spartan1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 WitamNurtuje mnie jedno pytanie odnośnie instalacjii N.P. Czy to musi być koniecznie w pionie jak , gdyz mam taką sytuacje ja k na zdjęciu i tu byłoby najlepiej podłączyć sie do zbiorniczka wstawiając trójnik do zasilania ( zielone kółko) i dalej krótkim odcinkiem poziomym i dalej już krótka droga do N.P.Gdzieś tam czytałem iż po zagotowaniu kotła odprowadza także pare więc ten kawałek poziomo by w tym przeszkadzał Para by poleciałaby w góre w po rurze zasilania mijając droge do zbiorniczka ? Pzdr
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tu sam sobie odpowiadasz na pytanie. Jak nie możesz zamienić tych wyprowadzeń to bedzie problem z zapowietrzaniem się pompy, ew całej instalacji. Trochę można problem zmniejszyć montując zamiast kolanka na zasilaniu trójnik i w nim pionowo odpowietrznik automatyczny. Przemyśl to , pompę można dać bardziej z boku a podpięcie NP powinno jednak być na samej górze.
spartan1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie za bardzo rozumie to dlaczego w tej opcji wyżej bedzie się zapowietrzało. Czy przez to że piec podczas pracy przy temp. 70 C produkuje pęcheżyki powietrza które się dostaja do instalacji zamiast do naczynia wzbiorczego? Narysowałem poniżej drugą opcje na kolankach 45 stopni . Tutaj najmniej kombinacji z przeginaniem rur by było praktycznie tylko od zasilania delikatnie.
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2013 W kotle dochodzi do lokalnych podgotowań wody i stąd ew para wodna w obiegu wody. A dodatkowo zakładasz możliwość zagotowania kotła czyli wytworzenie dużej ilości pary wodnej w instalacji. To drugie rozwiązanie jest jak najbardziej OK.
emus Opublikowano 4 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Rura bezpieczeństwa ma "odprowadzić" ciśnienie z kotła. Ciśnienie "rozchodzi się" równomiernie w każdym kierunku, czyli także w rurze poziomej. Ciśnienia "wychodzi" z układu drogą która ma najmniejszy opór czyli np. dziurą którą jest otwarte do atmosfery naczynie.Reasumując możesz poprowadzić rurę bezpieczeństwa poziomo, a potem pionowo do góry do naczynia. Aby zwiększyć ogólne bezpieczeństwo instalacji zamontuj przy kotle zawór bezpieczeństwa nastawiony na np. 1,5 bar
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ale oprócz ciśnienia odprowadzenia ciśnienia rura bezpieczeństwa , oczywiście ta prawidłowo wykonana odpowietrza instalację
spartan1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Czyli rozumiem,że kocioł chodząc na 60 czy 70 stopniach celcjusza wytworzy w ciągu doby powiedzmy 1 decymetr szescienny powietrza. Dzieki temu kolanku 45 stopni powietrze ucieka do zbiorniczka przelewowego.( choc z drugiej strony pompka zasysa wodę więc trochę powietrza może wtłoczyć do instalacji?) Mozna więc śmiało powiedzieć że zbiornik przelewowy spełnia dwie podstawowe funkcje 1 (oczywista) zbiera nadmiar objętości 2( trochę o tym czytałem ale sie nie natknąłem) odpowietrza instalację
spartan1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Jeszcze nasuneła mi się jedna myśł odnośnie ostatniego rysynku. Piec jest w piwnicy, ogrzewanie pomieszczenia są na jednym poziomie nad piwnicą. Zbiorniczek przy samym suficie. I teraz takie pytanie pewnie głupie so do umiejscowienia pompki, ale zadam. Pompka w tym rozkładzie "wciąga" wodę czy to nie bedzie przypadkiem tak że bedzie próbowała wessać wodę ze zbiorniczka przecież teoretycznie tam jest jej najlżej pociągnąć wodę z rury która idzie do zbiorniczka?
staran Opublikowano 4 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie będzie zasysać poniewarz nie ma gdzie jej wtłoczyć ,skoro instalacja jest pełna.Będzie uzupełniać ze zbiornika w razie nieszczelności i ubytków wody.
emus Opublikowano 4 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 4 Grudnia 2013 2( trochę o tym czytałem ale sie nie natknąłem) odpowietrza instalację Całej instalacji nie odpowietrzy. Trzeba zrobić tak lub tak lub kombinację tych dwóch schematów, czyli część pionów zasilających jest podłączona do naczynia, a reszta jest zakończona odpowietrznikami automatycznymi. U mnie w domu jeden pion jest podłączony do naczynia, reszta pionów jest zakończona odpowietrznikami automatycznymi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.