olinek Opublikowano 20 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zapowiadane zmiany cen gazu będą w nastepnym roku raczej kosmetyczne :) lekko w góre + 1.5 % , powinna to zrównoważyć zapowiadana lekka onniżka cen prądu - 2 %,czyli - wlał wylał :rolleyes:
piastun Opublikowano 21 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Gaz tylko o 1,5% do tego inflacja w 2013 2-3% :) więc ja bym takim optymistą nie był. Do tego prąd tanieje ale rośnie cena przesyłu. Moim skromnym zdaniem przesył nadal będzie rosnąc by uczynić energię odnawialną jeszcze bardziej nieopłacalną,
olinek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Inflacja dotyczy wszystkiego ,nie tylko gazu,więc co do ceny ogrzewania zostaje optymistą :)
gtoni Opublikowano 2 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak dla informacji, bo na tym forum rozne bzdurne dane ludzie podaja: Cena gazu od 1.01.2014r. Taryfa W-3.6 /zuzycie w roku umownym od 1200 do 8000 m3 gazu wysokometanowego GZ 50/ Malopolska i Podkarpzcie - inne rejony roznica 2 -3 gr. Cena brutto, gospodarstwo domowe zwolnione z akcyzy: Suma oplat stalych 49,67 zl/miesiac Suma oplat zmiennych/gaz 1,98 zl/m3 gazu. gtoni
arthi Opublikowano 3 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2014 No opłaty stałe w taryfie 3.6 robią wrażenie, niby m3 wychodzi tyle, ale jeśli uwzględni się opłaty stałe, wcale nie małe, to już tak różowo nie ma.
piastun Opublikowano 3 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2014 przy takich informacjach fajnie by było pisać czy to jest z VATem czy bez :). Jak się patrzy na taryfy energii elektrycznej to też ładnie to wygląda ale na koniec się okazuje, że pojawia się taka mala korekta o 23% :)
olinek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Musi to być z VAT-em ! U mnie wychodzi abonament + opłata sieciowa stała 50,08 zł z pod. VAT, a za gaz 1 m3 = 1,91 zł łącznie z opłatą sieciową zmienną - Oddział Górnośląski Cena 1 m3 gazu łącznie z opłatami stałymi w grudniu wyszła u mnie 2.08 PLN z VAT-em,ale w lecie gaz kosztował mnie 3,30 PLN za 1 m3 - średnio wychodzi u mnie około 2,20 PLN 1 m3 z VAT
gtoni Opublikowano 4 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 4 Stycznia 2014 piastun Umiesz czytac ! Brytto wiesz co to znaczy? - to jest z vat-em. gtoni
arthi Opublikowano 4 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Warto przy tym zaznaczyć, że jeśli ktoś tylko ma taką możliwość i mieści się w 1200m3 niech nie przekracza zużycia lub nie wybiera wyższej taryfy z uwagi na tańszy gaz, bo wyższa taryfa opłacalna jest dopiero powyżej 3000m3, właśnie z uwagi na te wysokie opłaty stałe.
olinek Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 4 Stycznia 2014 To nie do końca tak, w taryfie W-2 opłata sieciowa stała i abonament są niższe niż w taryfie W-3,ale cena samego gazu i opłata sieciowa zmienna są wyższe,więc te różnice nie są aż tak znaczące, w moim przypadku,gdybym policzył moje roczne zużycie gazu ca. 2100 m3 w całości po cenach z taryfy W-2 to by wyszło 104 zł różnicy na korzyść taryfy W-2. Wiem,że nie można tak liczy ,bo przy zużyciu gazu np. 1190 m3 w taryfie W-2 i np. 1290 m3 w taryfie W-3 ta różnica była by znacznie wyższa na korzyść taryfy W-2,ale większości naszych domów nie da się niestety ogrzać mieszcząc się w 1200 m3 gazu,więc wyboru wielkiego nie ma !
