drzewko82 Opublikowano 8 Grudnia 2014 #26 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Tak myślałem, chociaż wczoraj ktoś mi podsunął myśl że przecież trociny to też ocieplenie i stąd wyszła ta II opcja. Orientujesz się może ile mogę stopni zyskać na ociepleniu 15 a ile na 30 wełny - ocieplałeś więc pewnie masz jakieś porównanie. I pytanie dot foli paroizolacyjnej (tej z ekranem) - wyczytałem gdzieś że ona też troche izoluje i temu też na dach jako warstwa już nawet ostatnia (bez regipsów i wykończeń) jest polecana. Ja liczyłem że spełni tutaj właśnie też rolę izolacyjną a do tego jak bedzie się chodzić po strychu to wełna nie będzie pylić... Czyli moje myślenie nie do końca jest poprawne?
mlodzieniec Opublikowano 8 Grudnia 2014 #27 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udało mi się przy identycznym sposobie grzania uzyskać temp. 3 - 4 stopnie wyższą. Mam bezpośrednio na stropie położone, nie ocieplałem połaci, jak masz juz pod dachem 15 cm to jeszcze lepiej wyjdzie jak dasz 30 na strop. Izoluje powietrze uwięzione między włóknami wełny, stąd najcieplejsze są te o najmniejszej gęstości. I nie chodzi się po wełnie, jak chcesz chodzić, to zrób podłogę np. z desek na sztorc, 2 sztuki zbić razem, między nie wełna, a na wierzch płyta OSB i wtedy chodzić albo ustawiać graty. Tylko wełna najlepiej w 2 warstwy na krzyz układane by nie zrobic mostków. Zgnieciona wełna nie izoluje.
Motyllo Opublikowano 8 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Wygląda to dobrze. Ja bym poszedł w ocieplenie poddasza. Wystarczy nadbić krokwie i spokojnie wełna wejdzie. W takim przypadku w przyszłości to poddasze może być użytkowe.
ksgw11 Opublikowano 11 Stycznia 2015 #29 Opublikowano 11 Stycznia 2015 ... Układaj wełne nw grubość ok. 30 cm, to dośc optymalna grubość, tak by wyszedł opór powyżej 5. Aktualnie jak masz 15 cm i wełna np. 0,044 to masz R = 3,5. U siebie mam strop monolityczny, 8 cm beton. Dałem 30 cm wełny o lambdzie 0,039 co daje opór R= 7,7, i jest dośc mocno odczuwalne ocieplenie, latem chłodniej, zimą duzo cieplej, i ciszej. Zapewne dobrze piszesz, a ja rozumiem z tego nic;) Mam chyba 10cm betonu i keremzytu nie wiem ile i na tym wylewka. Zdecydowanie wolałbym nie ruszać tej wylewki i keramzytu - ale czy na to wolno rzucić np. 1x20cm lub 2x15 z przesunięciem? Liczył ktoś jak wychodzi sie $ wełna 44 grubiej, względem 39 drożej? Mam stropu 105m2, z tego połowa jest wygodna do używania, bo dwuspadowy dach, w szczycie ok 240cm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.