Aby uzyskać "efekt ciepłych płytek" zawór RTL w zupełności wystarczy na 8m2 i jest to rozwiązanie bez dodatkowej pompy kombinowanie z zaworami 3d i pompami mija się z celem
sambor Opublikowano 16 Stycznia 2014 #12 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ok ale ogrzewanie miało być do celowo w dwóch łazienkach - jedna nad drugą - więc zaproponowałem oddzielną instalację z pompą i 3-D, ale można też na RTL-ach.
lolita Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor #13 Opublikowano 16 Stycznia 2014 zmieniam instalatora, dziękuje Panom
gersik Opublikowano 17 Stycznia 2014 #14 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zanim przerobisz instalację zastanów się nad zamontowaniem zaworów na grzejniki aby móc w razie potrzeby przydławić przepływy. Przy instalacji grawitacyjnej z grubymi rurami może być problem z uzyskaniem przepływu przez podłogę, nawet z pompą na C O.
tsa78 Opublikowano 17 Stycznia 2014 #15 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Jeżeli zachodzi taka obawa jw to możesz też powiększyć średnice pexa do 20mm i skoro to ma być tylko złamanie temp podłogi to rozstaw co 20-25 cm wystarczy.
lolita Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor #16 Opublikowano 20 Stycznia 2014 chyba nie powinno być problemu z przepływem jeżeli puszczę oddzielny pion zasilania na podłogówkę, zostanie wspawany najbliżej kotła, rura 3/4...również myślałem o grubszym pexie, wodzie będzie lżej...
lolita Opublikowano 27 Marca 2014 Autor #17 Opublikowano 27 Marca 2014 Panowie łazienka nadal nie zrobiona , ale zima ustępuje i zaczniemy się za to zabierać. Mam kilka pytań...czy podłogówka może mieć oddzielny jedynie pion zasilania , a powrót wpięty w pion powrotu z grzejników?Czy mogę podłączenie podłogówki zrobić w piwnicy pod łazienką?Czy RTL musi być powyżej ogrzewanej podłogi? jak wygląda odpowietrzenie?Czy mogę pod zasilanie podłogówki wpiąć bojler rurą 1 cal?
lolita Opublikowano 27 Marca 2014 Autor #18 Opublikowano 27 Marca 2014 Mogę podłączyć tak pod podłogą , będę miał problemy z odpowietrzeniem?
SONY23 Opublikowano 27 Marca 2014 #19 Opublikowano 27 Marca 2014 Ja mam małą łazienkę i podłogówka jest w niej zasilana bezpośrednio z powrotu od drabinki. Nie jest to specjalnie zgodne ze sztuką ale działa dobrze. Wszystko na oddzielnym "pionie" z zasobnikiem cwu. Oczywiście możliwość kryzowania zaworami. Powrót podłogówki wpuszczony do powrotu z kaloryferów. Latem po nagrzaniu CWU, całą gorącą wodę z kotła pchnę jedyną pompą w instalacji w drabinkę i podłogówkę, czasami jest to nawet 80 st. C :ph34r: - zapobiega to wilgoci i wykorzystuje pozostającą w kotle porcję energii, która inaczej by się zmarnowała.
lolita Opublikowano 27 Marca 2014 Autor #20 Opublikowano 27 Marca 2014 dzięki, a RTL mogę dać poniżej podłogi? tak jak na rysunku?wystarczy odpowietrznik na pionie zasilania który wypuszczę na piętro? , bo w przyszłości i tam będzie planowany remont i być może podłogówka , jeżeli na dole zda egzamin...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.