gtoni Opublikowano 5 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 5 Stycznia 2014 olinek Dobrze piszerz. Dla informacji, w bloku rodzina 2+2 zuzywa srednio 2,0 - 2,5 m3/doba, to daje min. 700 m3 na rok. To na cele bytowe tj gotowanie i ciepla woda. Wiec jak mozna sie w domku jednorodzinnym zmiescic z odgrzewaniem w 1200 m3 na rok. Wiem ze niektorzy sie mieszcza bo dogrzewaja kominkiem, piecem itp - ale czy to ma sens. Jak policzysz koszty/ wszystkie -malowani,brud od kominka/ i czas ??. Domek jednorodzinny ok 150 m2 w miare cieply /nie termos/ i rodzina 2+2 zuzywa gazu 2000 , 2500 m3 na rok na wszystko /gotowanie,cw, co/. Wiec w karkulacji jest sens uzywac tylko taryfy W-3.6, dlatego ja podalem. gtoni
arthi Opublikowano 5 Stycznia 2014 #12 Opublikowano 5 Stycznia 2014 To nie do końca tak, w taryfie W-2 opłata sieciowa stała i abonament są niższe niż w taryfie W-3,ale cena samego gazu i opłata sieciowa zmienna są wyższe,więc te różnice nie są aż tak znaczące, w moim przypadku,gdybym policzył moje roczne zużycie gazu ca. 2100 m3 w całości po cenach z taryfy W-2 to by wyszło 104 zł różnicy na korzyść taryfy W-2. Wiem,że nie można tak liczy ,bo przy zużyciu gazu np. 1190 m3 w taryfie W-2 i np. 1290 m3 w taryfie W-3 ta różnica była by znacznie wyższa na korzyść taryfy W-2,ale większości naszych domów nie da się niestety ogrzać mieszcząc się w 1200 m3 gazu,więc wyboru wielkiego nie ma ! Oczywiście różnica nie jest duża, bo w wyższej taryfie tańszy jest m3 gaz, ale summa summarum, wychodzi jak napisałem. Liczyłem to kiedyś, zakładając, ze ktoś wybierze sobie taryfę 3,6 a mógłby 2-12, przy 1200m3 różnica wynosiła niespełna 200zł na korzyść niższej, z kolei 3.6 wypada korzystniej od 3000m3 w górę. Napisałem o tym wyłącznie dlatego, że niektórzy patrzą na cenę m3 wybierając wyższą taryfę, a być może niewielkim nakładem wydatków mogliby się zmieścić w niższej taryfie i tyle.
olinek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor #13 Opublikowano 5 Stycznia 2014 a być może niewielkim nakładem wydatków mogliby się zmieścić w niższej taryfie i tyle. Masz receptę jak to zrobić ???? Bo ja niestety nie -Praw fizyki nie oszukasz - ciepło ,które z chałupy ucieknie trzeba uzupełnić ! Można dogrzewać węglem,drewnem,papierem,kartonem,miałem,flotem ,albo innym ***,ale czy o to chodzi ??
arthi Opublikowano 6 Stycznia 2014 #14 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Oczywiście nie dotyczy to wszystkich i każdego. Jeśli przekraczasz taryfę o 500 i więcej m3 to oczywiście jest bardzo ciężko bez dodatkowego pieca lub kominka, ale ktoś może przekraczać zaledwie o 200, 300m3 i tu już znacznie łatwiej. Czasami te kilkaset m3 gazu można zastąpić lub wspomóc innym źródłem ciepła tudzież dodatkową izolacją lub obniżając temperaturę CWU i wyłączając cyrkulację lub zmieniając nawyki. Grzanie tylko CWU przy kilku (2+1, 2+2) osobach to od 400 - 600m3 gazu w skali roku, więc jest z czego urywać. Tak sobie szybko przeliczyłem "PI razy oko" zużywając 1500m3 gazu w taryfie 3.6 zapłacisz 700zł więcej niż zużywając 1200m3 gazu w taryfie 2.12.
