Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Slim 23Kw Duże Problemy Z Ustawieniami

szczepan883

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wszystkie dmuchawy posiadają przesłonę

a moje zdanie (być może błędne) na temat przesłon jest takie ze są one dodatkowym sposobem regulacji nadmuchu. Przydatna regulacja jeśli sterownik posiada stopniowanie nadmuchu 1~x , teraz sterowniki maja stopniowanie 1~100% lub w zakresie 1~xx

Opublikowano

a tutaj takie moje wyliczynie do którego zakładam czas jednej godziny i dane oczywiście dotyczą mojego pieca:
Opcja 1) Ustawienie pieca 6s podawania 30s przerwy nadmuch 35%
10min pracy do osiągnięcia temperatury zadanej
12min podtrzymania
w sakli jednej godziny całkowity czas podawania to 5 min
Opcja 2) Ustawienia pieca 9s podawania 61s przerwa nadmuch 22%
40min pracy do osiągnięcia temperatury zadanej
12min podtrzymania
w skali jednej godziny czas podawania to 5,4min
opcja 3)Ustawienia pieca 14s podawania 45s przerwy nadmuch 37%
9min pracy do osiągnięcia temperatury
12min podtrzymania

w skali jednej godziny podajnik pracuje 3,5min
(każda opcja mierzona ze stoperem przez ok 4h)
więc wychodzi na to że najmniej spalania i najwiecej mocy wychodzi przy opcji 3 co na pierwszy rzut oka wynika że najwięcej podaje ale za to najszybciej dogrzewa i w skali jednej godziny czas podrzymania jest dłuższy niż czas pracy

Opublikowano

czas pracy podajnika przy opcji nr1  120min/24h
czas pracy podajnika przy opcji nr2  129,6min/24h
czas pracy podajnika przy opcji nr3   84min/24h
opcja nr 3 znacznie korzystniejsza :) wniosek
duużo mocy to niejsze spalanie :)

Opublikowano

moj wentylator własnie nie ma przysłony żadnej a skala pracy to 1-100%

Opublikowano

a tutaj takie moje wyliczynie do którego zakładam czas jednej godziny i dane oczywiście dotyczą mojego pieca:

Opcja 1) Ustawienie pieca 6s podawania 30s przerwy nadmuch 35%

10min pracy do osiągnięcia temperatury zadanej

12min podtrzymania

w sakli jednej godziny całkowity czas podawania to 5 min

Opcja 2) Ustawienia pieca 9s podawania 61s przerwa nadmuch 22%

40min pracy do osiągnięcia temperatury zadanej

12min podtrzymania

w skali jednej godziny czas podawania to 5,4min

opcja 3)Ustawienia pieca 14s podawania 45s przerwy nadmuch 37%

9min pracy do osiągnięcia temperatury

12min podtrzymania

w skali jednej godziny podajnik pracuje 3,5min

(każda opcja mierzona ze stoperem przez ok 4h)

więc wychodzi na to że najmniej spalania i najwiecej mocy wychodzi przy opcji 3 co na pierwszy rzut oka wynika że najwięcej podaje ale za to najszybciej dogrzewa i w skali jednej godziny czas podrzymania jest dłuższy niż czas pracy

A jakie masz ustawienia w nadzorze ?

Jaka temp. ustawiona na kaloryferach ?   Jaka temeratura powrotu ?

Też wygrzewam budynek.  Cały czas testuje.

Jutro zapodam twoje ustawienia i poobserwuje.

Opublikowano

Witam ponownie. 

Własnie zapodałem od rana twoje ustawienia:

14/45 33%   tj.   podawanie 14sek,  przewrwa 45sek,  nadmuch 33%  (miało być wg ciebie 37%)  ale tak daje czadu przy 37% u mnie ze iskry lecą.

U mnie pracuje na takim ustawieniu ok. 20min  i tyle samo około ma nadzoru. 

Temperatura  zadana na piecu 60*C.    dochodzi do ok. 62-64*C po trybie pracy.  a w nadzorze i na początku trybu pracy spada do 54*C

Tylko troche zaczął mi sie węgiel szlakować.

Wziąłem termometr na budowe żeby posprawdzać  czy sterownik pokojowy nie przekłamuje,  musiałem skalibrować termoretr. Teraz wiem że mam 17*C na parterze gdzie jest podłogówka, a na piętrze tylko 15*C -  czujnik zewnętrzny też troche przekłamywał ale dobrze że jest opcja kalibracji.

