Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zaworem 4D

Mapet4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

piszę z prośbą o pomoc 

posiadam w domu instalację z zaworem 4d pompa zamontowana na powrocie za zaworem

zasobnik powinien działać grawitacyjnie wg wszystkich dostępnych schematów montażu

problem polega na tym że zasilanie  do zasobnika silnie się rozgrzewa natomiast powrót cały czas pozostaje zimny 

zasobnik ma 120 a zagrzane jest może ze 20 litrów wody reszta nie.

Poniżej zamieszczam rysunek (szkic instalacji)

Jedno co przychodzi mi do głowy jeszcze to to że może pompa na powrocie wpychając wodę do kotła blokuje grawitację zasobnika 

Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie 

PozdrawiamCCF20131223.pdf

Opublikowano

Brak przepływu grawitacyjnego przez wężownicę bojlera - spróbuj zmniejszyć bieg na pompie CO, ew sprawdź zawory odcinające na grzaniu CWU.

Jak stara instalacja to mogła się przytkać.

Opublikowano

Zrobiłem właśnie to wszystko 

gdy pompa jest na 1 biegu jest widoczna poprawa rura zasilająca jest gorąca powrót natomiast zimny i w zbiorniku 120l znajduje się cały czas 

tylko około 30l ciepłej wody

dodam że przyłącze bojlera jest wykonane rurą miedzianą 28 natomiast przyłącze do zaworu 22

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Bez pompy CWU będzie ciężko. Musiałbyś mieć boiler na średnicy nominalnej podpięty, czyli prawdopodobnie 32. Do tego przyłączony maksymalnie blisko krućców kotła, najlepiej na bezpośrednich trójnikach o dużej średnicy. Wtedy może...

Ten 4D na rurach 22 to też zły pomysł i wyklucza jego prawidłowe działanie.

Najprościej swój problem rozwiążesz montując pompę CWU.

Opublikowano

dziękuje za odpowiedzi 

mam jeszcze pytania do kiminero

dlaczego średnica 22 wyklucza jego prawidłowe działanie?

czy zmiana pompy na zasilanie ma jakieś znaczenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.