Landcaster Opublikowano 15 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Czy ktoś praktykowal dosypanie soli do zmiękczania(taka sama co do zmywarek) do C.o i kotła? Czy są jakieś negatywne konsekwencje. Chciałbym zmiekczyc wodę bez instalacji centralnej stacji uzdatniania wody.
kiminero Opublikowano 15 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A w jakim celu chcesz to zrobić? Nie ma takiej potrzeby. Woda raz wytrąci kamień i dopóki jej w układzie nie wymienisz, to będzie mięciutka jak pluszowy miś.
Landcaster Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Mam naczynie przelewowe z plecakiem który raz dziennie uzupełnia wodę. Woda podczas pracy kotła się podnosi i przelewa później jak kocioł nie grzeje instalacji to woda opada a pływak opada i dolewamy znowu świeżą,twarda wode
kiminero Opublikowano 15 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2013 To musisz wyregulować zawór pływakowy. Ewentualnie masz za małe naczynie. Takie zachowanie naczynia samouzupełniającego nie jest normalne.
Landcaster Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 15 Grudnia 2013 http://m.ceneo.pl/big-photo?url=http%3A%2F%2Fimage.ceneo.pl%2Fdata%2Fproducts%2F2280613%2Fi-kratki-naczynie-wzbiorcze-do-kominkow-z-plaszczem-wodnym.jpg Mam coś takiego jak się je reguluje ?
Landcaster Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #6 Opublikowano 15 Grudnia 2013 A tutaj zdjęcie naczynia w kotlowni
kiminero Opublikowano 15 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Ile masz wody w układzie i jakie duże naczynie? Bo jak będzie za małe to regulacja nie ma sensu.
Landcaster Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 15 Grudnia 2013 układ kotła otwarty grzejniki w układzie zamkniętym przez wymiennik. W układzie otwartym gdzie jest naczynie mam kocioł 70L oraz zasobnik (zbiornik w zbiorniku) 30L. Do cwu osobna pompa. Naczynie przelewe ma ok 16l Zawór dopuszczający wodę do naczynia mam ciągle otwarty woda zatrzymywana jest tylko za pomocą plywaka
kiminero Opublikowano 15 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Sprawdzałeś wzrokowo jakie są wahania poziomu wody w naczyniu?Może wystarczy podgiąć ramię pływaka w dół, tak aby sam pływak znajdował się niżej niż fabrycznie ustawiony. Wtedy w chwili uzupełniania dopuszczone będzie mniej wody. Mniej, tzn. do niższego poziomu względem przelewu i przyrost wody przy rozruchu nie sięgnie przelewu, a to z kolei pozwoli uniknąć strat wody. Sprawdź też wahania wody przy wyłączonym dopuszczaniu.
Gość mak Opublikowano 16 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jak chcesz zmiękczać wodę( czasem potrzeba to robić szczególnie jak woda z własnej studni) to trzeba zastosować urządzenie zwane zmiękczaczem. Soli nie powinno się stosować bezpośrednio do instalacji!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.