U mnie jeszcze schną gipsy na płytach K-G także jest cos wygrzewać.   Czekam jeszcze na montaż kaloryferów cały czas.

A jak u Ciebie kolego na tych ustawieniach ? Nie szlakuje cie sie węgiel na takim nadmuchu ?

temperatura powrotu ciągle u mnie zimny bo  ok 34-35*c.

Opublikowano

troche szlakuje nie powiem że nie ale nie chce sie na ten moment tak bardzo na tym skupiac wprowadzam now ustawienia i opisze wszytsko co i jak
mały sukces jest bo podajnik (5 worków) wysarczył na 3 pełne doby czyli o 40% zbiłem spalanie ale opisze wszystko w weekend
widze ze jest ok
w tym momencie moje ustawienia to 7/40 nadmuch 25% temperatura zadana CO 68st a na zaworze 4D skreciłem zeby mniej zimnej wody wracało do pieca wczoraj zasypałem podajnik zobaczymy na ile wystarczy jeśli też na 3 dni to niestety obawiam sie ze w tym sezonie juz nic nie polepsze

Opublikowano

kolego jeszcze jedno co zauważyłem czas dogrzewania pieca mocno zalezy od wysokości kopczyka przynajmniej w moim wypadku musze go utrzymawać wysoko

Opublikowano

ale to i tak nic nie ustawisz jak nalezy zanim nie zawisna grzejniki jeszcze Ci sie wszytko zmieni

Opublikowano

Masz rację, wszystko sie pozmienia. Być może jutro będą grzejnik, najpóźniej w czwartek.

Na pocieszenie dodam że dogrzałem dom do 19stopni samą podłogówką na której mam 31*C  tylko na parterze.  Na górze również sie ociepla, ciepło wiadomo ucieka do góry.

Martwi mnie tylko zimny powrót - 35*C.   Zastanawiam sie nad ustawieniem ochrony powrotu.

No i nie wiem jak ustawić regulator pokojowy - jak ma reagować po osiągnięciu zadanej temp w pomieszczeniu.

Opublikowano

sas multi 23kw,  ze 2 zaworami 4D.

90209e9828ba5e1agen.jpg

766b2340a77156d7gen.jpg

tak to u mnie wygląda

Opublikowano

Ja dziś musiałem zakręcić na powrocie podłogówkę na parterze bo zaczynają sie gładzie,  musiałem rozłożyć tekturę i folię bo mam już tam wypłytkowane i nie chce żeby coś uszkodzili. 

Także znowu sie pozmienia wszystko w piecu.  Ten tydzien na straty. Nic sie nie poustawia. Grzeje teraz tylko 4 kaloryfery i  podłogi może z 30m2.

Jutro zakładam kaloryfery. Wtedy potestujemy :)

Szczepan883 nawet nie zauważyłem że tak blisko siebie mieszkamy !

Opublikowano

słuchajcie panowie jaka akcja. wczoraj juz sie wściekłem dość mocno i dzwonie do serwisu sasa o pomoc. Koles podał mi nastawy podobno najlepsze bo akurat znał opał którym palę ale powiedział zeby najpierw przywrócić ustawienia fabryczne kotła i sprawdzić a potem od tego ustawiać. Wiec wracam do domu wchodze w menu przywracam ustawienia fabryczne i okazało się ze fabrycznie miał zaprogramowaną funkcje PID. (sam jej wcześniej nie testowałem bo myślałem że nie mam czujnika temperatury spalin a okazało się ze mam :) ) i co tak jak mówiłem wcześniej i tak jak doradzaliście zawór 4d mam na 5/7 temperatura zadana CO 65st temperatura na grzejniki ok50st żeby tak przez miesiąc dobrze dogrzać mury. w domu mam troszke za ciepło około 24st ale jakos to zniose żona zadowolona :)

