stopczyk0 Opublikowano 27 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam Czy istnieje możliwość podpięcia pieca kaflowego pod układ centralnego ogrzewania? Mam piec na ekogroszek SAS ECO 23kW instalacja w układzie otwartym. W jedym pokoju stoi jeszcze piec kaflowy. W związku z tym wpadłem na pomysł żeby podpiąć ten piec w instalację. Chodzi mi o to, że zimą napalę sobię w piecu kaflowym drewnem i w ten sposób dogrzeje układ a co za tym idzie piec będzie brał mniej węgla. Czy jest to wykonalne?
olinek Opublikowano 27 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Możliwe zapewne to jest,tylko nie bardzo widzę sens takiego rozwiązania. O ile mogę zrozumieć palenie w kominku przy jednoczesnym paleniu w kotle CO - widok otwartego ognia jest w jakiś tam sposób przyjemny :) to zrobienie sobie dodatkowej kotlowni w pokoju wydaje mi sie pomyslem dziwnym - żeby to funkcjonowało w miarę poprawnie przeróbka bedzie troche kosztować ( rozbiórka pieca kaflowego i postawienie go na nowo nieuniknione !! ),drewno opałowe też nie jest za darmo,wiec oszczedności będą raczej symboliczne,a zamieszanie i kłopoty z obsługą takiego pieca w mieszkaniu raczej dosyć spore.
SONY23 Opublikowano 27 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 27 Grudnia 2013 W okolicy jest jeszcze sporo domów które maja piece kaflowe i z moich obserwacji wynika, że jeżeli były prawidłowo zbudowane to mało jest nowoczesnych instalacji z kotłami na paliwo stałe, które pod względem sprawności mogłyby się z tymi piecami równać. W większych domach co. jest oczywiście wygodniejsze (oddzielna kotłownia i cwu) ale w mniejszych i jeszcze drewnianych to piec kaflowy jest po prostu bezkonkurencyjny. Narzekają na nie zazwyczj ci którym taki piec postawiono niezgodnie z sztuką i wtedy nawet najsuchsze drewno nie pomaga. W lepszych pali się nawet drewnem prosto z lasu i nic złego sie nie dzieje a komina nikt tam jeszcze nie czyścił od wybudowania. To tak przy okazji. Jeżeli możesz w takim piecu palić, to w czym problem, kto Ci zabroni... (nie dotyczy Krakowa :( )...
stopczyk0 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tak tylko jeżeli w nim będę palił to chicałbym tak zrobić, żeby podłączyć go pod centralne, żeby szło mniej węgla. Oczywiście paliłbym drewnem w tym piecu.
SONY23 Opublikowano 27 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc o podłączeniu pieca pod centralne, trochę chyba mam ograniczoną wyobraźnię... :huh:
olinek Opublikowano 27 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Kolega ma na myśli chyba jakąś wężownicę ( typu "podkowa" ) wstawioną do pieca kaflowego i wpietą w uklad CO - jak pisałem wyżej , możliwe to chyba jest,ale ze względu na koszt przeróbki sensu nie ma żadnego.
Robercikus Opublikowano 4 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tylko to sensu nie ma... Ja mam właśnie taki piec - jest nowy - zbudował mi go zdun i tenże piec współgra idealnie z całym systemem grzewczym w domu. Nie jest z niczym spięty - oprócz komina rzecz jasna - ale jak sobie w nim napalę, drewnem właśnie, to poprawia znacząco bilans cieplny budynku, a w okresach przejściowych wystarcza nawet sam, coby w chałupie chłodu nie było. Nie cyrtol się z wpinaniem go gdzieś, tylko przejrzyj czy jest sprawny i hajcuj :-))) On pobije na głowę wszelkie kominki i inne tam dgp, a jest relatywnie tani w eksploatacji i niebrudzący.
bany13 Opublikowano 9 Lutego 2014 #8 Opublikowano 9 Lutego 2014 Mam takie rozwiązanie w domu i również to popieram. Palę tak kążdą zimę i nawet sporo zaoszczędzam w ten sposób węgla. Kuchnia kaflowa ,i kocioł co świetnie się ze sobą uzupełniają. Polecam :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.