Gość lysy1l Opublikowano 6 Stycznia 2014 #15 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Można dogrzewać węglem,drewnem,papierem,kartonem,miałem,flotem ,albo innym gównem,ale czy o to chodzi ?? W końcowym rozrachunku chodzi o to, żeby było ciepło i nie za drogo, więc wielu ludzi właśnie dlatego dogrzewa dom drewnem lub jak to ładnie ująłeś "jakimś innym" ***. I nie noś tak wysoko ***, bo życie jest na tyle zabawne i przewrotne, że może i ty będziesz musiał kiedyś dogrzewać się jakimś *** poza gazem, czego Ci oczywiście nie życzę.
olinek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor #16 Opublikowano 9 Stycznia 2014 I nie noś tak wysoko ***, bo życie jest na tyle zabawne i przewrotne, że może i ty będziesz musiał kiedyś dogrzewać się jakimś *** poza gazem, czego Ci oczywiście nie życzę. Nie noszę du... wysoko, a życie mnie już tyle razy "przewróciło",że jestem wśród znajomych nazywany " mistrzem świata w zaczynaniu od zera" :( ale jakoś sobie radzę ! Dziwie się tylko ludziom, że "prują sobie flaki" żeby kupić np. nowy telewizor , lepszy / większy samochód ( do którego nie zawsze mają na paliwo ) , nową wersalkę , dom na kredyt ( którego potem nie są w stanie utrzymać lub ogrzać ) większe mieszkanie itd. a mają wielki problem z tym,żeby za +/- 5 pln dziennie pożyć sobie w miarę "luksusowo" ;) bo tyle mniej więcej wychodzi różnica w ogrzewaniu węglem a gazem !! Przypuszczam,że chodzi o to,że w/w "dobra" widać gołym okiem i jest taka miła sercu opcja,że znajomych szlag trafi :) ,a kto widzi,ze nie chodzę co 2 godz. do kotłowni ??? Nikt ! PS. To 5 pln dziennie to tylko w sezonie grzewczym ca. 200 dni w roku !
gtoni Opublikowano 10 Stycznia 2014 #17 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Olinek Bo nie umia liczyc! Z tych co tutaj wrzeszczą nikt chyba nie umie porządnie skalkulować wegla, gazu czy patykow. Gdzies coz slyszeli, ze sie nie oplaca i powtarzaja jak mante ! gtoni
piastun Opublikowano 10 Stycznia 2014 #18 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dziwie się tylko ludziom, że "prują sobie flaki" żeby kupić np. nowy telewizor , lepszy / większy samochód ( do którego nie zawsze mają na paliwo ) , nową wersalkę , dom na kredyt ( którego potem nie są w stanie utrzymać lub ogrzać ) większe mieszkanie itd. a mają wielki problem z tym,żeby za +/- 5 pln dziennie pożyć sobie w miarę "luksusowo" ;) bo tyle mniej więcej wychodzi różnica w ogrzewaniu węglem a gazem !! Widzisz kolego piszesz, że już wiele przeżyłeś ale dalej nei wiesz o co chodzi :). Żeby ten ludź kupił sobie TV, auto itp. co nie uważam absolutnie za luksus musi na to zapracować i OSZCZĘDZIĆ lub wziąć KREDYT :). Jak weźmie kredyt to będzie jeszcze biedniejszy więc niektórzy oszczędzają .... i mają :). Jestem ciekawy czy jak idziesz do sklepu do działu z wędlin to czy bierzesz szynkę sopocką za 10zł/kg :rolleyes: czy może sięgasz sobie po jakieś specjały typu szynka parmeńska z masowanych świnek :)? Raptem 30-50zł różnicy - niewiele a jaka różnica w smaku (?) no i ta jakość :P. Co do tych 5zł to pewnie wyciągnołeś wnioski ze swojego nowego super ocieplonego domu o powierzchni 120m2 + podłogówka + kondensat a inni może mają inne warunki i to im się tak nie kalkuluje. Pozatym ja uważam, że gaz jest tani jak barszcz złodziejskie są natomiast opłaty dystrybucyjne + VAT.