obserwowałem prace kotła na funkcji PID.  kocioł ma różne przerwy podawania rózny czas podawania i różną siłe nadmuchu sam sobie tym steruje i bardzo mi sie to spodobało. zauważyłem że temperature spalin utrzymuje w przedziale 90st -130st. Spala wciąż sporo no ale dogrzewam budynek takze sam nie wiem co o tym myśleć w każdym razie zaglądam dziś rano do pieca i sprawdzam popiół. średnio szary popiołek jak z papierosa zero koksu szlaki czy drobnego spieku dosłownie nic i dosłownie garstaka. Czy w tym wypadku nie przejmować się iloscią spalanego opału ze wzgledu na pierwszy sezon grzewczy??
Zakres pracy kotła bardzo ładny temperatura stabilna juz mi tak nie spada dochodzi w miarę szybko to zadanej kocioł cały czas pracuje z tym że w okolicach zadanej temperatury podawanie ma 1-2s na minutę a nadmuch pracuje cały czas na 5-10% a jak temperatura spalin spadnie ponizej 70stopni to mu dmuhnie tak konkretniej. temperatura zadana co jakis czas spada na 60st - 58 st ale ostatnio na moich kombinacjach potrafiła spadać do 52
wydaje mi sie ze zadem magik w moim przypadku nie ustawi kotła lepiej niż PID ale moze jestem w błędzie

Opublikowano

Tak samo wczoraj wróciłem do PID jak zobaczyłem te spieki ogromne.

Na PID przynajmniej popiół jest idealny.  Też wygrzewam mury i postanowiłem nie przejmować się już spalaniem.  Potestujemy spalanie po jakimś tam danym okresie bo teraz chyba za wcześnie.

A masz sterownik pokojowy ? 

Opublikowano

nie mam sterownika ale musze pomyslec o instalacji bo widze ze dobra rzecz a teraz tylko na 4d steruje

Opublikowano

No a do mnie wczoraj w końcu przyjechał serwisant obejrzał budynek obserwował piec zmieniał ustawienia

i dzis znow przyjedzie i powiedział że ewidentnie jest cos nie tak bo jak kocioł ma temperature zadaną 65st i jest na Pidzie to nie ma opcji ze temperatura spadnie poniżej 60-ciu stopni w ciągu 15 min a spadek do 60-ciu to juz jest zbyt duzo a u mnie potrafił zechać do 52st
i powiedział ze jak dziś nic nie zdziała to przyjadą wymienić cały kocioł

Opublikowano

heh, no to ciekawie...

Ja od dziś mam kaloryfery i właśnie zacząłem wreszcie grać.

Pusciłem 47*C. i zobaczymy jak sie szybko zagrzeje dom bo wychłodził mi się do 13*C po tym jak musiałem zakręcić podłogówkę na parterze.

pale na PID bo wogóle nie mam żadnych spieków na nim.

Opublikowano

no to jest racja PID sprawuje się rewelacyjnie, ale u mnei problem był inny a mianowicie kocioł tracił w 15 min od 12-20 stopni na zadanej i nikt nie wiedział dlaczego. I uwaga domu nie musze dogrzewać tzn nie jest to żadne wytłumaczenie wczoraj musiałem rano o 6.00 wygasić kocioł dla serwisanta który go rozbierał celem sprawdzenia poprawności konstrukcji oraz działania. o godzinie 16.00 zaczęliśmy rozpalanie (okazało się ze kotłem wszystko wporzo). W sumie przez cały dzień kocioł zagaszony w domu Ciepło malusieńka różnica temperatury. o 16.00 miałem 20,5stopnia. rozpalanie zadaliśmy temperature na kocioł 70stopni i wyłączyliśmy pompe CO jak osiągnął pusciliśmy na grzejniki pełną moc oczywiście temperatura na kotle spadła ale serwisant przeszedł po domu i sam był w szoku

