barttbart Opublikowano 3 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2013 mam pytanie czy takie nawiewnik nawet bedac w pozycji zamknietej przepuszczają odrobine powietrza mam zamontowane ale nie bardzo sie znam na tym i stad moje pytanie
grzeg Opublikowano 3 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 przyłóz do niego reke to sie dowiesz
rpc Opublikowano 3 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2013 przepuszcza minimalną ilość powietrza nawet jeśli jest całkowicie zamknięty. I niewazne jaki to jest typ nawiewnika
Landcaster Opublikowano 4 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Czy przy takich nawiewnikach jest odczuwalniej chłodniej przy oknie? Czy woda się skrapla na dole oknie?
SONY23 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2013 To zależy jak mocno działa kanał wentylacyjny w danym pomieszczeniu. Bo żeby przez nawiewnik coś do chałupy wpadło to najpierw, przez inną "dziurę" musi z niej wypaść. Ale jeżeli kaloryfery w tym czasie grzeją to raczej tego nawet nie poczujesz. Co do wody na oknach to nie jest ona spowodowana tym, że jest na tym oknie nawiewnik tylko słabą wentylacją w pomieszczeniu plus chłodnym, nienagrzanym oknem.
rafaltd Opublikowano 4 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Skraplanie się wody na szybie świadczy o wysokiej wilgotności w pomieszczeniu. Nawiewniki mogą tutaj tylko poprawić sytuację, bo dom wymaga większej wymiany powietrza. Doraźnie można posiłkować się systematycznym wietrzeniem (robienie przeciągu w mieszkaniu), może nawet kilka razu dziennie. Jeśli są to szyby dwu lub trzy - szybowe to trzeba szybko reagować, bo oznacza to wysoki punt rosy. Jak przyjdą większe mrozy będzie tylko gorzej.
barttbart Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Czy przy takich nawiewnikach jest odczuwalniej chłodniej przy oknie? Czy woda się skrapla na dole oknie? woda sie skrapla,sam nie wiem co robic ,wietrzyc czy otwierac nawiewniki dom jest stary 50 lata,docieplony nowe okna ale problem pozostaje pytam tylko czy one chociarz troche wentyluja ja sa zamkniete wentylacaj jesyt sprawna ale w takim domu mam tylko dwa kominy wentylacyje,kuchnie i lazienka reszta chodzi na nawiewnikach
rafaltd Opublikowano 5 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Pewnie coś tam wpuszczają ale zbyt mało. Nawiewniki NIE WENTYLUJĄ, one nawiewają świeże powietrze. Problemem są właśnie nowe okna. Jeśli woda się skrapla, to znaczy, że wentylacja nie działa sprawnie. Pamiętaj, że wentylacja to nie tylko kominy wentylacyjne. Sprawna wentylacja działa tak jak opisał SONY23. Najpierw świeże powietrze musi wpaść do mieszkania (najczęściej przez otwory okienne, nawiewniki itp.) i dopiero wtedy kominy mogą to zużyte powietrze wyrzucić na zewnątrz. Tak więc nie można mówić o sprawnej wentylacji jeśli nawiewniki są zamknięte a w mieszkaniu jest wilgoć. Oznacza to, że zbyt mało powietrza wpada żeby nastąpiła właściwa wymiana w pomieszczeniach.
grzeg Opublikowano 7 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 7 Grudnia 2013 barttbart,z 7 mego postu wynika ze masz nawiewniki sterowane ręcznie, są jeszce ciśnieniowe i higrosterowane,czyli jak w pomieszczeniu poziom wilgoci wzrośnie do ilus tam % nie pamiętam, to on sie otwiera jak wilgotnośc spadnie to sie zamyka,załozyłem takie w mieszkaniu u brata bo miał problem z grzybkiem i pomogło,mieszkanie jest 3 pokojowe,nawiewniki załozyłem w kuchni i jednym pokoju bo tam sie pojawiała pleśń,kratki wywiewne są dwie w kuchni i łazience,zrobilismy to dwa lata temu i narazie jest spokój.ekspertem od wentylacji nie jestem ,perzedstawiłem tylko swój przypadek,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.