Mapet4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam piszę z prośbą o pomoc posiadam w domu instalację z zaworem 4d pompa zamontowana na powrocie za zaworem zasobnik powinien działać grawitacyjnie wg wszystkich dostępnych schematów montażu problem polega na tym że zasilanie do zasobnika silnie się rozgrzewa natomiast powrót cały czas pozostaje zimny zasobnik ma 120 a zagrzane jest może ze 20 litrów wody reszta nie. Poniżej zamieszczam rysunek (szkic instalacji) Jedno co przychodzi mi do głowy jeszcze to to że może pompa na powrocie wpychając wodę do kotła blokuje grawitację zasobnika Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie PozdrawiamCCF20131223.pdf
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Brak przepływu grawitacyjnego przez wężownicę bojlera - spróbuj zmniejszyć bieg na pompie CO, ew sprawdź zawory odcinające na grzaniu CWU. Jak stara instalacja to mogła się przytkać.
Mapet4 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zrobiłem właśnie to wszystko gdy pompa jest na 1 biegu jest widoczna poprawa rura zasilająca jest gorąca powrót natomiast zimny i w zbiorniku 120l znajduje się cały czas tylko około 30l ciepłej wody dodam że przyłącze bojlera jest wykonane rurą miedzianą 28 natomiast przyłącze do zaworu 22 Dzięki za odpowiedź
kiminero Opublikowano 24 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Bez pompy CWU będzie ciężko. Musiałbyś mieć boiler na średnicy nominalnej podpięty, czyli prawdopodobnie 32. Do tego przyłączony maksymalnie blisko krućców kotła, najlepiej na bezpośrednich trójnikach o dużej średnicy. Wtedy może... Ten 4D na rurach 22 to też zły pomysł i wyklucza jego prawidłowe działanie. Najprościej swój problem rozwiążesz montując pompę CWU.
Mapet4 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 24 Grudnia 2013 dziękuje za odpowiedzi mam jeszcze pytania do kiminero dlaczego średnica 22 wyklucza jego prawidłowe działanie? czy zmiana pompy na zasilanie ma jakieś znaczenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.