bo w ciągu 20 min temperatura w pomieszczeniach wzrosła do 23,5 stopnia wiec budynek nie ma nadmiernego odbioru ciepła i cóż z tego jak o godzinie 19.00 już sie wszystko rozgrzało i co piec długo dochodzi do zadanej i krótko ją utrzymuje dochodzi do 65,66,67 i spada do 50stopni w ciągu 10-15min serwisant mówił że to wyglada jakby pod moje ogrzewanie podpięty był jakiś sąsid :) :) przeglądamy całą instalacje krok po kroku wszystko zrobione jak należy grzejniki grzeją w całości w każdym pomieszczeniu z tą samą temperaturą pompa na 2 biegu i dogrzane są całe i góra i dół, podłogowka podobnie wszystko grzeje jak nalezy wiec co sie dzieje ze znikającą temperaturą ??? bo ona dosłownie znikała w oczach. Serwisant rozłożył ręce kazał mi sprawdzic dla zartu czy jakiś grzejnik nie jest powieszony czasm na zewnatrz :):):) i kazał wezwać instalatorów bo muszą to przejrzeć bo ewidentnie gdzies musi być błąd.
Ale co serwisant pojechał a ja i tak nie dałem za wygraną i jazda zacząłem poszukiwania i cyk znalazłem po kilku godzinach mały szczegół który okazuje się duzym problemem. do zasilania i mieszania podłogówki mam taki oto system na zaworze 4d http://www.instalacjebudowlane.pl/6034-23-53-termostatyczna-mieszajaca-grupa-pompowa-do-ogrzewania-podlogowego-gm40-od-ferro.html i jak sie okazało on nie miesza wody powrotu z zasilaniem i jak miałem na podłogówkę 31stopni powrót miał 28stopni to właśnie 28stopni lądowało prosto w kotle i to jest przyczyna duzego spadku temperatury problemów z dogrzaniem itd. Zakręciłem podłogówkę i co spalanie przez noc spało mi o 300% a kocioł nie zszedł poniżej 61 stopni z zadanej 65 temperatura spalin na poziomie 150stopni

Opublikowano

A masz możliwość podejrzenia jaka jest temp. powrotu   na kaloryferach  i osobno jaka jest na podłogówce ?

Bo u mnie wydaje mi się, że mam powrót pokazany ogólnie z obu tych zaworów i nie mam możliwości zobaczenia jake one mają wartości osobno.

Pozatym wydaje mi się ze też mam zbyt niski powrót.

Opublikowano

Kurcze, drugi raz z rzędu mi wygasło przez noc.

Podejrzewam dwie rzeczy.

1.  złe ustawienia w nadzorze.

2.  zauważyłem że węgla nie ma w całym ślimaku. Więc albo sie wypalił albo gdzieś przytyka i podajnik nie zatrybia węgla mimo ze sie kręci ślimak.  Może był zbyt mokry ?  Nie wiem....   raz paliłem lekko mokrym bo zanim wysechł jak mi przywieźli ale teraz staram sie ładować węgiel suchy i tak teraz było. 

miałem ustawienia w nadzorze 14sek podawania -  40minut przerwy  i  miał dmuchnąć po 30minutach przez 10sek.

Musze podvbić te ustawienia i obserwować.  Cholercia - znowu rozgrzewać cały układ.... i jak to później liczyć ile mi spala jak wszystko ciągle się zmienia...

Coraz bardziej jestem za załozeniem tam internetu i modemu internetowego do pieca żeby móc kontrolować spalanie na odległość. 

Opublikowano

No i się wyjaśniło.  Dziś znowu wygasło ale przy mnie. Zaglądam do pieca a tu nawet w retorcie nie ma węgla. 

Odkręciłem rewizje i okazało się że orgomny głaz węgla zawiesił się nad ślimakiem i zablokował gardziel.

Musiałem olbrzyma rozbić przecinakiem na 4 części przez rewizje bo w podajniku miałem 120kg węgla.   Muszę chyba staranniej się przyglądać jak wsypuje węgiel. Dziwię się że go nie zauważyłem.

@Szczepan883 jakie masz ustawienia na PID ?

Za zapodałem    0% -współczynnik nadmuchu.    -15% współczynnik podawania.   Nie wiem też jaki ustawić czy gruby czy drobny groszek. Póki co mam drobny ustawiony.  Czopuch ustawiłem na pełne rozwarcie, tak ponoć jest prawidłowo, a przymyka się jak sie pali na ruszcie zastępczym.  W popielniku zamknąłem ten uchył - choć nie wiem jak powinno być.

No i jeszcze jedna opcja której nie wiem kompletnie jak ustawić  - ochrona powrotu  35*C.    zadana 40*C na grzejniki.

Podłogówkę zgasiłem bo przy takich częstych jak miałem ostatnio wygaszenia pieca to ona nic mi nie grzeje :D

Jak będe już mieszkał to może sobie ją rozgrzeje i będzie można przykręcić kaloryfery.

Opublikowano

ja pida nie przestawiaem pracuje wg fabrycznych ustawień podłogówke mam zakreceoną ale domu normalnie grzejniki dają rade i jest normalnie ciepło
w tym momencie od 4 dni piec spala mi ok 22-23kg groszku
instalator zabrał zawor do reklamacji i czekam

Opublikowano

Powiedz mi jak doszliście do tego że 4D nie miesza powrotu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.