olinek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #19 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Oszczędność to bardzo chwalebna cnota ! Tylko pytanie,oszczędzać by mieć i żyć byle jak,czy oszczędzać by żyć lepiej ?? Ja wybieram to drugie ! Dom mam akurat nie najnowszy,160 m2,,jakoś tam docieplony,bez podłogówki,ale z kondensatem :) też paliłem węglem,bo nie było u nas gazu ( ale dzięki Bogu już jest ) i jak bym nie liczył wychodzi 4 pln dziennie drożej na gazie,ale przy nieporównywalnie większym komforcie. Troszkę zawiła ta część Twojej wypowiedzi na temat zakupów spożywczych - ale tak dla informacji , wolę kupić 20 dkg szynki parmeńskiej po 50 zł kilogram, niż 1 kg pseudo szynki za 10 zł kilo ! Płacę tyle samo za co prawda mniej towaru,ale przynajmniej wiem za co ! A co do ceny gazu,to już tak niestety jest,że cena końcowa to również różne opłaty i podatki, to samo,a może nawet bardziej, dotyczy paliwa,ale rowerem cały rok z tego powodu chyba nie jeździsz ? ;)
piastun Opublikowano 10 Stycznia 2014 #20 Opublikowano 10 Stycznia 2014 ale tak dla informacji , wolę kupić 20 dkg szynki parmeńskiej po 50 zł kilogram, niż 1 kg pseudo szynki za 10 zł kilo ! Płacę tyle samo,ale przynajmniej wiem za co ! i tak trzymać B)
olinek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #21 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Wygląda na to,że ludziska powoli mądrzeją,był u mnie przed chwilą hydraulik ,który robił mi całość instalacji ( przepuszczał mi troszkę odpowietrznik,a chłopina w normalnych godzinach nie ma czasu,dlatego teraz - kryzys :) ) mówił,że od mniej więcej trzech lat,tam gdzie jest gaz, nie zakładał na budowie kotła węglowego .
arthi Opublikowano 1 Lutego 2014 #22 Opublikowano 1 Lutego 2014 W-2.12T Oddział Górnośląski 2013 BRUTTO CENA GAZU 1,38 zł ZMIENNA 0,64 zł SUMA 2,02 zł OPŁATA SIECIOWA 13,71 zł ABONAMENT 10,66 zł SUMA 24,38 zł 2014 BRUTTO CENA GAZU 1,60 zł ZMIENNA 0,57 zł SUMA 2,18 zł OPŁATA SIECIOWA 10,61 zł ABONAMENT 10,66 zł SUMA 21,27 zł
arthi Opublikowano 3 Lutego 2014 #23 Opublikowano 3 Lutego 2014 Koszt ogrzewanie gazem, przy optymalnym wykorzystaniu w/w taryfy zwiększy się o 5,3%, czyli trochę więcej niż 1,5%. 1200m3 - 2013 - 2719,83zł 1200m3 - 2014 - 2865,84zł 1m3 gazu zdrożał o 7,55% opłaty stałe zmniejszyły się o 12,75%
olinek Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #24 Opublikowano 3 Lutego 2014 Koszt ogrzewanie gazem, przy optymalnym wykorzystaniu w/w taryfy zwiększy się o 5,3%, czyli trochę więcej niż 1,5%. 1200m3 - 2013 - 2719,83zł 1200m3 - 2014 - 2865,84zł 1m3 gazu zdrożał o 7,55% opłaty stałe zmniejszyły się o 12,75% No faktycznie tak wychodzi, w taryfie W-3.12 , przy moim zużyciu gazu ca 2.100 m3 na rok jest to nawet nieco więcej - jakieś 6 % czyli +/- 300 zł To 1,5 % wziąłem z informacji jakiejś stacji TV - czyli jednak telewizja kłamie :D
vernal Opublikowano 3 Lutego 2014 #25 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ale temat dobry założyłeś, bo przynajmniej jest dowód, że w propagandę nie należy wierzyć ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.